Foto: Publicitātes foto

Ar saviem personīgajiem stāstiem – kāpēc ikdienā būt fiziski aktīviem, #BeActive kustībai šogad pievienojas un par Eiropas Sporta nedēļas vēstnešiem kļuvuši pludmales volejboliste un Tokijas Olimpisko spēļu dalībniece Anastasija Kravčenoka, otra olimpiete peldētāja Ieva Maļuka, taku skrējiena "Stirnu buks" izveidotājs Rimants Liepiņš, IT drošība speciālists un nu jau arī sertificēts triatlona treneris Mārtiņš Marnauza, teju 60 gadus par bērnu ārsti strādājošā Silvija Latkovska un nometņu vietas Ganības saimnieki Marijas un Pētera Sproģu ģimene.

Eiropas Sporta nedēļa visā Latvijā un Eiropā notiks no 23. līdz 30. septembrim, piedāvājot daudzveidīgas iespējas ikvienam, kā aktīvi pavadīt laiku un pārliecināties – cik cilvēka fiziskajai un mentālajai veselībai svarīga, pieejama un arī gandarījumu sniedzoša ir regulāra sportošana. #BeActive vēstnešu stāsti apliecina – fiziskas nodarbības palīdz saglabāt labsajūtu un možu garu jebkurā vecumā, sniedz prieku, būt fiziski aktīvs ikdienā var jebkurš.

"Treniņa grūtākā daļa ir tikt no dīvāna līdz ārdurvīm," ir pārliecināts Martins Marnauza. Paralēli IT drošības speciālista darbam viņš šobrīd ir ieguvis arī triatlona trenera sertifikātu, taču, kā pats atzīst, studiju gados bijis brīdis, kad sports piekāpies ballītēm un spogulis nerādījis tīkamu ainu. Pirmajā Rīgas maratonā 5 kilometri knapi noskrieti 45 minūtēs. Kopš tā laika vienkārša apņemšanās noskriet maratonu pāraugusi kaislīgā mīlestībā pret triatlonu, ar kuru Mārtiņš saticies gluži nejauši – jūras malā. "Vajag tikai sākt darīt – galvenais ir vēlēšanās, nevis fiziskās spējas," mudina #BeActive vēstnesis.

"Jo ilgāk sēdēsi, jo grūtāk būs piecelties", saka pludmales volejboliste un olimpiete Anastasija Kravčenoka. Anastasija atzīst, ka sportošana ne tikai rada prieku par paveikto un pārvarētajām grūtībām, bet arī palīdz trenēt disciplīnu, kas lieti noder citās dzīves jomās, tostarp darbā. "Eiropas Sporta nedēļa ir ļoti labs veids, kā daudz cilvēku var piedalīties dažādās sporta aktivitātēs. Paņem savu draugu, savu ģimeni, un sportojiet, vingrojiet kopā - tas jums sagādās prieku," aicina #BeActive vēstnese.

Taku skrējienu seriāla Stirnubuks izveidotājs Rimants Liepiņš šobrīd vairs nebīstas pat izaicinošākos maršrutus un ultra garās distances. Taču arī viņš zina, ko nozīmē izkrist no jaunībā uzņemtā sportiskā dzīves ritma un 40 gadu vecumā attapties uz svariem, kas rāda krietni lielāku kilogramu skaitu nekā gribētos. "Tad tu saproti – šādi nekāds labais piemērs saviem trim dēliem nebūsi," saka Rimants. Viņš ir pārliecināts – bērni sportā nav jāievelk ar bargas skolotājas svilpi vai skriešanu līdz sliktai dūšai. "Galvenais ir sākt kustēties un darīt to, kas visvairāk patīk."

Arī talantīgā peldētāja olimpiete Ieva Maļuka, kas savā vecumā jau uzstādījusi Latvijas rekordus, uzsver: "Man sportošana padodas, jo es to daru no sirds – tāpēc, ka man gribas un patīk, nevis tāpēc, ka vecāki liek to darīt." Arī viņa savulaik izmēģinājusi vairākus sporta veidus, pat vingrošanu, daiļlēkšanu, taču peldēšana visvairāk atbildusi viņas raksturam un ūdenī viņa jūtas vislabāk. Būdama Tokijas Olimpisko spēļu dalībniece, Ieva tomēr uzsver: "Visiem nav jābūt sportistiem un jāskrien desmitiem kilometru vai jāpiesakās maratonam. Svarīgāk ir atrast to, kas pašam patīk un padodas, un sākt to darīt mierīgi, nepārspīlējot. Mēģini, kamēr tev patīk! Ja nepatīk, nomaini nodarbi un atrodi ko citu!"

Silvija Latkovska ir pārliecināta, ka jebkurš vecums ir skaists, ja to prot skaistu padarīt. Savos 85 gados viņa joprojām strādā kā bērnu ārste, ir apceļojusi teju pusi pasaules, bet ikdienas aktivitātes mēra nostaigātajos soļos, uzgriežot muguru liftiem. Silvija ir pieredzējusi, ko nozīmē būt piekaltai invalīdu ratiņiem, un atzīst, ka fiziskās aktivitātes un vingrošana pēc divarpus gadiem palīdzēja no tiem piecelties. Ja mazkustīgums ņem virsroku un ceļgali sāk krakšķēt? "Nē, tā dzīvot nevar, kaut kas jāsāk darīt!" saka Silvija un nesmādē arī rīta rosmi TV priekšā. "Ne jau pārmērīgi! Neteikšu, ka ļoti regulāri nodarbojos ar šīm lietām, bet diezgan bieži tomēr."

Nometņu vietas Ganības saimnieku Marta Marijas un Pētera Sproģu ģimenē aug pieci bērni un aktīvi ir visi. "Mēs skrienam, vingrojam un peldam kā vasarā, tā ziemā. Vecākā meita nodarbojas ar vieglatlētiku, bet trīs vidējie bērni trenējas ātrslidošanā, vieglatlētikā un apmeklē peldbaseinu", stāsta Marta Marija Sproģe. "Jāsacenšas nav ar citiem, tā lielākā sacensība ir ar sevi," ir pārliecināts Pēteris Sproģis. "Skatoties uz izciliem sportistiem, kas tam ir veltījuši ļoti daudz laika, var pazust motivācija. Ja sacenties ar sevi, svarīgi ir, lai rīt vari izdarīt drusciņ vairāk nekā vakar." Kā iekustināt bērnus? Sproģi ir pārliecināti - aizrauj vecāku piemērs.

#BeActive nedēļas centrālais notikums būs pārgājiens 25. septembrī Tukuma, Āžu kalnu apkaimes "Vilkaču mežā" ne vien ar dažāda garuma distancēm, bet arī nakts trasi. Nedēļas garumā notiks atvērtie treniņi un nodarbības kā jauniešiem, tā pieaugušajiem un senioriem, fiziskās sagatavotības nodarbības visām vecuma grupām, sporta svētki, fitnesa un dažādu citu sporta veidu treniņi, nodarbības baseinā, būs iespēja klausīties sporta ārstu lekcijas, saņemt fizioterapeitu padomus. Nozares profesionāļiem notiks Sporta forums, ģimenēm – #BeActive Ģimeņu pludmales spēles, bet Eiropas Skolu sporta dienas ietvaros – arī Latvijas Skolu krosa čempionāts.

Eiropas Sporta nedēļas pasākumu nacionālais koordinators Latvijā ir Latvijas Sporta federāciju padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!