Latvijas basketbola izlase pēc fiziskā cīņā izcīnītās uzvaras pār Krievijas valstsvienību parādīja, kā tā ir augusi savā meistarībā, jo tieši šādi tiek spēlēts Eiropas augstākā līmeņa basketbols, sacīja galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvijas valstsvienība "Eurobasket 2017" ceturtajā mačā ar rezultātu 84:69 pieveica Krieviju, sagādājot tai pirmo zaudējumu turnīrā. Latvijas izlase turnīru turpinās ar spēli pret Turcijas izlasi ceturtdien, pulksten .

"Pirms spēles pats galvenais bija neko neizdomāt, vajadzēja spēlēt savu spēli. Varbūt akcentu aizsardzībā likām uz Alekseju Švedu, jo viņš daudz spēlē ar bumbu, viņš ir rezultatīvs un aktīvs. "Pick'n'roll" aizsardzībā bija izmaiņas, kuras pirms spēles izplānojām, un no paša sākuma tas viss strādāja. Ļoti lielu darba apjomu veica Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks un Jānis Timma, pa trijiem Švedu ierobežot," pēc spēles Latvijas žurnālistiem konferencē teica Bagatskis. "Taču Krievijas izlase nav tikai Šveds un Timofejs Mozgovs, jo tajā spēlē pieredzējuši basketbolisti. Tā ir rupja komanda, un mums bija jāmāk izturēt sitieni. Spēles sākums bija tāda kā mīcīšanās, daudz fiziskas cīņas, bet galvenais bija to izturēt līdz beigām, jo mēs esam labā sportiskā formā. Mums trūka situācijas, kad paātrinājām spēli. Bija brīži, kad neiemetām uzbrukumā, iekritām aizsardzībā un sākām raustīties. Vajadzēja nomierināties."

Latvijas izlasei spēli sev par labu izdevās pavērst otrajā puslaikā, kad basketbolisti veica izrāvienu, kas ļāva pārņemt vadību spēlē. Treneris uzsvēra, ka tas viss sākās ar aizsardzību.

"Trešajā ceturtdaļā izdarījām korekcijas un laukumā pret Mozgovu izlaidām Mārtiņu Meieru. Pēc tam spēlēja Rolands Šmits, lai atslogotu Kristapu Porziņģi. Mozgovu vajadzēja ierobežot, nelaist groza tuvumā un, izejot no tā, spēlēt aizsardzībā," treneris turpināja. "Vairāk vai mazāk tas nostrādāja, bet tad arī izdevās paātrināt spēli, uzķert uzbrukuma ritmu un iemest metienus. Svarīgi bija krāt labās epizodes gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, tas arī izdevās."

"Šādas fiziskās spēles parāda, kā mēs augam. Eiropas augstākā līmeņa basketbolā spēlē šādu basketbolu – ir daudz fiziskas cīņas, provocēšanas un rupjības, bet tas padara spēlētājus stiprus. Mēs vienu brīdi salūzām, bet pēc tam parādījām, ka esam veči un mākam piecelties," uzsvēra Bagatskis.

Svarīgu lomu Latvijas izlases uzvarā spēlēja rezervistu sniegums laukumā. Mārtiņš Meiers veiksmīgi spēlēja pēc slimošanas, arī Dāvis Bertāns un Žanis Peiners darbojās ļoti veiksmīgi.

"Mārtiņš divas dienas ir tikai gulējis, neteikšu, kā fiziski jūtas Strēlnieks un Dairis, par Dāvja situāciju visi zinām, bet Porziņģim ir liela slodze. Mārtiņam tie resursi laukumā bija ierobežoti, viņš nevarēja ilgstoši būt laukumā, bet tās trīs vai četras minūtes vienā nomaiņā viņš nospēlēja lieliski. Pirms spēles es viņu divas dienas nebiju redzējis," atklāja Bagatskis. "Mēs šodien izdarījām to, ko mākam vislabāk – spēlējām basketbolu."

Šajā mačā Kristaps Porziņģis jau pirmajā puslaikā bija sakrājis četras piezīmes, tomēr Latvijas izlases galvenais treneris viņam turpināja uzticēties: "Ne pirmo reizi Kristaps spēlēja ar tādu piezīmju nastu. Kristaps ir pieredzējis spēlētājs, kurš zina ko vajag un ko nevajag darīt."

"Es brīžiem tiesnešus neapskaužu, viņiem ir tik grūts darbs," komentējot tiesnešu darbu teica Bagatskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!