Foto: F64
Latvijā, Vācijā, Horvātijā un Francijā sestdien, 5.septembrī sākas 39. Eiropas basketbola čempionāts, kurā 24 komandas cīnīsies ne tikai par godalgām, bet arī par iespēju spēlēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

2011.gadā Eiropas čempionāta norise sākotnēji tika piešķirta Ukrainai, tomēr tā politiskās un finansiālās krīzes dēļ nespēja uzņemt finālturnīru. 2014.gada jūnijā "FIBA Europe" nolēma, ka "Eurobasket 2015" notiks četrās valstīs. Grupu turnīra cīņas risināsies Rīgā, Berlīnē, Zagrebā un Monpeljē, bet izslēgšanas cīņas no 12.septembra notiks Lillē.

Komandas ir sadalītas četrās grupās pa sešām izlasēm katrā. Izslēgšanas spēlēs iekļūs apakšgrupu četras pirmās vietas. Turpinājumā cīņas ritēs pēc izslēgšanas spēļu principa, līdz tiks noskaidrots turnīra uzvarētājs. Apakšgrupas aplūkojamas šeit.

Latvijas basketbola izlasi trešajā Eiropas čempionātā pēc kārtas vadīs Ainars Bagatskis. Viņa trenētā komanda ar katru gadu uzlabojusi sniegumu, tāpēc šogad klusais mērķis ir tikt TOP 7 un iekļūt olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas izlase turnīru sāks ar maču pret Beļģijas valstsvienību, un spēles sākums būs plkst.18:30. Latvijas izlase pirms diviem gadiem piedzīvoja zaudējumu beļģiem izšķirošajā spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Bagatskis gan uzsver, ka sportā nav pagātnes un par šo maču nedrīkst domāt.

Portāls "Delfi" "Eurobasket 2015" laikā sekos līdzi visiem notikumiem basketbola arēnās un speciālajā sadaļā atspoguļos turnīra norisi.

Pirms Eiropas basketbola čempionāta sākuma piedāvājam materiālu, kurā var uzzināt dažādus faktus par Latvijas izlasi, spēlētājiem un gaidāmajiem pretiniekiem, kā arī to, kas būtu jāzina spēļu apmeklētājiem.

Latvijas basketbola izlases spēlētāji

Foto: LETA
Kaspars Bērziņš

Kaspars Bērziņš ir viens no vadošajiem garā gala spēlētājiem Latvijas basketbolā, pierādot to arī valstsvienību līmenī. 30 gadu vecumā "Bērzs" vienlaikus ir apveltīts gan ar pieredzi, gan meistarības briedumu. Profesionālajā basketbolā Kaspars atrodas gandrīz vai no šās tūkstošgades sākuma, pavadot laiku visdažādākajās vietās - četrās Rīgas un četrās Spānijas komandās, kā arī Krievijā, kur ogrēnietis spēlēja pērn.

Nākamsezon Bērziņš kopā ar Ainaru Bagatski pārstāvēs "Ņižņijnovgorod". Šā gada Latvijas valstsvienībā Kaspars ir trešajā vietā pēc nospēlēto spēļu skaita, kas jau pārsniedz trīs ciparus - 101.

Foto: LETA
Jānis Strēlnieks

Latvijas valstsvienības saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks iepriekšējos gados bijis starp stabilākajiem komandas spēlētājiem, darbojoties izlasē jau sesto vasaru pēc kārtas. Basketbola pamatus talsenieks lika Kurzemē, profesionālo vidi iepazīstot BK "Ventspils" rindās. Kopā ar ventspilniekiem Jānis izcīnīja arī pirmo "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas zeltu.

Pēc Ventspils posma Strēlnieks karjeru veidojis ārzemēs, spēlējot Krievijas, Ukrainas un Vācijas komandās. Šo gadu laikā Jānis vienu sezonu jau paguvis uzspēlēt arī Eirolīgā. Šajā līmenī viņš atgriezīsies arī nākamsezon ar Vācijas čempionvienību "Brose Baskets". Valstsvienību līmenī Jānim labi panākumi jau no junioru vecuma laikiem - 2007. gadā ar Latvijas U18 izlasi tika izcīnīta 3.vietā Eiropas čempionātā, turklāt tieši Strēlnieks iemeta bronzas medaļas nesošo metienu. Ar precīziem metieniem svarīgos brīžos Jānis izcēlies arī citkārt savā karjerā.

