Foto: F64

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība pašlaik nespēlē labi, tomēr satraukumam nav pamata, jo sagatavošanās ciklā tā bijis vienmēr, uzskata izlases spēlētājs Rolands Freimanis.

Izlase šajā nedēļas nogalē Hamburgā trešo reizi startēs Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņā, sacenšoties ar mājinieku, Turcijas un Polijas vienībām. Vēl pagājušajā nedēļā valstsvienība neveiksmīgi aizvadīja turnīru Gruzijā, ciešot zaudējumus spēlēs pret Itāliju, Gruziju un Igauniju.

"Dienas pēc Gruzijas turnīra pavadītas nelielās pārdomās. It kā nekas traks nav noticis, taču bija jāizdara secinājumi, kas labāk jādara gan spēlētajiem, gan treneriem, jo visi kopā esam viena liela komanda," pauda spēlētājs. "Godīgi runājot, šīs dienas nebija pārāk vieglas, jo ir spiediens arī no apkārtējiem un sacelta ažiotāža. Taču uzskatu, ka uztraukumam nav pamata, jo līdz Eiropas čempionātam vēl ir trīs nedēļas."

"Jā, šobrīd spēlējam slikti, taču tas ir normāli, jo kopumā sagatavošanās ciklos mums tā bijis vienmēr. Viss ir procesā, bet būs viss kārtībā," uzsvēra Freimanis. "Pēdējās dienās visvairāk uzmanību esam pievērsuši aizsardzībai, kur pieļāvām kļūdas turnīrā Gruzijā. Tāpat pievērsām uzmanību koncentrēšanās spējām, pastrādājām nedaudz arī ar Mārtiņu Martinsonu. Šobrīd ir daudz mīnusu, taču tos mierīgi var pārvērst par plusiem."

Ja Freimanis iekļūs Latvijas valstsvienībā, tas viņam 27 gadu vecumā būs jau ceturtais Eiropas čempionāta finālturnīrs.

"Pats pašlaik jūtos normāli. Jābeidz domāt, vairāk jādara. Jāspēlē sava spēle un nevajag nevienam kaut ko pierādīt. Tad arī komandai būs labi," spēlētājs ir noskaņots kaujinieciski. "Domāju, ar katru dienu un katru spēli mūsu sniegums uzlabosies. Uzticamies treneru plānam. Darām to jau sesto gadu, tāpēc nekādiem liekiem jautājumiem nevajadzētu būt. Būs viss kārtībā, nav variantu."

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā. Tajās Latvija sacentīsies ar Čehiju, Ukrainu, Beļģiju, Lietuvu un Igauniju.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!