Foto: DELFI
Latvijas basketbola valstsvienība ceturtdien, 17.septembrī, Eiropas čempionāta "mazajā pusfinālā" par 5.-8. vietu tiksies ar Grieķiju. Spēles uzvarētājs iegūs ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikāciju, bet zaudētājiem, lai tiktu uz Rio atlasi, būs jāaizvada vēl viens mačs.

Latvijas un Grieķijas spēle Lillē sāksies pulksten 17 pēc Latvijas laika. Spēli tiešraidē translēs LNT, bet pie Brīvības pieminekļa Latvijas atbalstītāji aicināti kopīgi vērot spēli.

Spēles uzvarētāji "Eurobasket 2015" noslēguma tabulā ierindosies 5. vai 6.vietā un būs nodrošinājuši tiesības 2016.gada jūlijā piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Zaudētāji piektdien, 18.septembrī, plkst.19:30 cīnīsies par 7.vietu ar otra "mazā pusfināla" (Čehija – Itālija) zaudētājiem.

Pēc "Eurobasket 2015" ceturtdaļfināla spēles ar Francijas izlasi (70:84) latviešu izjūtās gandarījums par cienīgo cīniņu ar NBA zvaigznēm Eiropas čempioniem mijās ar sāpi par neveiksmīgajām epizodēm otrā puslaika sākumā. Tās Francijas izlasei deva iespēju izšķirošo lūzumu panākt ar nedaudz mazāku spēku patēriņu, nekā būtu vajadzīgs, ja Latvijas valstsvienībai būtu izdevies visas 40 minūtes aizvadīt pirmā puslaika ritmā un kvalitātē. Taču īsti vietā bija galvenā trenera Ainara Bagatska aicinājums neļauties pārdzīvojumiem, bet akcentēt pozitīvo. Proti, sajūtu, ka Eiropas labāko komandu konkurencē esam vērā ņemams spēks, un, ja arī ceturtdaļfināla barjera objektīvi vēl ir par augstu, Latvijas valstsvienībai joprojām ir pa spēkam sasniegt mērķi, par kuru paklusām tika runāts jau kopš pērnā rudens - izcīnīt ceļazīmi uz olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Grieķijas izlases nometnē valdošais izjūtu spektrs, visticamāk, bijis daudz plašāks. Kopš "Eurobasket 2009" izcīnītās bronzas sekojušas piecas vilšanās sezonas, tai skaitā izgāšanās olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā pirms Londonas 2012, tikai 11.vieta "Eurobasket 2013" un izstāšanās Pasaules kausa izcīņas astotdaļfinālā 2014.gadā.

Šogad grieķi sapulcēja respektējamu sastāvu, sabalansējot zvaigznes, līderus un "patronu pienesējus". Piecām uzvarām Zagrebas grupā sekoja pārliecinošs panākums pār Beļģiju un pirms ceturtdaļfināla spēles Grieķijas vienība izskatījās sabalansētāka un jaudīgāka par Spānijas komandu, kurai ceļasomā no Berlīnes jau nāca divi zaudējumi. Spēles laikā bija epizodes, kad grieķi jau šķita pārņēmuši iniciatīvu, tomēr fenomenālais spāņu līderis Pau Gazols (kārtējie 27 punkti; visā čempionātā 23,6) turēja spāņus virs ūdens un palīdzēja izcīnīt izšķirošo pārsvaru galotnē. Cerēto medaļu (iespējams, pat zelta) vietā Grieķijai tagad jācīnās par 5.vietu, meklējot motivāciju spēlei ar "Lettonia", ar kuru oficiālā mačā pirmo un pēdējo reizi spēlēts 1993.gadā. Toreizējais rezultāts (Latvija zaudēja ar 62:81) grieķiem, protams, šķiet, likumsakarīga ilustrācija komandu spēku samēram, ko apstiprināja uzvara pārbaudes turnīrā Atēnās 2009.gada augustā (80:52). Savukārt Latvijas uzvara pārbaudes turnīrā 2005.gada vasarā (76:72) no grieķu viedokļa bija tikai neloģisks starpgadījums. Ej nu zini, kas tādā situācijā darās spēlētāju galvās un ķermeņos...

Taču, neatkarīgi no grieķu spara ceturtdienas pēcpusdienā, Latvijas komandas liktenis kārtējo reizi būs pašu rokās. Spēka divcīņas ar grieķu "garajiem" solās būt skarbas, taču EuroBasket2015 gaitā jau vairākkārt pierādījies, ka mūsu komandas aizsardzība ar dažādu taktisko knifiņu un variāciju palīdzību spēj lielā mērā kompensēt pretinieku pārsvaru atlētismā un mūsu centru precizitāte metienos var izretināt pretinieku aizsardzību. Savukārt uzbrukumā būs vajadzīgs gudrs ātrums, ārējās līnijas spēlētāju agresivitāte garāmgājienos un droša roka tālmetienos, kuras līdz šim pietrūcis. Līdz šim precīzākā bijusi spēle ar Beļģiju, kad no 22 mēģinājumiem precīzi bija 8 (36%). Lillē abos mačos līdz šim bijis 6/21 (29%) - ir, kur augt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!