Foto: F64
Dairis Bertāns

Dairis Bertāns jeb "Latvijas Raķete" ir izveidojies par vienu vadošajiem spēlētājiem Latvijas valstsvienībā. Komandas sastāvā Dairis spēlē jau kopš 2010. gada vasaras, piedaloties izlases darbā sesto vasaru pēc kārtas. Arī pirms spēlēšanas Latvijas valstsvienībā Bertāns ar labiem panākumiem pārstāvēja Latviju jauniešu izlasēs, kur visspilgtākais sasniegums bija 3. vieta U-18 Eiropas čempionātā 2007. gadā. Pēc basketbola gaitu sākšanas Rūjienas un Valmieras pusē Dairis profesionāļa karjeru sāka veidot Rīgā, spēlējot ASK komandā. Pēc tam Bertāns nedaudz vairāk par gadu pavadīja BK "Ventspils" līdz atkal atgriezās Rīgā, pavadot nākamās trīs sezonas "VEF Rīga" rindās. Kopā ar šīm komandām Bertāns četras reizes kļuva par "Aldaris" LBL čempionu.

Pēc trim gadiem VEF rindās Dairis pirmo reizi devās ārzemēs, pastiprinot Spānijas ACB līgas komandu "Bilbao Basket". Basku klubu rindās 25 gadus vecais basketbolists jau aizvadījis divas veiksmīgas sezonas, starp kurām divreiz piedalījies NBA Vasaras līgā ar Bostonas "Celtics" un Sanantonio "Spurs". Daira sniegums un attieksme tikusi novērtēta arī visa Latvijas basketbola līmenī, jo viņš jau divas reizes atzīts par Gada labāko spēlētāju.

Foto: LETA
Jānis Timma

Jānis Timma 23 gadu vecumā šovasar ir otrs jaunākais spēlētājs Latvijas valstsvienībā, taču ar savu sniegumu basketbola laukumā jau izcīnījis nozīmīgu lomu komandā. Raksturojot Jāņa karjeras gājumu, tad atslēgas vārds bijis pakāpeniskums. Katru sezonu Timma devies pa solītim uz priekšu. Iesākums meklējams Krāslavas pusē, tad galvaspilsētā Rīgā, tad debija pilna laika profesionālajā basketbolā Kurzemē - Liepājas un Ventspils komandās.

Pagājušajā sezonā Jānis pakāpās vēl līmeni augstāk, sacenšoties sev vēl nepieredzēti augsta līmeņa sacensībās ar "VEF Rīga". Ar katru no šiem pārbaudījumiem Jānis ticis galā itin veiksmīgi un nākamsezon pirmo reizi spēlēs ārzemēs, pārstāvot Sanktpēterburgas "Zeņit". Timma ir divkārtējs "Aldaris" LBL čempions, kā arī viens no četriem NBA draftā izvēlētiem Latvijas spēlētājiem. Būdams Latvijas U-18 izlasē, viņš palīdzēja sasniegt 3. vietu Eiropas čempionātā. Šovasar Jānis startēs savā pirmajā Eiropas čempionātā.

Foto: F64
Rolands Freimanis

27 gadus vecais spēka uzbrucējs Rolands Freimanis Latvijas valstsvienības darbā piedalās jau septīto vasaru pēc kārtas. Šajā laikā 2,08 metrus garais spēlētājs pakāpeniski attīstījies un nostiprinājis savu vietu valstsvienībā. Tikmēr savā klubu basketbola karjerā Rolands pēc sākuma Rīgas vienībās ASK un VEF vairākas sezonas spēlējis ārzemēs. Trīs gadi tika pavadīti Spānijā, tad pa sezonai Itālijā un Ukrainā.

Pērno sezonu Freimanis sāka Igaunijas komandā Tallinas "Kalev/Cramo", kurā demonstrēja ļoti produktīvu sniegumu sacensībās ar spēcīgiem pretiniekiem. Tas pavēra iespēju sezonu turpināt vēl augstākā līmenī ar Kazaņas "Unics", kas pieskaitāms Eiropas basketbola smagsvaru klasei. Tur Rolandam gan bija ierobežotas iespējas pierādīt sevi, taču tajos mirkļos, kad Freimanim tika izrādīta uzticība, viņš apliecināja, ka iederas arī tādā līmenī.

