Foto: DELFI

Latvijas basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta ceturtajā spēlē svētdien ar rezultātu 71:80 (15:28, 13:10, 25:20, 18:22) B grupas spēlē piekāpās Serbijai, piedzīvojot otro neveiksmi turnīrā.

Punktu guvēji Latvijas izlasē: Kristaps Janičenoks 18, Dairis Bertāns 14, Jānis Blūms 12, Mārtiņš Meiers 10, Kaspars Bērziņš 9 (9 atlekušās bumbas), Mareks Mejeris 5, Armands Šķēle 2, Rihards Kuksiks 1, Jānis Bērziņš 0, Andrejs Šeļakovs 0.

Uzvarētājiem 25 punktus sameta Nenads Krstičs, bet pa 11 punktiem sameta Rasko Katičs un Nemanja Bjelica. Vēl pa deviņiem punktie guva Nemanja Nedovičs, Bogdans Bogdanovičs un Stefans Markovičs.

$d_id=43; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Spēles sākumā brīvu tālmetienu realizēja serbs Bogdans Bogdanovičs, bet otrā laukuma galā Kaspars Bērziņš ar muguru pret grozu apspēlēja pretinieku, divus punktus uzreiz atspēlējot. Latvija nākamajā epizodē pārtvēra bumbu, taču Strēlnieks paslīdēja uz gala līnijas un zaudēja bumbu. Krstičs iemeta divus punktus, tomēr piešķirto soda metienu viņš nespēja realizēt. Viņa komandas biedrs izcīnīja atlekušo bumbu, un guva punktus (2:7). Krstičs un Markovičs nākamajās epizodēs kopā guva desmit piecus punktus un Latvijas treneris Ainars Bagatskis pieprasīja minūtes pārtraukumu. Atsākot spēli, Janičenoks piespēlēja K.Bērziņam un viņš bija precīzs no groza apakšas. Krstiču vēlreiz neizdevās apturēt, tam sekoja Blūma divi precīzi soda metieni. Serbija un Latvija apmainījās ar punktiem no groza apakšas, bet pēcāk pret Janičenoku tika fiksēta tehniskā piezīme, kad basketbolists bija neizpratnē par nefiksēto pārkāpumu. Serbija prata palielināt savu pārsvaru, turpinot spēlēt uz Krstiču – 21:8. Latvijai punktus izdevās gūt tikai no soda metienu līnijas, kamēr Serbija turpināja atrauties (28:13). No spēles atkal punktus prata gūt Meiers, kurš pēc ātras saspēles ierāvās no stūra un trieca bumbu grozā. Ceturtdaļa noslēdzās ar Bertāna diviem punktiem līdz ar beigu sirēnu – 15:28.

Otrās 10 minūtes sākās ar Šķēles pustālo metienu no stūra, kam sekoja divas veiksmīgas Bertāna darbības – viņš izprovocēja uzbrukuma piezīmi pretiniekam un uzbrukumā realizēja tālmetienu (20:28). Ar punktiem no groza apakšas Katičs pārtrauca Latvijas izrāvienu. Nākamajā Latvijas uzbrukumā Bertāns tika pie iespējas izpildīt trīs soda metienus, kurus viņš realizēja. Serbija ar atkārtotu mēģinājumu guva punktus savā uzbrukumā, tad K.Bērziņš trieca bumbu grozā pāri pretiniekam, panākot 25:32. Abām komandām ilgāku laiku neizdevās gūt punktus, bet tad Kaliničs iemeta divus soda metienus un Nedovičs pārtvēra bumbu, triecot to grozā. Blūms no stūra realizēja tālmetienu (28:36), bet Krstičs neiemeta divus sodiņu. Vēl nedaudz vēlāk K.Bērziņš ar skaistu bloku apturēja Gagiču. Arī Serbija turpinājumā vairākas reizes bloķēja metienus, bet Krstičs ar pustālo metienu pārtrauca divu minūšu ilgo "sauso" sēriju. Pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 28:38.

Serbijas izlases līderis Krstičs otro puslaiku sāka ar diviem punktiem no soda metienu līnijas, bet Bertāns un Janičenoks varēja izpildīt divus soda metienus, bet abi iemeta pa vienam. Punkti trešās ceturtdaļas turpinājumā joprojām tika gūti no soda metiena līnijas, un Nemanja Bjelica realizēja abus. Janičenoks iemeta soda metienus, bet tad arī tālmetienu, gūstot Latvijas pirmos punktus otrajā puslaikā no spēles (35:44). Divus punktus no tuvas distances guva K.Bērziņš, brīdi vēlāk Bertāns iemeta vienu no diviem soda metieniem. Janičenoks un Krstičs guva punktus savām komandām, tad arī Blūms bija precīzs no tālās distances, panākot piecu punktu deficītu (43:48). Krstičam sāka krist pustālie metieni, tomēr Meiers vēlāk neiemeta divus "sodiņus". Latvija apturēja pretinieku uzbrukumu, un Janičenoks no stūra guva trīs punktus, rezultātam kļūstot 46:50. Serbija divus punktus atspēlēja, bet tad Janičenoks vēlreiz iemeta no tās pašas pozīcijas. Trešdaļas izskaņā Nedovičs iemeta tālmetienu serbiem, bet Meiers divas reizes bija veiksmīgs pēc "pick'n'roll" sadarbībām. Taču Bogdanovičs līdz ar ceturtdaļas beigu sirēnu iemeta tālmetienu pāri sedzēja rokām ar atsitienu pret vairogu. Latvija iedzinējos ar 53:58.

Pēdējā ceturtdaļa sākās ar Bertāna punktiem caurgājienā, taču Markovičs atbildēja ar tālmetienu. Janičenoks vēlāk realizēja neticamu pustālo metienu ar sodu, un arī soda metiens sasniedza mērķi (58:61). Bjelica aizgāja līdz grozam un guva divus punktus Serbijai. Blūms ar tālmetienu panāca rezultātu 61:63, tomēr Krstičs ar soda metieniem Serbijai divus punktus atspēlēja.

Janičenoks turpināja spēlēt ļoti aktīvi, izprovocējot sodu un iemetot vienu no diviem. Latvijai aizsardzībā izdevās nosargāt savu grozu, un arī Blūmam tikai viens no diviem soda metieniem. Katičs un Markovičs izmantoja savas iespējas un atjaunoja Serbijai sešu punktu pārsvaru. Pēc minūtes pārtraukuma Bogdanovičs bija precīzs no tālās distances, savukārt Latviju turpināja pievilt soda metienu precizitāte, bet Mejeris guva punktus ar tālmetienu un "slam dunk" (68:72). Krstičs divas reizes bija precīzs no soda metienu līnijas, bet pēc neveiksmīga Latvijas uzbrukuma Bjelica izgāja caurgājienā. Pēc Bērziņa soda metiena Latvija bija septiņu punktu deficīts, bet tad Serbija sāka vilkt laiku. Bertāns un Nedovičs pēdējās sekundēs apmainījās ar soda metieniem (71:78). Turpinājumā metieni mērķi nesasniedza un Latvija cieta zaudējumu.

Latvijas izlase "Eurobasket 2013" iesākusi ļoti veiksmīgi, četrās spēlēs tiekot pie divām uzvarām. Pirmajā mačā nervozā cīņā Latvija pieveica Bosniju un Hercegovinu, tad pēdējās sekundēs izrāva uzvaru pār Melnkalni, bet piektdien Baltijas derbijā zaudēja Lietuvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!