Foto: DELFI
Par Eiropas vīriešu basketbola čempionāta pirmo finālisti ceturtdien dramatiskā cīņā kļuva Spānijas valstsvienība, kas pusfinālā, pateicoties fenomenālam Pau Gasola sniegumam, Lillē ar 80:75 (17:20, 15:13, 16:23, 18:10, 14:9) pieveica līdzšinējo titula īpašnieci un mājinieci Francijas izlasi.

Tādējādi Spānija revanšējās Francijai par zaudējumu "Eurobasket 2013" pusfinālā - toreiz francūži gāza spāņus no Eiropas čempionu troņa.

Gasols mačā guva 40 punktus, izcīnīja 11 atlēkušās bumbas un bloķēja trīs pretinieku metienus. Vēl uzvarētājiem 15 punktus guva Serhio Rodrigess. Francijas izlasē pa 14 punktiem guva Nando de Kolo un Nikolā Batūms.

Francijas basketbolisti savās mājās trešajā ceturtdaļā lēnām pārņēma iniciatīvu un ieguva 11 punktu pārsvaru. 2009. un 2011. gada Eiropas čempioni izturēja tribīņu spiedienu, nesalūza un pacietīgi deldēja pārsvaru. Mača galotnē sākumā Gasols ar iespaidīgu "slam dunk" un skaistu āķa metienu atguva Spānijai pēc ilgāka pārtraukuma vadību 62:61, bet tad Gasols un Serhio Rodrigess ar tālmetienu panāca 66:63. Francija pēc minūtes pārtraukuma ātri izlīdzināja rezultātu pēc Nikolā Batuma trijnieka.

$duelID=157;$eventID=7;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Dramatiskas bija pamatlaika pēdējās 14 sekundes. Sākumā Gasola metienu ar pirkstu galiņiem nobloķēja Rudijs Gobērs, bet tad tiesnešiem nācās video atkārtojumā noteikt, kuram būs pēdējais uzbrukums pēc tam, kad bumba strīdīgā situācijā izgāja aiz sāna līnijas. Tiesneši bumbu piešķīra Francijai, bet Batuma metiens no laukuma centra bija neprecīzs.

Pagarinājuma pirmās minūtes ritēja punkts punktā un, līdzīgi kā pamatlaikā, viss izšķīrās galotnē. Sākumā Gobērs ar iespaidīgu "slam dunk" un Boriss Diavs ar vienu precīzu soda metienu panāca trīs punktu pārsvaru mājiniekiem. Taču tad Gobērs nopelnīja piekto piezīmi, un atkal sāka izpausties Gasols – spāņu līderis guva sešus punktus pēc kārtas un izvirzīja Spāniju vadībā ar 78:75. Pēc brīža Batumam bija teicama iespēja panākt izlīdzinājumu, taču viņš nerealizēja trīs soda metienus. Spāņi izcīnīja atlēkušo bumbu, skaisti noturēja pēdējās sekundēs bumbu, neļaujot pretiniekiem taisīt pārkāpumus, un Gasols ar "slam dunk" pielika punktu dramatiskajam mačam - 80:75.
Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!