Foto: AFP/Scanpix
Kristaps Janičenoks

Kristaps Janičenoks ir viens no tiem spēlētājiem Latvijas valstsvienībā, kas ir ar lielu rūdījumu un bagātīgu pieredzes bagāžu. Basketbolista karjeras sākumposmā galvenokārt spēlējis Rīgas komandās, bet jau 20 gadu vecumā devās uz ārzemēm, nonākot Beļģijā. Pēc tam bijušas pieturvietas Vācijā un vairākās Itālijas komandās līdz 27 gadu vecumā sekoja pastāvīga atgriešanās Latvijā. Četras sezonas Kristaps bija viens no vadošajiem "VEF Rīga" spēlētājiem, sekmējot kluba iziešanu un atpazīstamības celšanu Eiropas basketbolā. Pēc tam sekoja pārcelšanās uz BK "Ventspils", kur 32 gadus vecais Janičenoks spēlēja pagājušajā sezonā.

Daudzas vasaras "Krisītis" veltījis spēlēšanai Latvijas sastāvā, izceļoties tās sastāvā ar rezultatīvu sniegumu, ar precīziem metieniem un veiksmīgām epizodēm svarīgos brīžos. Iepriekšējā Eiropas čempionātā Janičenoks bija viens no labākajiem spēlētājiem valstsvienības sastāvā, bet neilgi pēc tā saņēma visa Latvijas basketbola 2013. gada labākā spēlētāja balvu. Kristaps Janičenoks sevi pierādījis kā vērtīgu komandas sastāvdaļu.

Foto: F64
Jānis Blūms

Latvijas valstsvienības kapteinis Jānis Blūms ir īsts piemērs un paraugs ikvienam esošajam un topošajam spēlētājam. Ieguldot kārtīgu darbu un demonstrējot priekšzīmīgu attieksmi, Jānis ir veidojis vienu no veiksmīgākajām karjerām Latvijas basketbolā.

Profesionāļa gaitas iesācis vēl pagājušā gadsimta pašā izskaņā, kad darbojies un attīstījies Rīgas komandās. Pēcāk Blūma ceļa veduši uz sezonu Polijā, tad divi gadi Latvijā ar BK "Ventspils", kam sekojis ilgstošs posms ar labiem panākumiem ārzemēs - Lietuvā, Itālijā, Spānijā, Kazahstānā. Īpaši veiksmīgi gadi bija ar spāņu "Bilbao Basket", kura sastāvā tika sasniegts ACB līgas fināls, Eiropas kausa finālčetrinieks, kā arī iekļūts Eirolīgas labāko astoņu komandu skaitā. Arī pērn Jānis spēlēja Eirolīgā varenā Grieķijas kluba "Panathinaikos" rindās. Nesen tapa zināms, ka nākamsezon Blūms pēc septiņu gadu pārtraukuma atgriezīsies Itālijas A sērijā. Kopā ar produktīvu karjeru klubos Jānis bijis regulārs un noderīgs palīgs Latvijas valstsvienībai. 33 gadus vecais saldenieks esošajā komandā ir ar vislielāko spēļu skaitu Latvijas valstsvienībā.

Foto: LETA
Mareks Mejeris

23 gadus vecais liepājnieks Mareks Mejeris Latvijas valstsvienības darbā piedalās ik vasaru kopš 2010. gada. Šo gadu laikā Mareks turpinājis virzīties uz priekšu savā karjerā - vispirms savas dzimtās pilsētas Liepājas komandas sastāvā, kurā tika sperti pirmie soļi profesionālajā basketbolā. Tad trīs gadi tika aizvadīti Spānijas klubos, bet nesenākā pieturvieta bijusi Latvijas galvaspilsēta Rīga ar VEF komandu. Īpaši veiksmīgu sniegumu Mejeris demonstrēja pagājušās sezonas beigās, kuras noslēgumā viņš kļuva par "Aldaris" LBL čempionu un izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju. 2,07 metrus garais uzbrucējs ir viens no spēlētājiem, kas spējīgs dot ieguldījumu, iztiekot arī bez bumbas.

Foto: LETA
Žanis Peiners

Žanis Peiners ir viens no tiem spēlētājiem, kas aprīkots ar unikālu basketbola iemaņu kombināciju. Rēzeknieša augums stiepjas pāri diviem metriem, taču viņa pamata pozīcija meklējama ārējā līnijā. Daudzpusīgs, neordinārs, radošs - ar tādiem vārdiem bieži tiek raksturots Peinera spēles stils. 25 gadu vecumā viņš jau paspējis kļūt par LBL sezonas rezultatīvāko spēlētāju 2013. gadā, bet sezonu vēlāk par otro labāko punktu guvēju Ukrainas Superlīgā. Aizvadītajā sezonā Peiners ieguva ULEB Eiropas kausa rūdījumu, spēlējot "Ventspils" sastāvā. Latvijas valstsvienības sastāvā Žanis pērn izgāja laukumā pāris pārbaudes spēlēs, taču piedalīties oficiālās spēlēs viņam traucēja veselības problēmas.

