Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase savā ceturtajā pārbaudes spēlē, gatavojoties septembrī gaidāmajam Eiropas čempionātam, ceturtdien "Arēnā Rīga" ar rezultātu 72:52 (11:17, 31:11, 15:12, 15:12) uzvarēja Krievijas valstsvienību.

Latvijas izlases labā 15 punktus guva Jānis Blūms, bet 13 punktus iekrāja Rolands Freimanis. Pie spēles laika tika visi 12 mājinieku basketbolisti, ieskaitot debitantu Jāni Bērziņu, bet punktus guva visi, izņemot Mareku Mejeri.

Maču ar iespaidīgu 10:0 izrāvienu sāka Krievijas izlase, bet latvieši pie pirmajiem punktiem tika tikai pēc trim ar pusi nospēlētām minūtēm. Pirmās ceturtdaļas turpinājumā Latvijas izlasei izdevās pietuvoties līdz piecu punktu atstatumam, taču līdz pārtraukumam Krievijas izlase panāca 17:11 savā labā.

Otro ceturtdaļu Latvijas izlase sāka ar septiņiem pēc kārtas gūtiem punktiem, pirmo reizi šajā mačā izvirzoties vadībā. Turpinājumā notika vairākas vadības maiņas, bet tad laukuma saimnieki veica 10:0 izrāvienu un izvirzījās vadībā ar 30:21. Savukārt ceturtdaļas pašas beigas izdevās noslēgt ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem, kas atpūtā ļāva doties ar 14 punktu handikapu - 42:28.

Trešajā ceturtdaļā Latvijas izlase pārliecinoši diktēja notikumus laukumā, neļaujot Krievijas pārstāvjiem pietuvoties kaut līdz desmit punktu atstarpei. Vienu brīdi laukuma saimnieku pārsvars pieauga līdz 18 punktiem, bet noslēdzošā ceturtdaļa tika uzsākta ar 17 punktu handikapu (57:40).

Savukārt ceturtās ceturtdaļas ievadā Latvijas izlases pārsvars pirmo reizi sasniedza 20 punktu atzīmi, bet lielākais pārsvars bija uz brīdi panāktais 23 punktu atrāviens. Krievijas vienība cīņā par uzvaru tā arī vairs nespēja atgriezties, mājiniekiem ļoti pārliecinoši nosargājot iekrāto pārsvaru.

Ārpus Latvijas izlases sastāva šajā mačā palika Artūrs Bērziņš, Jānis Timma un Andrejs Šeļakovs, kurš nav piedalījies nevienā no četrām līdzšinējām valstsvienības spēlēm.

Vēl viens mačs ar krieviem tiks aizvadīts piektdien.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā Latvijas izlase ar pārbaudes turnīru noslēdza gandrīz divu nedēļu ilgu treniņnometni Slovēnijā. Pirmajā pārbaudes spēlē Latvijas izlase ar 67:71 piekāpās Slovēnijai, pēcāk ar 66:61 pieveica 2010.gada pasaules vicečempionus Turciju, savukārt turnīra noslēdzošajā cīņā ar rezultātu 54:67 atzina Serbijas basketbolistu pārākumu, noslēguma kopvērtējumā ieņemot trešo vietu.

Pēc treniņnometnes Slovēnijā no izlases kandidātu loka tika atskaitīti Mārtiņš Laksa un Žanis Peiners, savukārt valstsvienībai pievienojās viens no U-20 izlases līderiem Jānis Bērziņš. Šobrīd izlases kandidātu lokā ir 15 basketbolisti.

Pēc spēlēm ar Krieviju latvieši 18. un 19.augustā izbraukumā cīnīsies ar Horvātiju, bet pārbaudes spēļu ciklu noslēgs Somijā, kur 28. un 29.augustā cīnīsies ar vietējo izlasi.

Kā zināms, nepalīdzēt izlasei Eiropas čempionātā izlēmis vienīgais latvietis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Andris Biedriņš.

Eiropas čempionāts šogad no 4. līdz 22.septembrim norisināsies Slovēnijā.

Eiropas čempionāta grupas turnīrā Slovēnijas pilsētā Jeseņicē Latvijas pretinieki būs Bosnijas un Hercegovinas, Serbijas, Melnkalnes, Lietuvas un Maķedonijas basketbolisti. Trīs komandas kvalificēsies nākamajam posmam.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidāti dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Sanktpēterburgas "Spartak", Krievija), Armands Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Jānis Blūms ("Astana", Kazahstāna), Dairis Bertāns, (Bilbao "Uxue", Spānija), Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Artūrs Bērziņš, Jānis Bērziņš (visi - "VEF Rīga"), Rihards Kuksiks (Kijevas "Budiveļņik", Ukraina), Jānis Timma, Ronalds Zaķis (abi - "Ventspils"), Mārtiņš Meiers (Veisenfelsas "Mitteldeutscher", Vācija), Mareks Mejeris ("Knet", Spānija), Rolands Freimanis (Montegranaro "Sutor", Itālija), Andrejs Šeļakovs ("Melilla", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!