Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ukrainas futbola izlase otrdien, 29. jūnijā, Glāzgovā, pirmo reizi vēsturē iekļuva UEFA Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, "Euro 2020" astotdaļfinālā dramatiskā cīņā pagarinājuma pēdējā minūtē ar 2:1 pieveicot Zviedrijas valstsvienību.

Tagad ceturtdaļfinālā ukraiņi tiksies ar Angliju, kas savā astotdaļfināla spēlē otrdien ar 2:0 (0:0) pārspēja Vāciju.

Vārtus Ukrainas izlases labā guva Oleksandrs Zinčenko un Artjoms Dovbiks, bet Zviedrijai - Emīls Fošbergs.

Spēles sākumu labāk aizvadīja ukraiņi, kuri arī izvirzījās vadībā. Viņiem bija labāki vārtu gūšanas momenti, no kuriem pirmais tapa 11.minūtē, kad gan Andrijs Jarmoļenko ne pārāk spēcīgi no soda laukuma uzsita pa tālo vārtu stūri, un Robins Ulsens bumbu atvairīja.

19.minūtē ar bīstamu sitienu gar vārtu labo stabu izcēlās zviedrs Īzaks, bet ar savu otro trāpījumu vārtu četrstūrī Ukraina 27.minūtē izvirzījās vadībā. Labajā soda laukuma pusē Jarmoļenko piesaistīja vairāku zviedru uzmanību un viegli piespēlēja pāri spēlētāju murskulim uz soda laukuma kreiso pusi, kur pavisam viens, kaut arī ieslīpi vārtiem bija Zinčenko. Viņš uzsita spēcīgi, un bumba, trāpījusi pa vārtsargu, iespurdza vārtu tīklā - 1:0 Ukrainas labā.

Pēc divām minūtēm ar atjautīgu brīvsitienu no metriem 40 ukraiņu vārtsargu Heorhiju Buščanu mēģināja pārsteigt Sebastians Lāšons, taču vārtsargs, pārvietojies no otra vārtu stūra, bumbu atvairīja.

$duelID=1523;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Tomēr 43.minūtē nedaudz neloģiski zviedri rezultātu izlīdzināja ar savu otro trāpījumu vārtu četrstūrī. Īzaks soda laukuma stūrī piespēlēja Fošbergam, kurš sita pa vārtiem. Bumba pa ceļam aizskāra ukraiņu spēlētāju, mainīja lidojuma trajektoriju un ielidoja vārtos. Buščans bija bezspēcīgs.

Otrajā puslaikā bija krietni vairāk vārtu gūšanas momentu. Tikai vārtu konstrukcijas stiprums vien tika pārbaudīts trīsreiz.

Divu minūšu laikā puslaika sākumā pa labo vārtu stabu trāpīja Serhijs Sidorčuks, bet tūlīt pat ar to pašu pie pretējiem vārtiem atbildēja Fošbergs, kurš 69.minūtē ar vēl vienu sitienu no soda laukuma stūra trāpīja pa pārliktni tuvu labajam vārtu stabam.

Iniciatīvu puslaika sākumā bija pārķērusi Zviedrija, bet pamatlaika beigās komandas sāka spēlēt piesardzīgāk, vairāk lūkojoties savu vārtu virzienā, un bija spiestas spēlēt papildlaiku.

98.minūtē Zviedrija palika mazākumā, kad aizsargs Markuss Dānielsons nospēlēja bumbā, bet pēc tam ar taisnu kāju ietriecās Artjoma Besedina celī. Arī VAR sistēma apstiprināja sarkanās kartītes pamatotību.

Šis notikums noveda pie divām maiņām - gan savainotajam spēlētājam, kuru nomainīja Viktors Cigankovs, gan Zviedrijai, kurai pussargu Kristoferu Ulsonu nomainīja aizsargs Fīlips Helanders. Tā Zviedrijai bija jau sestā maiņa, un iespējas nomainīt kādu savainotu vai nogurušu spēlētāju vairs nebija.

Traumu šajā mačā bija daudz, pēdējo 120.minūtē gūstot ukrainim Romānam Bezusam, kuram tika savainots plecs.

Papildlaika pirmajā kompensācijas minūtē ukraiņi izrāva uzvaru. Zinčenko no laukuma kreisās puses centrēja, un Dovbiks no vārtsarga laukuma līnijas ar galvu raidīja bumbu garām Ulsenam - 2:1.

Zviedrija grupā spēlēja 0:0 ar Spāniju, kā arī uzvarēja Slovākiju ar 1:0 un Poliju ar 3:2. Ukraina tikmēr piedzīvoja divus zaudējumus - 2:3 pret Nīderlandi un 0:1 pret Austriju, taču pārspēja Ziemeļmaķedoniju (2:1).

Zviedriem trīs vārtus bija guvis Emīls Fošbergs, bet ukraiņiem ar diviem gūtiem vārtiem bija izcēlušies Romāns Jaremčuks un Andrijs Jarmoļenko.

Abas komandas savā starpā bija tikušās četrreiz. 2012.gada finālturnīrā Kijevā ar 2:1 pārāka bija Ukraina, bet no četrām spēlēm Ukraina vinnējusi divreiz, reizi spēlējot neizšķirti.

Ukrainai šis ir trešais finālturnīrs pēc kārtas, kaut gan padomju laikā pēdējās divās desmitgadēs tieši Ukrainas futbolisti veidoja PSRS izlases kodolu. Līdz šim no grupas izkļūt nebija izdevies, bet tagad ukraiņi iekļuvuši ceturtdaļfinālā.

Zviedrija finālturnīros spēlēja septīto reizi. 1992.gadā izdevās sasniegt pusfinālu.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!