Foto: F64
Mārtiņš Meiers

24 gadus vecais un 2,08 metrus garais centrs Mārtiņš Meiers lielāko daļu savas profesionāļa karjeras pavadījis "Ventspils", pa ceļam iegriežoties arī "Liepāja/Triobet" un "Jūrmala/Fēnikss" komandās, kā arī "Mitteldeutscher" klubā no Vācijas bundeslīgas. Nākamajā sezonā Meiers pirmo reizi pārstāvēs "VEF Rīga". Meiers iepriekšējos gados regulāri pārstāvējis Latviju starptautiskajā līmenī. Meiers spēlējis Latvijas U-18 un U-20 jauniešu izlasēs, tāpat 18 gadu vecumā piedalījies FIBA rīkotajā Eiropas U-18 Zvaigžņu spēlē. Ar Latvijas valstsvienību Mārtiņš sacenties divos Eiropas čempionātos.

Foto: F64
Haralds Kārlis

24 gadus vecais un 1,98 metrus garais uzbrūkošais aizsargs Haralds Kārlis Latvijas valstsvienības kandidātu sarakstā ir otro vasaru pēc kārtas. Pērn piedzīvojis debiju Latvijas izlasē, arī šogad viņš ir saņēmis uzaicinājumu un startēs atlases treniņos. Rīdzenes sporta skolas audzēknis pēdējos gados spēlējis ārzemēs - vispirms Kanāriju salu basketbola akadēmijā, bet pēc tam ASV, kur iepriekšējos četrus gadus Haralds studēja un spēlēja basketbolu "Setton Hall" basketbola komandā, kas spēlē NCAA. Šogad Kārlis noslēdza savu koledžas karjeru un ar augstākās izglītības diplomu kabatā atgriezās dzimtenē. Nākamsezon atlētiskais spēlētājs profesionāļa gaitas sāks BK "Valmiera" rindās.

Foto: F64
Kaspars Vecvagars

21 gadu vecais aizsargs Kaspars Vecvagars pēdējās divās sezonās spēlējis ļoti maz savainojumu dēļ. Pārstāvot Latviju ar jauniešu izlasēm, Vecvagaram jau ir vērā ņemami panākumi - 2010. gadā bronza U-18 Eiropas čempionātā, bet 2013. gadā - sudrabs U-20 Eiropas čempionātā. Jau teju piecus gadus Kaspars atrodas Lietuvas čempionu Kauņas "Žalgiris" sistēmā. Iepriekšējās divas sezonas viņam gan bijušas pārbaudījumiem pilnas - paguvis debitēt Eirolīgā, bet pēcāk nācies cīnīties ar savainojumiem. Latvijas izlases rindās viņš mēģinās sekmīgi atgriezties basketbola laukumā Latvijas valstsvienībā.

Fakti par Latvijas basketbola izlasi

Foto: F64

Pretinieki un to līderi

Foto: DELFI

Beļģijas izlase

Latvijas izlases pirmā pretiniece turnīrā ir Beļģija, kuras līderi ir Sems van Rosoms, Aksels Ervels un naturalizētais Metjū Lodžeskis. Van Rosoms pagājušajā sezonā "Valencia Basket" rindās uzspēlēja ULEB Eirolīgā, piecās spēlēs gūstot 11,4 punktus un izdarot piecas rezultatīvas piespēles. Ervels jau kopš 2009.gada pārstāv citu Spānijas komandu "Bilbao Basket", un pagājušajā sezonā viņš Spānijas čempionātā izcēlās ar 7,7 punktiem un 5,5 atlēkušajām bumbām. Savukārt Lodžeskis iepriekšējās divas sezonas aizvadījis spēcīgajā Grieķijas vienībā Pireju "Olympiacos", kuras sastāvā abas sezonas ULEB Eirolīgā guvis vidēji vairāk par desmit punktiem.

