Komandai ir visaugstākie mērķi, bet nedrīkstam iedomāties, ka esam jau pelnījuši vietu finālā – pēc Latvijas izlases pēdējā treniņa pirms Eiropas čempionāta finālturnīra sacīja valstsvienības lielākā zvaigzne Kristaps Porziņģis.

"Eurobasket 2017" būs Porziņģa pirmais turnīrs Latvijas pieaugušo izlasē. Lai gan NBA kluba Ņujorkas "Knicks" zvaigzne kopā ar izlasi aizvadīja lielāko daļu treniņnometnes, viņš nepiedalījās pēdējās divās pārbaudes spēlēs. Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis basketbolistu nenoslogoja, jo Porziņģim bija neliels ceļgala savainojums.

Pēc pēdējām pārbaudes spēlēm sociālajos tīklos līdzjutēji bažījās par Porziņģa iespējamo dalību "Eurobasket 2017", tomēr pats basketbolists mierina visus skeptiķus. "Jūtos labi. Aizvadīju lielāko daļu no pēdējā treniņa, ceļgals ir par 90-95 procentiem gatavs. Savā darbībā piedomāju līdzi, lai neizdarītu kaut kādus asus lēcienus. Tā pamazām, pamazām... Bez nekādām problēmām. Rīt atkal brīvdiena, atnākšu pastrādāt un uz čempionātu viss būs kārtībā."

Porziņģis apliecināja, ka būs gatavs jau "Eurobasket 2017" pirmajam mačam pret Serbiju, kas būs 1. septembrī. "Jūtos ļoti labi, nevajadzētu būt nekādām problēmām. Gaidīju to brīdi, kad atkal varēšu spēlēt ar bumbu. Ar komandas biedriem nebūs nekādu problēmu saspēlēties, jāaizvada vēl viens vai divi treniņi. Vienkārši ir jāpiedomā, nevajag izdarīt sasteigtus metienus un spēle atnāks pie manis, un atvērs dažādas iespējas arī komandas biedriem."

Līdzjutēji un dažādi basketbola eksperti nav skopojušies ar komplimentiem šī gada valstsvienības modelim, netieši norādot, ka Latvijas izlase varētu iesaistīties cīņā par medaļām. Porziņģis neslēpj, ka mērķi esot augsti, tomēr jābūt arī piezemētiem.

"Mums visiem komandā ir nosprausti visaugstākie mērķi. Mēs visi pēc tā ejam, bet reāli to visu sapratīsim un redzēsim, kad sāksies čempionāts. Jāiet uz priekšu spēli pa spēlei. Nedrīkstam iedomāties, ka esam jau nopelnījuši vietu finālā. Ja katru spēli būsim koncentrējušies un izdarīsim visu, kas nepieciešams, tad viss būs iespējams," uzskata 22 gadus vecais sportists. "Eiropas čempionātā individuāli mani nekas neinteresē, galvenais ir uzvarēt kā komandai. Es braucu uz Turciju cīnīties par medaļām. Es nebraucu atpūsties."

Porziņģis līdz šim Turcijā nav bijis un nav izjutis vietējo līdzjutēju fanātismu. "Cik esmu redzējis video, tur atmosfēra arēnās vienmēr ir ļoti laba. Sevišķi spēle pret turkiem būs interesanta. Cerams, ka sagādāsim viņiem bēdīgu dienu."

"Eurobasket 2017" pirmajā mačā Latvija jātiekas ar Rio olimpisko spēļu vicečempioni Serbiju, kurai šoreiz gan nepalīdzēs vairāki vadošie spēlētāji. Iespējams, ka šajā mačā Porziņģim nāksies spēlēt pret vēl augumā raženāko serbu centru Bobanu Marjanoviču. NBA kluba Detroitas "Pistons" serbu centra Marjanoviča augums ir 2,22 metri, kamēr Porziņģis "uz papīra" ir par vienu centimetru īsāks. "Gatavosimies spēlei pret Serbiju. Redzēsim, kā viņi mani segs. Ja viņi mani segs ar piekto numuru, tad viņiem būs grūti, jo viņiem tie centri nav tik kustīgi. Pret serbiem būs smaga spēle, bet mūsu darbs ir parādīt viņiem vietu."

"Eurobasket 2017" četrās valstīs sāksies 31. augustā, bet Latvija turnīru uzsāks 1. septembrī ar maču pret Serbijas valstsvienību. Vēl D grupas ietvaros Latvija tiksies ar Beļģiju, Lielbritāniju, Krieviju un Turciju.

Pārbaudes spēļu cikla ietvaros Latvijas izlase divreiz pārspēja Somijas valstsvienību – treniņspēlē somi tika uzvarēti ar 87:67, bet pārbaudes spēlē ar 85:81. Tam sekoja divi zaudējumu pārbaudes turnīrā Klaipēdā, kad ar 63:79 Latvija piekāpās Gruzijai, bet ar 76:80 zaudēja Polijai. Savukārt "Arēnā Rīgā" Latvijas izlase izcīnīja uzvaras mačos pret Poliju (77:65), Lietuvu (87:77), Rumāniju (98:68) un Čehiju (103:69).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!