Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase savā otrajā pārbaudes spēlē pirms Eiropas čempionāta svētdien pārspēja Slovēnijas izlasi, laukumā dodoties ar atjauninātu sastāvu.

Mačs starp abām komandām noslēdzās ar 72:66 (23:10, 16:22, 16:19, 17:15) Latvijas labā.

"Šodien bez cīņas par uzvaru svarīgs mērķis bija arī pārbaudīt, kā spēlētāji jūtas dažādos virknējumos un dažādās situācijās. Tāpēc brīžiem, kad prasījās maiņa tādu neizdarīju, lai redzētu, kā spēlētāji spēj atgūties pēc neveiksmēm un pārvarēt sevi. Abi mērķi tika sasniegti," stāstīja izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis. "Bija daudz epizožu, kurās varējām nospēlēt labāk, bet patīkami, ka šodien tikpat kā nepasniedzām pretiniekiem "dāvanas" un neļāvām viņiem tikt pie vieglajiem punktiem. Otrajā puslaikā atkal zaudējām cīņā pie groziem, tomēr kopumā kontrolējām spēli."

Latvijas basketbolisti jau pirmajās minūtēs izvirzījās vadībā ar 9:0. Turpinājumā Slovēnijas komanda mazliet pietuvojās, taču neizšķirtu spēja panākt tikai noslēdzošās ceturtdaļas sākumā (55:55), bet jau nākamajā uzbrukumā izvirzījās vadībā ar 57:55. Turpmākās ceturkšņa minūtes ritēja aizraujošā cīņā, abām vienībām mainot vadības grožus.

37 sekundes līdz mača pamatlaika beigām Dairis Bertāns realizēja tālmetienu, Latvijai panākot četru punktu pārsvaru (69:65). Turpinājumā slovēņi pārkāpa noteikumus pret Mareku Mejeri, kurš realizēja vienu no diviem soda metieniem (70:65). Tad vienu soda metienu trāpīja arī Slovēnijas spēlētājs Zorans Dragičs, bet cīņas izskaņā vēl divus punktus no soda līnijas Latvijai guva Jānis Timma (72:66).

Rezultatīvākais Latvijas rindās ar 19 gūtiem punktiem un piecām atlēkušām bumbām bija Žanis Peiners. Zīmīgi, ka šajā mačā Peiners nopelnīja arī piecas personiskās piezīmes un maču noslēdza priekšlaicīgi. 16 punktus Latvijai pievienoja Bertāns.

"Lai arī pārbaudes spēļu rezultātiem nav lielas nozīmes, prieks, ka uzvarējām. Pat negaidīju, ka šādā sastāvā izdosies tik labs spēles sākums," pauda Peiners. "Spēles turpinājumā, protams, bija kritumi, kas šajā sagatavošanās stadijā ir likumsakarīgi. Darba daudz, bet mums priekšā vēl četras nedēļas laika."

Kā ziņots, salīdzinājumā ar piektdienas maču, kurā Latvija ar rezultātu 84:82 pieveica Polijas valstsvienību, šoreiz laukumā devās Peiners, Kaspars Vecvagars, Haralds Kārlis, Ričmonds Vilde, Dāvis Rozītis un Mārtiņš Laksa. Pirms mača galvenais treneris Ainars Bagatskis vairāk minūšu solīja arī Andrejam Šeļakovam, taču basketbolists laukumā pavadīja nepilnas septiņas minūtes. Savukārt malā šoreiz palika izlases vadošie spēlētāji Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Kristaps Janičenoks, Rolands Freimanis un Kaspars Bērziņš.

Latvijas izlase pirms pirmās pārbaudes spēles bija gatavojusies nepilnas divas nedēļas. Tās sastāvā pašlaik ir 17 spēlētāji, taču jau pēc svētdienas spēles izlase atteiksies no diviem vai trim basketbolistiem. Līdz pēdējam brīdim valstsvienībā paliks 13 vai 14 spēlētāji.

Turpinājumā no 14. līdz 16.augustam Latvijas komanda piedalīsies pārbaudes turnīrā Tbilisi, spēlējot ar Gruzijas, Itālijas un Igaunijas izlasēm, bet nedēļu vēlāk latvieši Hamburgā trešo reizi startēs Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņā, kurā piedalīsies arī mājinieku, Turcijas un Polijas, vienības.

Pēc tam 29.augustā Latvija aizvadīs pēdējo pārbaudes maču pret Maķedoniju.

Latvijas basketbola izlases kandidātu saraksts dalībai Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Baskets", Vācija), Dairis Bertāns ("Dominion Bilbao Basket", Spānija), Žanis Peiners, Kristaps Janičenoks (abi - "Ventspils"), Jānis Timma (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Mareks Mejeris, Ingus Jakovičs, Mārtiņš Meiers (visi - "VEF Rīga"), Kaspars Bērziņš ("Ņižņij Novgorod", Krievija), Andrejs Šeļakovs ("Jēkabpils"), Jānis Blūms, Rolands Freimanis (abi - bez kluba), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Haralds Kārlis, Dāvis Rozītis (abi - "Valmiera"), Mārtiņš Laksa ("Jūrmala"/"Fēnikss"), Ričmonds Vilde (Hjūstonas Baptistu universitāte, ASV).

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!