Beļģijas izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

SpēlētājsPozīcijaKlubs
Sems Van RosomsAizsargs"Valencia Basket"
Lionels BoskoAizsargs"Mons-Hainaut"
Džonatans TabuAizsargs"Fuenlabrada"
Kventins SeronsAizsargs"Oostende"
Žans SalumūUzbrucējs"Oostende"
Žans Marks MvemaUzbrucējsAntverpes "Giants"
Metjū LodžeskisUzbrucējs"Olympiacos"
Vens MukubūUzbrucējsŠarleuā "Spirou"
Pjērs Antuāns ŽilēUzbrucējs"Oostende"
Aksels ErvelsUzbrucējs"Bilbao Basket"
Maksims de ZēvsUzbrucējs"CEZ Nymburk"
Kevins TumbaCentrsLēvenas "Bears"

Lietuvas izlase

Savukārt Lietuvas izlase uzskatāma par D grupas galveno favorīti. Iepriekšējā Eiropas čempionāta bronzas medaļniekiem šogad vadošais spēlētājs būs NBA kluba Toronto "Raptors" centra spēlētājs Jons Valančūns, kurš šovasar tika pie jauna un iespaidīga līguma. Pagājušajā sezonā viņš 80 NBA spēlēs vidēji guva 12 punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas. Tāpat svarīgs spēlētājs ir Jons Mačulis, kurš kļuva par Eirolīgas čempionu ar Madrides "Real", vidēji gūstot 3,9 punktus. Mindaugs Kuzminsks ULEB Eirolīgā Malagas "Unicaja" rindās pagājušajā sezonā guva 10 punktus un izcīnīja 4,5 atlēkušās bumbas. Jāpiemin arī Renalds Seibutis, kurš valstsvienībā vienmēr ir rezultatīvs.

Lietuvas izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

SpēlētājsPozīcijaKlubs
Mants KalnietisAizsargsKauņas "Žalgiris"
Artūrs MilaknisAizsargsKazaņas "Unics"
Luks LekavičsAizsargs"Žalgiris"
Renalds SeibutisAizsargs"Darussafaka"
Jons MačulisUzbrucējsMadrides "Real"
Deivids GaiļusUzbrucējsViļņas "Lietuvos Rytas"
Mindaugs KuzminsksUzbrucējsMalagas "Unicaja"
Pauļus JankūnsUzbrucējs"Žalgiris"
Domants SabonisUzbrucējsGonzagas Universitāte
Antans KavaļausksCentrs"Lietuvos Rytas"
Roberts JavtoksCentrs"Žalgiris"
Jons ValančūnsCentrsToronto "Raptors"

Čehijas izlase

Čehijas izlasē spēlē divi basketbolisti, kuri pagājušajā sezonā spēlēja svarīgas lomas spēcīgos Eiropas klubos. Jans Veselijs Stambulas "Fenerbahce Ulker" rindās Eirolīgā 29 spēlēs vidēji guva 11,2 punkus, izcīnīja 5,4 atlēkušās bumbas un veica vienu bloku mačā. Tomašs Satoranskis "Barcelona" Eirolīgā rindās 27 spēlēs izcēlās ar 7,2 punktiem un 3,2 piespēlēm.

Čehijas izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

SpēlētājsPozīcijaKlubs
Jakubs ŠirinaAizsargsOpava
Davids JenileksAizsargsAnwil (Polija)
Tomāšs SatoranskisAizsargsBarcelona (Spānija)
Jirži VelšsAizsargsNymburk
Pāvels PumprlaUzbrucējsObradoiro (Spānija)
Bleiks ŠilbsUzbrucējsGalatasaray (Turcija)
Vojteks HrubansUzbrucējsNymburk
Lubošs BārtonsUzbrucējsNymburk
Pāvels HouškaUzbrucējsNymburk
Patriks AudaUzbrucējsAZS Koszalin (Polija)
Jans VeselijsUzbrucējsFenerbahce Ulker (Turcija)
Petrs BendaCentrsNymburk

Ukrainas izlase

Ukrainas izlasē šajā čempionātā nevarēs palīdzēt ļoti daudzi potenciālie valstsvienības spēlētāji, starp kuriem ir NBA spēlētājs Alekss Lens no Fīniksas "Suns" komandas, naturalizētais Jūdžins Džeters, Oleksejs Pečerovs un Slava Kravcovs. No ierindā esošajiem spēlētājiem jāizceļ centra spēlētājs Kirilo Fesenko, kurš pagājušajā sezonā VTB Vienotajā basketbola līgā Saratovas "Avtodor" komandā vidēji izcēlās ar 15,1 punktu un 8,8 atlēkušajām bumbām, nopelnot līgumu ar Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ". Naturalizētais Džeroms Randls sezonu aizvadīja Turcijas klubā "Eskišehir Basket", kur spēja gūt 18,8 punktus vidēji mačā.

