Foto: AFP/Scanpix
Zaudējumu 2013.gada Eiropas basketbola čempionāta izšķirošajā spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā piedzīvoja Latvijas izlase, kas ar rezultātu 56:60 (15:14, 17:18, 10:14, 14:14) piekāpās Beļģijas valstsvienībai.

Līdz ar to Latvija Eiropas čempionātu noslēdza 11.pozīcijā. Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, Latvijas izlasei šajā mačā vajadzēja uzvaru, kā arī bija jācer, ka Ukraina savā spēlē zaudēs Lietuvas vienībai.

Punktu guvēji Latvijas izlasē: Rolands Freimanis 10 (11 atlekušās bumbas), Rihards Kuksiks 9, Jānis Strēlnieks 7 (4 rezultatīvas piespēles), Marejs Mejeris 7, Mārtiņš Meiers 6 (6 atlekušās bumbas), Dairis Bertāns 5, Jānis Blūms 4, Armands Šķēle 4, Kristaps Janičenoks 4 (6 atlekušās bumbas), Andrejs Šeļakovs 0, Jānis Bērziņš 0, Kaspars Bērziņš savainojuma dēļ nespēlēja.

Beļģijas izlasē 14 punktus sameta Saša Maso, 13 punkti Vena Makubu kontā, bet 10 punktus sameta Aksels Hervelē.

$d_id=111; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Latvija sāka maču ar uzbrukumu, bet Janičenoks netrāpīja tālmetienu. Freimanis izcīnīja atlekušo bumbu, taču kļūdījās piespēlē un beļģis Maso aizskrēja pretuzbrukumā un trieca bumbu grozā no augšas. Tad pēc "pick'n'roll" sadarbības Freimanis reabilitējās par savu kļūdu un izdarīja "slam dunk". Tad Beļģija labi saspēlējās un Maso vēlreiz bija precīzs. Beļģija guva arī nākamos piecus punktus pēc kārtas, panākot 9:2. Ilgāku laiku Latvija nespēja gūt punktus, tad Bertāns pusātrā uzbrukumā veica caurgājienu. Turpinājumā Latvija vairākas reizes izcīnīja atlekušo bumbu uzbrukumā, un Freimanis ar atkārtotu mēģinājumu atguva vēl divus punktus. Pēc Meiera un Janičenoka soda metieniem rezultāts kļuva neizšķirts 9:9, tomēr Hervelē ar tālmetienu atkal izvirzīja vadībā Beļģiju, bet Kabū atjaunoja piecu punktu pārsvaru. Otrā laukuma galā Blūms uzņēmas spēli uz sevis un iemeta tālmetienu ar sodu, kuru izdevās arī realizēt. Komandas apmainījās ar neveiksmēm uzbrukumos, bet ceturtdaļa noslēdzās ar sarežģītu Šķēles caurgājienu. Latvijai ceturtdaļas izskaņā pirmo reizi izvirzās vadībā ar 15:14.

Latvija otro ceturtdaļu sāka ar Mejera tālmetienu, turpinot 9:0 izrāvienu, bet aizsardzībā divas reizes pēc kārtas izdevās pretiniekus izprovocēt uz kļūdu. Vēlāk beļģi iemeta tālmetienu, bet pēc Kuksika kļūdas viņi vēlreiz pārņēma vadību (19:18). Latvijai atkal bija problēmas uzbrukumā, Muja Beļģijai iemeta divus soda metienus, tad arī Hervelē guva trīs punktus pēc kārtas. Mejeris zem groza pārtrauca pretinieku desmit punktu izrāvienu, tad pret viņu tika pārkāpti noteikumi uzbrukumā, savukārt nākamajā epizodē Meiers atkal iemeta vienu no diviem soda metieniem, panākot 21:24. Beļģija guva nākamos četrus punktus, Strēlnieks pēcāk realizēja abus soda metienus un tālmetienu. Maso ātrajā pretuzbrukumā trieca bumbu grozā, tad Meiers divus punktus pēc Šķēles piespēles atspēlēja. Hervelē atkal guva punktus, bet Strēlnieks atbildēja ar tālmetienu no stūra. Pēdējās puslaika sekundēs Janičenoks iemeta pustālo, un Latvijai izdevās nosargāt savu grozu. Pēc 20 nospēlētām minūtēm rezultāts neizšķirts 32:32.

