Šogad pirmoreiz divās Eiropas valstīs – Latvijā un Portugālē – tiek organizētas "BeActive" Pludmales spēles. 17. – 18. augustā Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) organizētās Pludmales spēles notiks Rīgas pilsētvidē – Lucavsalā un Ķīpsalā –, bet 7. – 8. septembrī – Portimaunas dabiskajā pludmalē, Portugālē. Balstoties uz šo spēļu organizācijas pieredzi, sešu Eiropas valstu un divas starptautiskas sporta organizācijas Eiropas Savienības "Erasmus+" projekta ietvaros izstrādā modeli pieejamām un iekļaujošām pludmales spēlēm kā dabiskajās pludmalēs, tā arī mākslīgi veidotajās – pilsētvidē, kā arī pie upēm vai ezeriem. Projekta mērķis – veicināt sportošanu, atpūšoties pie ūdens, kas ir viens no populāriem laika pavadīšanas veidiem vasarā Eiropā.

Pludmales spēlēs Rīgā dalību apstiprinājuši jau vairāk nekā 700 dalībnieku. Dalībai sacensībām vēl varēs pieteikties sporta veida norises vietā šo sestdien un svētdien līdz attiecīgā sporta veida sacensību sākumam. Tāpat ikvienam interesentam paredzētas individuālās aktivitātes un dažādi paraugdemonstrējumi sporta veidos. Aicinām piedalīties! Detalizētāka informācija "pludmalesspeles.lv."

"Eiropa ir labi pazīstama ar tūkstošiem kilometru krāšņām dabiskajām pludmalēm Grieķijā, Itālijā, Spānijā, Portugālē, Horvātijā, Latvijā. Vasarā daudzviet tiek veidotas arī mākslīgās pludmales urbānā vidē tādās pilsētās kā Parīze, Berne, Brisele, Berlīne, Amsterdama, Londona vai Kopenhāgena, arī Rīga, un top pludmales upju, ezeru vai kanālu malā. Ikviena šī vide ar nelielu izdomu un bez īpašiem papildu ieguldījumiem var tikt izmantota, lai atpūšoties, būtu arī fiziski aktīvs," uzsver Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis.

Viņš arī norāda: "Pludmales spēles Rīgā tam būs apliecinājums – tajās piedalīties aicināts ikviens, taču īpaša uzmanība būs pievērsta tam, kā spēlēs iesaistīt ģimenes, kopā esot vairākām paaudzēm. Sacensības un paraugdemonstrējumi, iespēja izmēģināt mazāk zināmas sporta aktivitātes kopumā 23 dažādos tautas sporta veidos būs piemērotas cilvēkiem dažādā vecumā, ar atšķirīgām veselības iespējām, fizisko sagatavotību vai prasmēm."

Divu dienu garumā Lucavsalā un Ķīpsalas pludmalē Rīgā, Latvijā notiks skrējiens un nūjošana 5 km un 10 km distancēs, pludmales volejbols (3 pret 3), skeitbords, pludmales trīscīņa (šaušana, peldēšana, skriešana), pludmales handbols, florbols (3 pret 3), pludmales teniss, krosmintons. Savukārt ūdens sporta veidos dalībniekiem būs sacensības peldēšanā atklātā ūdenī, burāšanā, SUP airēšanā un akvatlonā (skriešana-peldēšana-skriešana). Vienlaikus jebkurš interesents varēs izmēģināt sev interesējošo sporta veidu profesionāļu vadībā, tajā skaitā – kāpšanas sportu, petanku, virves vilkšanu un sēdvolejbolu, bērniem būs organizētas vieglatlētikas aktivitātes.

Uz spēlēm Latvijā ieradīsies arī ģimenes no projekta partnervalstīm – Spānijas, Portugāles, Igaunijas un Lietuvas.

Igaunijas, Lietuvas, Spānijas un Portugāles, bet kāda no Latvijas ģimenēm – Latvijas Pludmales spēļu laikā gūs iespēju doties apmaksātā braucienā uz Portugāles spēlēm Portimaunā.

Daži no iemesliem, kāpēc tieši Portimauna Portugālē kļuvusi par pirmo #BeActive pludmales spēļu mājvietu, ir – tā ieguvusi 2019. gada Eiropas Sporta pilsētas titulu un tajā visa gada laikā notiks vairāki simti sporta pasākumu, kuriem pilsēta nodrošinās infrastruktūras, un loģistisko atbalstu, kā arī papildinās ar kultūras programmām. Turklāt, Portimaunai ir liela pasaules līmeņa sporta notikumu organizēšanas pieredze – pilsētā notikušas Pasaules kausa sacensības mākslas vingrošanā, pasaules čempionāts F1 ātrumlaivām, pasaules čempionāts motošosejā Superbike klasē, FIA GT1 pasaules čempionāts autošosejā, Eiropas čempionāts ūdensmotocikliem izturības klasē un citi starptautiski pasākumi. 1,5 km garā Praia da Rocha pludmalē Atlantijas okeāna krastā, kur notiks spēles, ik gadu vasaras sezonā tiek izveidota patstāvīga, ikdienā ikvienam pieejama sporta infrastruktūra.

Pēdējā desmitgadē valstu, pašvaldību, nevalstisko un privāto organizāciju iesaiste aktīva dzīves veida popularizēšanā palielinājusies, tomēr būtiski tas sabiedrības paradumus Eiropā nav mainījis. Eirobarometra 2017. gada aptaujas dati liecina – 60% aptaujāto sporto neregulāri vai nekad, un šī tendence salīdzinot ar iepriekšējo aptauju ir negatīva.

BeActive Beach Games pludmales spēles ir viens no soļiem, lai cīnītos ar mazkustīgo dzīves veidu, meklējot jaunus veidus, kā cilvēkus pievērst aktīvam dzīvesveidam dažādās vidēs. Viens no Pludmales spēļu attīstības mērķiem – paplašināt #BeActive kustību, aktīvi piedāvājot idejas pieejamam, iekļaujošam un aizraujošam fiziskās aktivitātes veidam jaunā vidē – dažādajās pludmalēs Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!