Ukrainas izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

SpēlētājsPozīcijaKlubs
Deniss LukašovsAizsargsSaratovas "Avtodor"
Džeroms RandlsAizsargs"Eskišehir"
Pavlo KrutossAizsargs"Kyiv"
Oleksandrs MišuļaAizsargs"Dņipro"
Oleksandrs ĻipovijsAizsargsKijevas "Budivelnik"
Oleksandrs SizovsUzbrucējs"Cherkasy Mavpy"
Staņislavs TimofejenkoUzbrucējs"Dņipro"
Maksims PustozvonovsUzbrucējsKijevas "Budivelnik"
Maksims KorņijenkoUzbrucējsJužnijas "Khimik"
Ihors ZaicevsCentrsJužnijas "Khimik"
Artjoms PustovijsCentrs"Rio Natura Monbus"
Kirilo FesenkoCentrsKrasnodar "Lokomotiv-Kuban"

Igaunijas izlase

Igaunijas izlasē svarīgs spēlētājs būs Kristjans Kangurs, kurš pagājušo sezonu pavadīja "Pallacanestro Varese" rindās. Viņš vidēji Itālijas čempionāta spēlē izcēlās ar 7,8 punktiem un 6,2 atlēkušajām bumbām. Kauņas "Žalgiris" spēlētājs Sīms Sanders Vene arī ir spējīgs aizvadīt labus mačus, kā arī svarīgi spēlētāji būs Janars Talts un Gregors Arbets, kuri spēlēja Igaunijas klubos.

Igaunijas izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

SpēlētājsPozīcijaKlubs
Stens Timmu SoksAizsargsMaskavas "Dinamo"
Tanels SoksAizsargsTartu "Rock"
Rains VeidemansAizsargsTallinas "Kalev/Cramo"
Gerts DorbeksAizsargsTartu "Rock"
Gregors ArbetsUzbrucējsTallinas "Kalev/Cramo"
Sīms Sanders VeneUzbrucējsKauņas "Žalgiris"
Tanels KurbassUzbrucējsTartu "Rock"
Eriks KēdussUzbrucējsTallinas "Kalev/Cramo"
Kristjans KangursUzbrucējs"Pallacanestro Varese"
Reinars HalliksUzbrucējsRakveres "Tarvas"
Janars TaltsUzbrucējsTartu "Rock"
Joseps TomeCentrsTartu "Rock"

TOP 3 spilgtākās zvaigznes turnīrā

Foto: DELFI

Šajā "Eurobasket 2015" turnīrā spēlēs ļoti daudzi augsta līmeņa spēlētāji, tomēr no viņiem pasaulē vispopulārākie ir Tonijs Pārkers, Po Gasols un Dirks Novickis.

Francijas izlases līderis, četrkārtējs Nacionālās basketbola asociācijas čempions un NBA finālsērijas vērtīgākais spēlētājs Tonijs Pārkers pirms diviem gadiem ar valstsvienību izcīnīja zelta medaļas un šogad viņš vēlēsies titulu aizstāvēt. Pagājušajā sezonā viņš Sanantonio "Spurs" sastāvā vidēji spēlē guva 14,4 punktus un izdarīja 4,9 rezultatīvas piespēles. Izslēgšanas spēlēs viņa pārstāvētā komanda izstājās jau pirmajā kārtā, kamēr pats guva 10,9 punktus.

Spānijas izlasei šoreiz neatteica Po Gasols, kurš ir divkārtējs NBA čempions, vairākkārtējs NBA Zvaigžņu spēles dalībnieks un svarīga Čikāgas "Bulls" sastāvdaļa. Ar Spānijas izlasi divas reizes triumfējis Eiropas čempionātā, uzvarējis Pasaules kausā, kā arī izcīnījis divus olimpiskos sudrabus. Pagājušajā sezonā viņš "Bulls" rindās vidēji spēlē guva 18,5 punktus un izcīnīja 11,8 atlēkušās bumbas. Izslēgšanas spēlēs viņa kontā 14,4 punkti 9,4 atlēkušās bumbas.

Dirks Novickis savā karjerā kļuvis par NBA čempionu, līgas vērtīgāko spēlētāju, vairākas reizes piedalījies Zvaigžņu spēlē, kā arī palīdzēja Vācijas izlasei izcīnīt sudraba medaļu 2005.gada Eiropas čempionātā un bronzu 2002.gada Pasaules kausā. Pagājušajā sezonā Dalasas "Maverics" zvaigzne guva 17,3 punktus un izcīnīja 5,9 atlēkušās bumbas, bet izslēgšanas spēlēs viņš piecās spēlēs guva 21,2 punktus un izcīnīja 10,2 atlēkušās bumbas.

Kā tikt uz Riodežaneiro spēlēm?