Freimanis guva divus punktus trešās ceturtdaļas sākumā, tomēr Beļģija atbildēja ar saviem punktiem. Pēc tam Beļģija atkal izvirzījās vadībā. Pēc pāris epizodēm Strēlnieks piespēlēja Meieram, kurš izlīdzināja rezultātu, tomēr Mukubu uzreiz guva punktus savai komandai. Latvija ļoti ātri savāca piezīmju normu un Mukubu ar vienu soda metienu palielināja pārsvaru Beļģijai. Latvijai ļoti neveicās uzbrukumā, taču pēc tam Kuksiks guva piecus punktus pēc kārtas, samazinot Latvijas deficītu līdz 41:43. Tad Kuksiks iemeta vienu soda metienu, tomēr ceturtdaļas izskaņā Beļgija trāpīja tālmetienu (42:46).

Pēdējās ceturtdaļas sākumā Šķēle skaisti veica caurgājienu, tad pret Bertānu tika pārkāpti noteikumi, izdarot tālmetienu, un viņš iemeta divus no trim, izlīdzinot rezultātu. Beļģija pēc tam guva deviņus punktus pēc kārtas, panākot lielāko pārsvaru spēlē (55:46), tikmēr Latvija uzbrukumā nevarēja izdarīt pilnīgi neko. Freimanis ar atkārtotu metienu apturēja pretinieku izrāvienu. Pēc brīža Kuksiks realizēja tālmetienu, bet Freimanis ātrajā uzbrukumā trieca bumbu grozā pāri pretiniekam. Rezultāts pēc šīs epizodes kļuva 53:55. Pēc minūtes pārtraukuma Latvija nespēja divos uzbrukumos gūt punktus, bet Mukubu pēc tam izgāja veiksmīgā caurgājienā. Divas minūtes pirms mača beigām Kuksiks caurgājienā panāca rezultātu 56:57. Pēdējā minūtē Freimanim sarežģītā situācijā neizdevās trāpīt bumbu grozā, taču Beļģija arī pieļāva kļūdu. Tad Blūmam uzbrukumā izslīdēja bumba, un Beļģija par to sodīja, triecot bumbu grozā. Deviņas sekundes pirms mača beigām Latvijai trīs punktu deficīts. Tad Bertānam neizdevās trāpīt brīvu tālmetienu.Latvija pārkāpa noteikumus Beļģija iemeta vienu sodiņu un izslēdza Latviju no sacensībām.

Beļģijas izlase kļuva par Latvijas vīriešu valstsvienības 51.pretinieci nacionālo komandu līmenī. Līdz šim divos vēsturiskajos posmos (1924-1940, 1992-2013) latvieši spēlējuši ar 41 Eiropas valsts vai teritorijas komandu, kā arī deviņām izlasēm no Amerikas, Āzijas, Āfrikas un Okeānijas. Vīriešu valstsvienību līmenī ar Beļģijas izlasi spēlēja pirmo reizi.

Kā ziņots, pirmajā čempionāta mačā Latvijas valstsvienība ar rezultātu 86:75 pārspēja Bosnijas un Hercegovinas basketbolistus, bet otrajā mačā ar 73:72 uzvarēja Melnkalnes valstsvienību. Tik veiksmīgs starts Eiropas čempionātā latviešiem izdevies tikai vienreiz - 1935.gadā.

Savukārt pēc tam trešajā mačā Latvija ar 59:67 atzina Lietuvas pārākumu, ceturtajā spēlē ar 71:80 piekāpās Serbijai, bet noslēdzošajā cīņā ar 76:66 pieveica Maķedoniju, pirmoreiz kopš 2001.gada kvalificējoties čempionāta otrajam posmam.

Otro posmu Latvijas izlase uzsāka trešdien ar graujošu uzvaru pār Ukrainu ar 85:51, bet otrajā mačā piektdien ar rezultātu 91:102 zaudēja Francijas valstsvienībai, kas ir pašreizējā kontinenta vicečempione.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!