Foto: LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasei, kas šobrīd gatavojas Eiropas čempionāta finālturnīram, vēl ir jāstrādā pie savstarpējās sapratnes, teica viens no komandas basketbolistiem Dairis Bertāns.

Pagājušajā nedēļā Latvijas basketbolisti pirmajā pārbaudes spēlē savā laukumā pieveica Poliju, bet šajā nedēļas nogalē "Arēnā Rīga" viesosies principiālā sāncense Lietuva un Rumānija.

"Domāju, ka vislielākais, pie kā mums vēl ir jāstrādā, ir savstarpējā sapratne. Ņemot vērā, ka pievienojušies Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertans, mums laukumā jāizveido pēc iespējas labāka saikne. Kopumā mačs pret Poliju bija labs. Labā ziņa, ka mums to izdevās uzvarēt ar aizsardzību, nevis uzbrukumu," norādīja Bertāns. "Brīžos, kad tik labi negāja uzbrukumā un poļi aizsteidzās priekšā, mēs spēli salauzām ar aizsardzību. Pie tā ir jāturpina strādāt, lai tas būtu viens no mūsu ieročiem. Ja spēlē nekrīt metieni, kas ar šīm bumbām ir diezgan iespējami, spēli lauzt varam ar aizsardzību."

Šajā vasarā izlases gatavojas ar jaunām bumbām, kas tiks izmantotas Eiropas čempionāta finālturnīrā, tomēr jau vairākos spēlētājos tās izsaukušas nelielu kritikas vilni.

"Bumbas ir jaunas. Ja tā kaut nedaudz ir slapja, uzreiz slīd ārā no rokām un neklausa. Ir jāpierod. Pirms Eiropas čempionāta gan atkal dos jaunas bumbas, tāpēc jābūt gataviem - jāmeklē jaunākās bumbas un ar tām jāmet," iespējamo risinājumu skaidroja viens no izlases līderiem Bertāns.

Pateicoties Porziņģa spēlēšanai izlasē, audzis komandas potenciāls un spēles dažādība. Piemēram, pārbaudes mačā pret Poliju vairāk nekā puse punktu tika gūti no divpunktu zonas, kas tādai izteiktai tālmetienu vienībai kā Latvija nav bijis raksturīgi.

"Ja Porziņģis saņem bumbu labā pozīcijā pie groza, viņu tikpat kā nav iespējams nosegt. Jautājums ir tikai par to, vai viņš trāpīs. Kad viņš ir komandā, atveras laukums un mazajiem spēlētājiem ir daudz vairāk vietas," izteicās Bertāns.

Šovasar izlasē spēlē arī otrs latvietis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Dāvis Bertāns.

"Dāvim pret Poliju bija pirmā spēle. Viņam ir nedaudz jāpārslēdzas no sistēmas ASV. Šeit tomēr viss ir krietni vienkāršāk un dažbrīd viņš nospēlē pārāk sarežģīti. Pāris spēles un viss būs kārtībā," uzskata Dāvja brālis Dairis.

"Leišus vienmēr gribas uzvarēt. Man personīgi negribas pievērst uzmanību, pret ko spēlējam, - vai tā ir Lietuva, vai Rumānija. Mums ir jāspēlē sava spēle. Ja to darīsim, uzvarēsim gan Lietuvu, gan Rumāniju," uzsvēra Bertāns. "Ja Rumānijai sāk krist metieni, tā ir diezgan bīstama. Tur, iespējams, spēlēs mans pagājušās sezonas komandas biedrs Skotijs Vilbekins. Viņš ir dabūjis pasi, bet, cik nesen ar viņu runāju, vēl nav sakārtotas visas apdrošināšanas lietas. Ja viņš būs Rumānijas izlasē, tā būs pavisam cita komanda."

Pēc trim gadiem Spānijā Bertāns pērnvasar pievienojās Turcijas klubam Stambulas "Dariššafaka Doguš", tomēr pēc aizvadītās sezonas abas puses šķīrās. Nākamo sezonu latvietis pavadīs Itālijas komandā Milānas "EA7 Emporio Armani".

"Par Stambulu ir dalītas atmiņas. Par basketbolu un komandu viss bija super, bet dzīvošana šajā pilsētā nav nekāda medusmaize. Tur ir tracis un haoss. Nav viegli, it sevišķi, kad atbrauca sieva ar bērnu - viņiem bija vēl grūtāk," atklāja Bertāns. "Savukārt Itālijā cilvēkiem dzīvesstils varētu būt līdzīgs kā Spānijā, kur pavadīju trīs gadus un pieradu. Domāju, tas man būs tuvāk nekā dzīve Stambulā."

"Uzreiz pēc sezonas Stambulas klubs teica, ka vēlas mani paturēt, turklāt viss paredzētais ir samaksāts. Tomēr, ņemot vērā, ka viņi vairs nespēlēs ULEB Eirolīgā, norunājām, ka, ja man būs kāds variants spēlēt tieši šajā turnīrā, došos prom. Tā arī notika. Šķīrāmies draudzīgi," pauda basketbolists.

Eiropas čempionāts notiks no 31.augusta līdz 17.septembrim un Latvijas izlase apakšgrupu turnīru aizvadīs Stambulā, spēlējot D apakšgrupā kopā ar Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, Beļģiju un Lielbritāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!