Foto: LETA

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Centrālā valde nolēmusi, ka 2016.gada olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā varēs piedalīties 18 komandas nevis 12, kā iepriekš. Zonām atvēlētās kvotas palielinātas, tai skaitā Eiropu olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā pārstāvēs vismaz piecas komandas. Reaģējot uz šīm izmaiņām, "FIBAEurope" koriģējusi Eiropas čempionāta finālturnīra izspēles kārtību, paredzot arī spēli par 7.vietu.

Iepriekš "Eurobasket 2015" izslēgšanas turnīra reglamentā bija paredzētas astotdaļfināla (12. un 13.septembrī) un ceturtdaļfināla (15. un 16.septembrī) spēles, kā arī pusfināli par 1.-4. (17. un 18.septembrī) un 5.-8.vietu (17.septembrī). Abu "mazo" pusfinālu uzvarētāji iegūtu tiesības spēlēt olimpiskajā kvalifikācijā, bet spēles par 5. un 7.vietu nenotiktu. Tagad spēļu grafiks papildināts ar cīņu par 7.vietu, kas paredzēta piektdien, 18.septembrī. Bronzas spēle un finālspēle notiks svētdien, 20.septembrī.

Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā piedalīsies 18 komandas, kuras tiks sadalītas sešās grupās. Ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm saņems tikai grupu uzvarētāji.

15 kvalifikācijas turnīra dalībnieces tiks noskaidrotas zonālajos ("Eurobasket", Amerikas, Āzijas, Āfrikas un Okeānijas) čempionātos. Vēl trīs vietas paredzētas trīs kvalifikācijas turnīru rīkotājiem.

Uz kvalifikācijas turnīru rīkošanu varēs pieteikties ikviena komanda, kas piedalījusies zonālajos čempionātos. Ja par grupas turnīra saimniekiem kļūs komanda, kura jau nodrošinājusi tiesības spēlēt olimpiskajā kvalifikācijā, papildus vieta tiks nākamajai pretendentei no attiecīgās zonas. Respektīvi - ja kvalifikācijas turnīru rīkos valstī, kuras komanda būs ieņēmusi 3.-7.vietu "EuroBasket2015", tiesības spēlēt kvalifikācijā iegūs arī 8.vietas ieguvēji.

Kas jāzina “Eurobasket 2015” apmeklētājiem?

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Eiropas čempionāta rīkotāji aicina spēļu apmeklētājus iepazīties ar jaunāko informāciju par satiksmes organizāciju, auto novietošanu, iekļūšanu arēnā un citiem pakalpojumiem turnīra laikā.

Satiksmes ierobežojumi

No 5. septembra plkst. 08:00 līdz 11. septembrim plkst. 02:00 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme (izņemot ar caurlaidēm un operatīvo transportu) Grostonas ielas posmā no Mālpils ielas līdz Jāņa Dikmaņa ielai un Mālpils ielas posmā no Skanstes ielas līdz Vesetas ielai.

No 5. līdz 10. septembrim katru dienu no plkst.17:30 līdz plkst.21:30 (izņemot 8. septembri) nepieciešamības gadījumā tiks slēgta vai ierobežota transportlīdzekļu satiksme Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra posmā no Smilšu ielas līdz Kaļķu ielai un Aspazijas bulvāra posmā no Teātra ielas līdz Kaļķu ielai (izņemot sabiedrisko transportu).

No 5. līdz 10. septembrim būs atļauts apstāties un stāvēt autobusiem ar speciālām caurlaidēm Skanstes ielas posmā no Mālpils ielas līdz Jāņa Daliņa ielai.

No 5. septembra plkst. 08:00 līdz 10. septembrim plkst. 23:00 transportlīdzekļiem tiks aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot ar caurlaidēm un operatīvo transportu):

- Aspazijas bulvāra 50 metrus garā posmā no Kaļķu ielas virzienā uz Teātra ielas pusi (abās ielas pusēs);
- Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra 50 metrus garā posmā no Kaļķu ielas virzienā uz Smilšu ielas pusi (abās ielas pusēs);
- Jāņa Dikmaņa ielā labajā pusē, posmā un virzienā no Grostonas ielas līdz Vesetas ielai;
- Grostonas ielas posmā no Mālpils ielas līdz Jāņa Dikmaņa ielai;
- Mālpils ielas posmā no Skanstes ielas līdz Vesetas ielai.

Oficiālā stāvvieta

"EuroBasket 2015" apmeklētāji privātās automašīnas varēs novietot apsargātā maksas stāvvietā "New Hanza City" teritorijā starp Skanstes, Hanzas un Pulkveža Brieža ielām. Iebraukšana no Hanzas ielas, braucot virzienā uz Rīgas pasažieru ostu, un Pulkveža Brieža ielas (skatīt karti). Cena: 5EUR.

