Foto: F64

Lai gan Latvijas apakšgrupa gaidāmajā Eiropas čempionātā basketbolā ir šķietami viegla, katrā no tās komandām ir spēlētāji ar Eirolīgas vai Nacionālās basketbola līgas (NBA) pieredzi, uzsvēra valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju. Jau trešdien gatavošanos sāk Latvijas otrā izlase, kamēr pamatsastāvs darbu sāks nedaudz vēlāk.

"Ideja par otro izlasi bija jau sen, lai mēs redzētu, kā spēlētāji paši izcīna vietu, un lai treneriem nav jāvadās pēc sausiem skaitļiem sezonas statistikā. Pēc pirmajām pārbaudes spēlēm pieci seši spēlētāji pievienosies pirmajai komandai, kas dosies uz Liepāju, kur pievienosies arī Latvijas U-20 izlases līderis Rolands Šmits," preses konferencē sacīja Bagatskis. Piektdien un sestdien Latvijas otrā izlase Šauļos aizvadīs divas pārbaudes spēles ar Tunisijas izlasi. Pēc tām treneri izraudzīsies tos spēlētājus, kuri pievienosies pamatsastāvā iekļautajiem.

Preses konferencē Bagatskis atklāja, ka valstsvienībai šogad nepalīdzēs Rihards Kuksiks, kurš bija iekļauts otrās izlases sastāvā. Tam par iemeslu tiek minētas basketbolista nedienas ar veselību.

"Šis gads nav īpašs tādā ziņā, ka katru gadu neesam labākajā sastāvā. Tas nekas, ka tie, kuru nebūs, ir gados jauni basketbolisti. Viņi tik un tā varēja ieņemt vadošās lomas. Tomēr būs arī citi spēlētāji, kuri varēs sevi pierādīt. Mūsu grupa uz papīra varbūt šķiet vieglāka, taču visās komandās ir pieredzējuši gan Eirolīgas, gan NBA spēlētāji," uzsvēra Bagatskis.

Tāpat valstsvienības galvenais treneris aicināja meiju pārstāvjus un žurnālistus saprotoši attiekties pret izlasi un pārāk nenoslogot spēlētājus ar dažādām aktivitātēm un intervijām. "Mums ir vajadzīgs, lai basketbolisti būtu atpūtušies. Lūdzu attiekties ar sapratni. Mums jāmēģina sadarboties, jo tas ir mūsu visu interesēs."

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Bagatska palīgi izlases treneru kolektīvā būs Ainars Zvirgzdiņš un Roberts Štelmahers, kurš izlasē atgriezies pēc trīs gadu pārtraukuma. Kā zināms, nupat Štelmahers tika atbrīvots no basketbola kluba "Ventspils" galvenā trenera pienākumiem.

"Neesam paguvuši pateikties daudziem cilvēkiem par ieguldījumu, ko viņi darījuši, lai Eiropas čempionāts būtu Rīgā. Spēlētājiem savukārt liela atbildība, apņemšanās, lai sasniegtu pēc iespējas labāku rezultātu, ko mēs arī mēģināsim darīt. Kā komandai mums jābūt vienotai ne tikai spēlētājiem, treneriem, bet arī sabiedrībai kopā. Tad rezultāts būs arī labāks. Gribētu aicināt arī līdzjutējus - uz spēlēm vēl ir palikušas biļetes. Darīsim visu, kas ir mūsu spēkos," tikmēr sacīja valstsvienības kapteinis Jānis Blūms.

Arī Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins norādīja, ka daļēja Eiropas čempionāta norise Rīgā uzliks papildu atbildību un psiholoģisku spiedienu.

"Trenerim, spēlētājiem viss būs jāizdara maksimāli labi, lai čempionāts mūsu skatītājiem paliktu labā atmiņā, lai Eiropas čempionātam sagatavotos kvalitatīvi ir nepieciešama atbalstītāju palīdzība," uzsvēra Voins, kurš trešdien preses konferencē noslēdza līgumu ar ģenerālsponsoru sporta bāru "Olybet".

"Šis nav pirmais gads, kad "Olybet" sporta bārs sadarbojas ar LBS un vīriešu izlasi. Šis ir īpašs gads ne tikai basketbola sabiedrībai, bet arī Latvijas sportam kopumā. Mums tas ir liels pagodinājums - kļūt pat vīriešu izlases ģenerālsponsoru," sacīja "Olympic Casino Latvia" direktors Gints Pakārklis.

Lielās izlases pārbaudes spēļu seriālu ievadīs trīs komandu turnīrs "Arēnā Rīga" no 7. līdz 9.augustam, kad bez mājiniekiem tajā piedalīsies arī Polija un Slovēnija.

No 14. līdz 16.augustam Latvijas komanda piedalīsies pārbaudes turnīrā Tbilisi, spēlējot ar Gruzijas, Itālijas un Igaunijas izlasēm, bet nedēļu vēlāk latvieši Hamburgā trešo reizi startēs Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņā, kurā piedalīsies arī mājinieku, Turcijas un Polijas, vienības.

Pēc tam 29.augustā Latvija aizvadīs pēdējo pārbaudes maču pret Maķedoniju.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlasei šajā Eiropas čempionātā nevarēs palīdzēt Itālijas vicečempions Redžo di Emīlijas "Grissin Bon" sastāvā Ojārs Siliņš, kurš pēc operācijas dziedē traumu. Tāpat traumas dēļ Latvijas valstsvienībai nepalīdzēs Dāvis Bertāns.

Savukārt ar ceturto numuru Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju draftā izvēlētais latviešu talants Kristaps Porziņģis valstsvienībai nepievienosies, jo viņu draftējusī Ņujorkas "Knicks" komanda izstrādājusi striktu plānu sportista fiziskās sagatavotības stiprināšanai.

Tikmēr no eksperimentālās izlases kandidātiem Latvijai nevarēs palīdzēt Jānis Bērziņš, kuram ir jāpiestrādā pie iepriekš savainotā ceļgala veselības, lai izlasei varētu palīdzēt ilgtermiņā un nodrošināt sev garu karjeru.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajā Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz sestās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Latvijas izlases pirmās komandas kandidātu saraksts:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Dairis Bertāns ("Dominion Bilbao Basket", Spānija), Žanis Peiners, Kristaps Janičenoks (abi - "Ventspils"), Jānis Timma (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Mareks Mejeris ( "VEF Rīga"), Kaspars Bērziņš ("Ņižņij Novgorod", Krievija), Andrejs Šeļakovs ("Jēkabpils"), Jānis Blūms, Rolands Freimanis (abi - bez kluba).

Latvijas eksperimentālās izlases sastāvs:

Ingus Jakovičs, Ronalds Zaķis, Mārtiņš Meiers (visi - "VEF Rīga"), Dāvis Lejasmeiers ("Ventspils"), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Haralds Kārlis, Aigars Šķēle, Dāvis Rozītis (visi - "Valmiera"), Mārtiņš Laksa ("Jūrmala"/"Fēnikss"), Endrū Smits (Brīvības universitāte, ASV), Lauris Blaus ("Liepāja"/"Triobet"), Ričmonds Vilde (Hjūstonas Baptistu universitāte, ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!