Foto: F64

2015. gada Eiropas čempionāta finālturnīra trešajā spēļu dienā Latvijas basketbola izlase pirmdien, 7.septembrī tiekas ar divas uzvaras izcīnījušo Čehijas valstsvienību.

Spēles sākums kā ierasti - pulksten 18:30. Mūsējo šodienas pretinieki "EuroBasket 2015" sākuši ar divām uzvarām – 80:58 pār Igauniju, 78:64 pār Ukrainu. Latvijas bilancē ir uzvara pār Beļģiju un zaudējums principiālajā Baltijas duelī Lietuvai (49:68).

Vēl mūsējo grupā pirmdien "Arēnā Rīga" pulksten 15:30 Lietuvas izlase tiksies ar Beļģiju, bet vakara mačā pulksten 21:30 spēlēs abas pirmo divu spēļu neveiksminieces - Ukraina un Igaunija. Līdzjutēji aicināti pie arēnas ierasties vismaz stundu pirms biļetē norādītā spēles sākuma, lai bez lieka stresa izietu drošības pārbaudi un izbaudītu čempionāta gaisotni fanu zonā.

Kaislību ugunsgrēkā, kas svētdien kūrās ap Latvijas – Lietuvas spēli vērtējumu pagaļu un emociju benzīna devu bija tik daudz, ka pie šīs tēmas tikpat kā neatgriezīšos. Tik atgādināšu iepriekš jau propagandēto nostāju, ka, neatkarīgi no rezultāta, ne jau šajā spēlē izšķiras Latvijas valstsvienības liktenis "EuroBasket2015" turnīrā. Un atļaušos pieņemt, ka sausajā atlikumā pēc šīs cīņas Latvijai palikusi ne tikai nullīte turnīra tabulā - arī virkne spēlētāju ar aizskartām profesionālajām ambīcijām un milzīgu vēlmi izdarīt tā, lai pirmdienas vakarā noskaņojums būtu labāks. Pirms mača ar Čehijas izlasi papildus motivējošas uzrunas, šķiet, nebūs vajadzīgas.

Toties mūsu sāncenši spēli sagaida ar pirmo vietu Rīgas grupas tabulā un atrastu spēles pavedienu rokā. Izskatās, ka necilā bilance pārbaudes spēlēs (2-7; uzvarētas tikai Japāna un Bosnija) veiksmīgi nomaskējusi labi organizētu komandas mehānismu, kura darbināšanai ar pilnu jaudu bija vajadzīgs oficiālo cīņu fons. Čehu pieredzējušie līderi prot pragmatiski dozēt katrā spēlē izmantojamo enerģijas devu, un, tiklīdz "EuroBasket2015" gaisotnē motivācijas atspere spruka vaļā, no ceļa noslaucīja ne tikai spēlētāju fizisko parametru ziņā neiespaidīgo Igaunijas izlasi, bet arī spēka mitriķus no Ukrainas (gala rezultāts maldina – spēles lielākajā daļā čehu pārsvars svārstījās ap 20 punktiem).

Starp citu, Čehijas izlases oficiālajā pieteikumā neviens spēlētājs nav raksturots kā centrs, toties komandas vidējais augums ir apaļi divi metri un priekšējā līnijā ir tāds spīdeklis, kā ātrais universālis Jans Veselijs (213 cm). Aizsardzībai stabilitāti nodrošina raženie augumi, uzbrukums ar prātīgo Tomašu Satoranski pie diriģenta pults ir gan ātrs, gan gudrs, prasmīgi spiežot uz pretinieku vājajām vietām, un izmantojot dažādu spēlētāju potenciālu.

Vārdu sakot, pirmdienas vakarā Latvijas valstsvienību gaida ciets riekstiņš, kura pārkošana ne tikai uzlabos garastāvokli un pozīcijas tabulā, bet arī daudz ko pateiks par mūsu komandu. Sena patiesība vēsta, ka patiesi stiprs ir nevis tas, kurš nekad nepakrīt, bet gan tas, kurš pēc klupiena spēj piecelties. Latvijas valstsvienības centra spēlētājs Rolands Freimanis piebalso: "Spēlē ar Čehiju redzēsim, cik stiprs ir mūsu raksturs – kā spējam reaģēt uz neveiksmēm."

Latvijas un Čehijas izlašu līdzšinējās attiecības
GadsPilsētaRezultātsStatuss
1937Rīgā44:11
1993Vroclava87:81EČK
1997Opava69:77EČK
1998Ventspils60:73EČK
Kopā 2-2

Ar Čehijas (Čehoslovākijas) izlasi spēlēts visos laikos, turklāt pirmo reizi - Eiropas 2.meistarsacīkšu atklāšanas spēlē Rīgā 1937.gada 3.maijā. Pārliecinošā Latvijas uzvara (44:11) rosināja cerības atkārtot 1935.gadā gūto panākumu, taču turpinājums nesekoja un noslēguma tabulā komandas finišēja līdzās: latvieši sestajā, čehoslovāki septītajā vietā.

Arī padomju laikā iznāca 5 reizes uzspēlēt izlašu līmenī, kaut arī komandu statuss bija dažāds - Čehoslovākijas vienība turpināja pārstāvēt valsti augstākā līmeņa starptautiskajos turnīros, bet latvieši ar ārzemniekiem varēja sacensties tikai pārbaudes mačos. 1967.gadā Rīgā tika nospēlēts 1-1 (80:74 un 78:80), bet pēc īsa laiciņa čehoslovāki ieguva otro vietu Eiropas čempionātā (kopējā bilance 2-3).

Pēc 1992.gada trīsreiz spēlēts Eiropas čempionāta kvalifikācijā (1-2) un vēl trīs reizes pārbaudes mačos (2-1). Līdz šim pēdējās tikšanās - 2008.gada vasarā pārbaudes turnīros Strasbūrā (87:76) un Rīgā (70:55).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!