Sabiedriskais transports

Čempionāta laikā tiks norīkoti papildu reisi 3. trolejbusa maršrutā "Centrāltirgus - Ierēdņu iela (Kr. Valdemāra ielas "Rimi" veikals)".

Ieeja "Arēnā Rīga"

Drošības zonā tiks nodrošinātas 25 ieejas, tai skaitā 20 ieejas no Grostonas ielas un piecas ieejas no Skanstes ielas.

Biļešu kases

Čempionāta laikā blakus "Arēna Rīga" nožogotajai teritorijai strādās "Biļešu servisa" kases - 1) pie ieejas no Grostonas ielas puses, 2) pie ieejas no Skanstes ielas puses.

Darba laiki:

10:00 - 19:00 3., 4. un 8. septembrī

09:00 - 24:00 5., 6., 7., 9. un 10. septembrī

Biļetes varēs nopirkt arī www.bilesuserviss.lv un "Biļešu servisa" tirdzniecības punktos.

Mantu glabātuve

Mantu glabātuve darbosies Olimpiskajā sporta centrā, Grostonas ielā 6b, spēļu dienās no plkst. 12:30 līdz 24:00.

Ēdināšana

Sabiedriskās ēdināšanas punkti fanu zonā pie "Arēnas Rīga" strādās no plkst. 13:00 līdz 24:00. Arēnas telpās ēdināšanas punkti strādās no plkst. 14:45 līdz orientējoši 23:00 (punkti tiek slēgti piecas minūtes pirms katras spēles pamatlaika beigām).

Suvenīri

Eiropas čempionāta oficiālie suvenīri un Latvijas valstsvienības krekli nopērkami "Sportland" tirdzniecības vietās "Arēnā Rīga" un Brīvības pieminekļa, kā arī "Sportland" veikalos.

SMĒĶĒTĀJU ZONA

Smēķētāju zona atrodas nožogotā laukumā pie C ieejas. Arēnas telpās smēķēt aizliegts.

Piecas lietas, kas jāpatur prātā "EuroBasket2015" spēļu apmeklētājam

1.Ieeja "EuroBasket2015" teritorijā pie "Arēna Rīga" katru dienu no plkst.13:00.

2.Jāierodas laicīgi, ieteicams 1-2 stundas pirms biļetē norādītā spēles sākuma.

3.Drošības kontrole notiks pie ieejas fanu zonā, biļešu skenēšana - pie ieejas "Arēnā".

4.No fanu zonas "Arēnā" varēs iekļūt 45 minūtes pirms biļetē norādītā spēles sākuma.

5.Pēc katras spēles "Arēna" jāatstāj 15 minūšu laikā, bet fanu zonā var uzturēties līdz plkst.24:00.

Fanu zonas

1) Latvijas fanu zona - laukums pie Brīvības pieminekļa.

Seko visām Latvijas spēlēm divos lielajos ekrānos (6x8m)

Beļģija - Latvija 5. septembrī plkst. 18:30

Latvija - Lietuva 6. septembrī plkst. 18:30

Čehija - Latvija 7. septembrī plkst. 18:30

Latvija - Ukraina 9. septembrī plkst. 18:30

Latvija - Igaunija 10. septembrī plkst. 18:30

Fanu zonā darbosies Sportland veikals, sponsoru teltis un ēdināšanas zona.

Vakara programmu vadīs Renārs Zeltiņš, spēles komentēs Renārs Zeltiņš un Raimonds Zeps.

2) Igaunija - lielā telts Esplanadē (50x30m jeb 1500 kvadrātmetri). Ieeja tikai ar biļetēm uz Igaunijas spēlēm.

Čehija - Igaunija 5. septembrī plkst. 15:30

Igaunija - Beļģija 6. septembrī plkst. 15:30

Ukraina - Igaunija 7. septembrī plkst. 21:30

Igaunija - Lietuva 9. septembrī plkst. 21:30

Latvija - Igaunija 10. septembrī plkst. 18:30

Pirms un pēc spēlēm - Igaunijas Basketbola federācijas sagatavota programma.

3) Lietuva - pie Kongresu nama.

Lietuva - Ukraina 5. septembrī plkst. 21:30

Latvija - Lietuva 6. septembrī plkst. 18:30

Lietuva - Beļģija 7. septembrī plkst. 15:30

Igaunija - Lietuva 9. septembrī plkst. 21:30

Čehija - Lietuva 10. septembrī plkst. 21:30

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!