Foto: Publicitātes foto

Zināmi #BeActive Izcilības balvas pretendenti – "Grindeks", "Sadales tīkli" un 
PII "Mazputniņš" Vecpiebalgā, sagaidot Eiropas Sporta nedēļu, informē Latvijas Sporta federāciju padome (LSPF).

Pavisam drīz Latvijā un visā Eiropā tiks dota zaļā gaisma Eiropas Sporta nedēļai, kas norisināsies jau ceturto gadu no 23. – 30. septembrim. Eiropas Sporta nedēļas kampaņas mērķis ir mainīt iedzīvotāju paradumus un mudināt būt fiziski aktīvākiem, aicinot sabiedrību sportot brīvā dabā, kas prasa mazāk līdzekļu. Latvijā aug tautas sporta popularitāte un 13% iedzīvotāju sportot sākuši pēdējā gada laikā, kas vieš cerību turpmākiem situācijas uzlabojumiem.

#BeActive Izcilība balvai šogad LSFP saņēma 16 pieteikumu, no kuriem tālākai cīņai par balvu LSFP izraudzījās trīs pretendentus – darbavietu kategorijā – "Grindeks" un "Sadales tīkli", savukārt izglītības iestāžu kategorijā – PII "Mazputniņš" Vecpiebalgā, kurā par sporta pedagogu strādā Vankūveras olimpisko spēļu dalībniece Līga Glāzere Spalviņa.

Konkursa turpinājumā Eiropas Komisija katrā no nominācijām izvēlēsies trīs finālistus no visām kampaņas dalībvalstīm, kas turpinās cīņu par prestižām balvām. #BeActive Izcilības balva tiek pasniegta trijās kategorijās – lai īpaši godinātu personības, izglītības iestādes un iestādes vai uzņēmumus visā Eiropā, kas savā darbībā veicina nodarbošanos ar sportu un fiziskām aktivitātēm.

Latvijas Sporta federācijas padomes (LSFP) un kompānijas Kantar TNS veiktais pētījums "Interneta un mediju ietekme uz sportošanas paradumiem strādājošo Latvijas iedzīvotāju vidū" liecina: gandrīz katrs trešais jeb 28% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ikdienā nesporto un/vai nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, turklāt gandrīz puse no šiem cilvēkiem (43%) nav sportojuši kopš skolas gaitu beigšanas un 37% – nekad to regulāri nav darījuši.

Pētījums liecina, ka sabiedrība ir polarizējusies divos virzienos – sportiski aktīvajos, kuri vairāk vai mazāk, bet sporto arī ikdienā, un tādos, kuri ir fiziski krietni mazāk aktīvi un bieži nav sportojuši pat kopš skolas laikiem. Pēdējo ieradumus mainīt ir īpaši grūti, tāpēc šī gada sporta nedēļā īpaši aicināsim, lai katrs aktīvais pieceļ sev līdzi kādu no mazāk kustīgajiem - draugu, mammu, opi, varbūt kolēģi.

LSFP prezidents Einars Fogelis uzsver, ka pētījums uzskatāmi parāda, ka no sportiskā viedokļa Latvijas sabiedrība dalās divās daļās. "Viena daļa ir iedzīvotāji, kuri aktīvi sporto, iesaistās un atsāk sportot, bet otra daļa iedzīvotāju – ir pasīvi un nekur īsti neiesaistās. Tādēļ, lai risinātu šo problēmu, esam radījuši atraktīvu Sporta nedēļas kampaņas konceptu, ar #BeActive vēstnešu atbalstu aicinot sportiskos ļaudis iedrošināt tos, kuri nesporto vai kautrējas to darīt," sacīja Fogelis.

Eiropas Sporta nedēļas atklāšana notiks 22. un 23. septembrī. "Tradicionāli Eiropas Sporta nedēļas atklāšanas svētki notiek ar vērienīgiem pasākumiem – šajā gadā ar #BeActive Spēka dienu un Pasaules čempionātu spēka vingrošanā," sacīja Fogelis.

Spēka dienas organizators, Pasaules ielu vingrošanas federācijas dibinātājs un vadītājs Māris Šlēziņš atzīst, ka arī viņa draugu lokā ir mazāk sportiski cilvēki. "Tādēļ es ar savu un savas organizācijas piemēru aicinu visos aktīvos sporta draugus mēģināt aizraut sev līdzi un izvilkt no mājām laukā mazkustīgākos darba kolēģus, draugus, radiniekus vai kaimiņus. Ārkārtīgi daudz cilvēku domā, ka viņiem nav laika fiziskām aktivitātēm, taču viņi neapzinās to, ka arī īsa pasportošana – 15 vai 20 minūtes – dos viņiem enerģijas lādiņu gan ķermenim, gan prātam, un viņi spēs pagūt vairāk. Jūs labāk izgulēsieties, būsiet veselāki un modrāki – veselīga un neilga sportošana ievērojami palielina cilvēka darba spējas," neskatoties uz to, Šlēziņš iedrošina, ka sportot šobrīd ir modē ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

Arī šogad Eiropas Sporta nedēļā notiks ļoti daudz dažādu veselīgu dzīvesveidu popularizējošu aktivitāšu un pasākumu, kas norisināsies visā Latvijā dienā un naktī, ūdenī un svaigā gaisā, ielās un takās, pilsētās un laukos. Tāpat kampaņas laikā plānots pastiprinātu uzmanību pievērst izglītojoša rakstura aktivitātēm, kuru ietvaros fiziskās aktivitātes nozīmīgumu pamatos jomas speciālisti.

Eiropas Sporta nedēļa kulmināciju sasniegs 29. septembrī, kad notiks vēl nebijušas "#BeActive Sporta un Fitnesa nakts" akcijas aktivitātes, kuru laikā iedzīvotājiem būs iespēja apmeklēt sporta un fitnesa klubus vēlu vakarā un naktī. Tāpat notiks arī jau iepriekšējos gados lielu atsaucību guvušais "Nakts peldējums 2018".

Ikviens sporta entuziasts, sporta skolotājs vai treneris, ikviena sporta komanda, klubs, federācija vai pašvaldība ir aicināta organizēt un pieteikt (atzīmēt kartē) savas sporta aktivitātes, atvērtos koptreniņus un nodarbības.

Eiropas Sporta nedēļa ir Eiropas Komisijas iniciatīva, ko Latvijā realizē LSFP, ar mērķi pievērst Eiropas iedzīvotājus aktīvam dzīvesveidam un skaidrot tā pozitīvo ietekmi uz cilvēka dzīves kvalitāti. Pērn Eiropas Sporta nedēļas pasākumos Latvijā piedalījās 317 268 iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!