Foto: F64

Latvijas izlases pirmās Eiropas čempionāta pretinieces Beļģijas izlases galvenais trumpis ir ārējā līnija, kas nekautrēsies uzbrukt no ārienes. Ja to izdosies apturēt, tad Latvijas basketbolistiem izdosies izcīnīt pirmo uzvaru, pirms mača stāstīja valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis, kā ar spēlētāji Jānis Timma un Kaspars Bērziņš.

Latvijas basketbola izlase piektdien aizvadīja pirmo oficiālo "Eurobasket 2015" turnīra treniņu. Pirms tam notika fotosesija, bet spēlētāji treniņu sāka agrāk nekā plānots, cītīgi gatavojoties pirmajai cīņai, kas notiks sestdien, plkst.18:30.

Pēc treniņa Bagatskis stāstīja, ka beļģi spēlē ļoti ātri un agresīvi, kas viņiem ļauj kompensēt auguma centimetru trūkumu. "Brīžiem tiek veidots tāds kā māņu basketbols ar garāmgājieniem ar sānu atmetieniem. Visi var iemest no trijniekiem, varbūt viens nevar," stāstīja treneris. "Daudz kustības, brīžiem no malas šķiet haotiski, bet kustība virzīta uz pretinieku vājām pusēm. Neviens nav atcēlis basketbolā aizsardzību viens pret viens, katram ir jābūt atbildīgam par savu spēlētāju. It kā mēs esam strikti pateikuši, ko darīsim dažādās situācijās."

Tikmēr viens no Latvijas izlases svarīgākajiem spēlētājiem Kaspars Bērziņš uzsvēra, ka spēlē pret Beļģiju viss būs atkarīgs no pašiem.: "Tieši tāpat bija pagājušajā Eiropas čempionātā. Nevajag viņiem neko dāvināt. Mums treneris to visu laiku saka. Ja mēs viņiem sarežģīsim metienus un noturēsim uz maz punktiem uzbrukumā, tad viss būs kārtībā. Par mūsu uzbrukumu nemaz nešaubos - brīvi metieni būs un mēs tos metīsim. Darbs ir labs ieguldīts, lai mēs varētu izcīnīt pirmo uzvaru."

Tikmēr izlases debitants Jānis Timma lika uzsvaru uz kļūdu nozīmi šajā mačā.

"Ja pieļausim kļūdas aizsardzībā, tad viņiem parādīsies trumpji. Ja nepazaudēsim savus spēlētājus muļķīgās situācijās, tad domāju, ka būs metieni no distances. Viņiem nav izteiktu centru, tāpēc vairāki metēji," stāstīja Timma.

Latvijas basketbolisti nedrīkst "raustīties" no beļģu aizsardzības, turpināja Bagatskis, ir jāsaglabā vēsas galvas un nedrīkst zaudēt sekundes, pieņemot lēmumu.

"Ja mēs kaut ko nolemjam darīt situācijā viens pret vienu vai pret "pick&roll" kombināciju, tad tas ir jādara. Nedrīkstam zaudēt sekundes uz to, ka jāpieņem lēmums. Jābūt agresīviem, mazajiem vairāk jāuzbrūk. Tā aizsardzība, ko piedāvā beļģi, dod iespējas gan tiem, kas tobrīd spēlē "pick&roll", gan pārējiem spēlētājiem. Vienkārši jābūt gataviem."

Tāpat treneris atgādināja, ka Beļģijas basketbolisti spēlē labos klubos, kur viņiem ir svarīgas lomas. "Metjū Lodžeskis spēlē "kaut kādā" "Olympiacos", Sems van Rosoms spēlē Valensijā, Džonatans Tabu arī dzīvojās pa Spāniju. Daudzi spēlē Beļģijas klubos, bet viņi ir svarīgi spēlētāji, nevis rezervisti. Pieredzējusi komanda. Garie spēlētāji viņiem ir nestandarta, tādi, kuri vairāk spēlē 4. numura pozīcijā."

Timma un Bērziņš vēl piemitināja, ka Latvijas izlasē spēlētāji jūtas labi un ir kārtīgi sagatavojušies turnīram. "Pagaidām arēna tukša, nav uztraukums, gatavojamies spēlēm, redzēs kā būs rīt," sacīja Timma.

"Lēnā garā sāku just basketbola čempionāta atmosfēru. Domāju, ka tas būs kaut kas neiedomājams. Nebijis notikums Latvijas vēsturē, un to vajadzēs izbaudīt. Mēs to noteikti darīsim. Mums noteikti netrūks atbalsta. Mēs esam spējuši no gada uz gadu uzlabot savu sniegumu," stāstīja Bērziņš. "Mums bija veiksmīgs sagatavošanās cikls un ir pieticis visam laika. Mēdz būt visādi, treniņnometnē var sakrāt visādas kaites un iekaisumus, bet esmu veiksmīgi spējis izvairīties no tā visa.

Bērziņš arī stāstīja, ka pirms Eiropas čempionāta viņš bija iedzīvojies ļoti nopietnā savainojumā, taču viņš spējis izveseļoties, lai palīdzētu izlasei.

"Sezonas beigās biju guvis ļoti nopietnu traumu, un draudēja līdz pat gadam ilga rehabilitācija. Man izdevās izārstēties trīs mēnešu laikā, un varēju sākt intensīvi trenēties. Kopš tā laika man vairs nav nekādu sūdzību un uzskatu, ka veiksmīgi esmu atguvies. Domāju, ka šāda situācija vairs nekad neatkārtosies. Protams, ka vēl ir dažādi mikrosavainojumi, taču šajā laikā nekas nav saasinājies," atklāja Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!