Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas čempionāta finālturnīra "Euro 2020" E grupas pēdējās spēlēs Līgo vakarā, 23, jūnijā, Zviedrijas futbola izlase dramatiskā cīņā ar 3:2 (1:0) pieveica Poliju, kurai bija nepieciešama tikai uzvara, bet Spānija nepažēloja Slovākiju un sagrāva pretiniekus ar 5:0.

Tādējādi pirms vakara pēdējām spēlēm zināms, ka Polija un Slovākija neturpinās dalību "Euro 2020". E apakšgrupā pirmo vietu ar septiņiem punktiem izcīnīja Zviedrija, pieci punkti bija Spānijai, trīs Slovākijai, bet viens - Polijai. Zviedrija jau pirms trešdienas spēlēm bija nodrošinājusi vietu astotdaļfinālā, kur iekļuva arī Spānija.

Sanktpēterburgas stadionā notikušajā dramatiskajā spēlē Polijas izlasei abus vārtus guva viens no pasaulē labākajiem futbolistiem Roberts Levandovskis. Zviedrijai vispirms divreiz izcēlās Emīls Fošbergs, bet uzvaras vārtus otrā puslaika kompensācijas laikā guva Viktors Klāsons.

Jau otrajā minūtē rezultāts kļuva 1:0 Zviedrijas izlases labā. Polijas izlases nelielu apjukumu izmantoja Fošbergs, kurš soda laukumā izdarīja spēcīgu sitienu, raidot bumbu mērķī. Mača 17.minūtē Roberts Levandovskis divreiz trāpīja pa vārtu pārliktni un pēc otrā sitiena atlēkusī bumba nenonāca pie neviena no Polijas futbolistiem, veiksmei nostājoties Zviedrijas izlases pusē.

Tuvu vārtu guvumam poļi bija pirmā puslaika kompensācijas laika pirmajā minūtē, kad spēcīgu tālsitienu izpildīja Pjotrs Zeliņskis, taču Robins Ulsens pretinieka raidījumu atvairīja. Otrais puslaiks sākās ar draudīgiem sitieniem pa abiem vārtiem, abiem vārtsargiem Ulsenam un Vojceham Ščensnijam demonstrējot savu meistarību.

Mača 59.minūtē pēc pretuzbrukuma un Dejana Kuluševska piespēles Fošbergs spēcīgi sita no soda laukuma robežas un palielināja Zviedrijas izlases pārsvaru. Divas minūtes vēlāk Levandovskis ātrā pretuzbrukumā saņēma bumbu, apmānīja divus zviedrus soda laukumā un trieca bumbu vārtos - 1:2. Vēl nedaudz vēlāk poļi vēlreiz iedabūja bumbu vārtos, taču aizmugures situācijas dēļ rezultāts palika nemainīgs.

Sešas minūtes pirms pamatlaika beigām pēc ātras pārejas uzbrukumā Pšemišlavs Frankovskis piespēlēja soda laukumā Levandovskim, kurš no apmēram sešiem metriem trieca bumbu mērķī - neizšķirts 2:2. Poļi metās gūt trešos vārtus, kas dotu vietu astotdaļfinālā, taču vairākās epizodēs Ulsons un Zviedrijas izlases aizsardzība liedza pretiniekiem panākt vēlamo.

Turklāt kompensācijas laika ceturtajā minūtē Klāsons pēc Kuluševska piespēles guva vārtus un pielika punktu Polijas izlases cerībām.

$duelID=1501;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Savukārt spēlē Seviljā Spānijas rindās izcēlās Aimeriks Laports, Pavlo Sarabija un Ferrans Torress, bet divreiz bumbu slovāku vārtos nonāca no pašu spēlētājiem Martina Dūbravkas un Juraja Kuckas.

Spānijas izlasei bija izteikts pārsvars mača sākumā un diezgan ātri tā nopelnīja iespēju izpildīt 11 metru soda sitienu. "Pendeli" 11.minūtē izpildīja Alvaro Morata, bet Dūbravka atvairīja spāņa sisto bumbu, saglabājot uz tablo rezultātu 0:0.

Tiesa, 30.minūtē Dūbravka pats ieraidīja bumbu savos vārtos. Sarabija izdarīja spēcīgu sitienu, pēc kura bumba atsitās pret vārtu pārliktni un uzlidoja augstu gaisā. Dūbravka palēcienā centās izsist lejuplidojošo bumbu projām no sava posteņa, tomēr ievirzīja to vārtos - 1:0 Spānijas izlases labā.

Arī otros vārtus Spānija guva pēc tam, kad Slovākijas futbolisti tuvu saviem vārtiem zaudēja bumbu. Šajā epizodē pirmā puslaika kompensācijas laika trešajā minūtē pēc Herarda Moreno piespēles ar galvu bumbu vārtos ieraidīja Laports - 2:0.

Otrajā puslaikā, 56.minūtē pēc Žordi Albas piespēles no kreisās malas Sarabija bija nekļūdīgs no aptuveni deviņiem metriem un nostiprināja Spānijas izlases vadību. 67.minūtē pēc Sarabijas izspēles uz vārtu priekšu Ferrans Torress ar papēdi ieraidīja bumbu tīklā, bet četras minūtes vēlāk pēc Pau Torresa sitiena ar kāju bumbu savos vārtos ievirzīja Kucka - jau 5:0.

$duelID=1503;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Portāls "Delfi" piedāvāja abu spēļu teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!