Foto: F64

Latvijas basketbola izlases saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks pēc dramatiskās uzvaras pār Igauniju atzina, ka pēc neveiksmīgā spēles sākuma vajadzējis ticēt saviem spēkiem un turēt augstu paceltu galvu.

Jau ziņots, ka "Eurobasket 2015" D grupas izšķirošajā mačā Latvijas izlase atspēlēja 15 punktu deficītu un ar 75:64 pieveica Igauniju, kas otrajā puslaikā 20 minūšu laikā guva vien 20 punktus.

"Pašiem bija jāsakārto galvas, un jātur augstu paceltu galvu. Bija jāizmanto iespējas atspēlēties un mēs sagaidījām savas iespējas. Paldies visiem džekiem, šodien bija rakstura cīņa. Tagad joprojām ir tādas emocijas...," žurnālistiem teica Strēlnieks, kurš ar 21 gūto punktu bija rezultatīvākais spēlētājs cīņā. "Igauņi jau ar māk mest. Ja ļauj viņiem sajust spēli, tad nav labi. Labi, ka vinnējām, jo spēlējot mājās un netikt tālāk būtu stulbi skatītāju priekšā. Viņi nāca un atbalstīja mūs fantastiski."

Jau pirmajā ceturtdaļā Latvija nokļuva zaudētājos ar vairāk nekā 10 punktu starpību, ko Strēlnieks skaidro ar pārāk mazu agresivitāti. "Pārāk mīksti spēlējām, tāpat kā pret Ukrainu. Nav jau tā, ka igauņi iemeta sarežģītus metienus - tie bija vienkārši. Zinājām, ka varam [atspēlēties], jo tā nav Lietuva, pret kuru nav iespējams atsisties. Pārtraukumā vajadzēja nomierināties. Jāsakārto bija galva, jāsāk spēlēt agresīvi. Neesam tik stipri, lai spēlētu pasīvi un uzvarētu."

Strēlnieks atzina, ka pats iepriekšējos mačos nav bijis pietiekami agresīvs un tik svarīgos brīžos nebija devis komandai to pienesumu, ko no viņa sagaida. "Katrā spēlē jau ej kā uz pēdējo. Eiropas čempionāts nav katru dienu. Bija mums uzdevums aizsardzībā vairāk vicināt rokas, lai igauņi apjūk un rodas iespējas pārtvert bumbas."

"Paldies līdzjutējiem, kas mums ļoti palīdzēja. Uz soliņa [pie mīnus 15] galvas nenolaidām. Soli pa solim vajadzēja atspēlēt, nevis uzreiz mesties virsū. Varbūt šodien nemetām tik daudz trijniekus, kas arī palīdzēja," piebilda Strēlnieks.

Jānis Timma pēc saspringtās spēles uzsvēra, ka devuši igauņiem nedaudz pārāk vaļas pirmajā puslaikā. "Noskaņojušies mēs bijām. Viņiem jau arī spēle daudz ko nozīmēja, bet mums tomēr vairāk. Mēs bijām favorīti, uz mums lielāks spiediens, nedaudz varbūt atslābinājāmies un domājām, ka iemetīsim. Viņi mūs sodīja par to. Viņi mums parādīja, ka vajag saņemties, un nākamajā raundā tā nevar spēlēt. Bija tam laikam jāiziet cauri, bija laba mācība."

Pēc Timmas teiktā, otrajā puslaikā Latvija sākusi spēlēt agresīvāk, kas arī bija panākuma atslēga. "Viss sākas no aizsardzības, nedevām viņiem iespējas, nedevām "otros punktus". Ļoti palīdzēja skatītāji un laikam kaut kāds augstāks spēks par to, ka "nokapājām" aizsardzībā".

$duelID=117;$eventID=7;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Savukārt Rolands Freimanis, kurš klubu karjeras laikā labi iepazinis Igaunijas čempionātu, nav bijis principiāli noskaņojies mačam. Freimanis daudz slavēja Mareku Mejeri, kurš, pēc viņa domām, teicami nospēlējis otrajā puslaikā aizsardzībā.

"Uzskatu, ka Mejeris deva ļoti lielu devumu. Viņš otrajā puslaikā palīdzēja salauzt spēles gaitu. Teicami nospēlēja kā "fake 5" [kā "viltus" centra spēlētājs], cepuri nost viņa priekšā. Viņš aizsardzībā nospēlēja, turēja visu un palīdzēja "vilkt"," komandas biedru slavēja Freimanis. ""Pārtraukumā nebija skarbi vārdi ģērbtuvē. Bija jānomierinās, nevajadzēja stresot un jāspēlē sava spēle. Katrs nospēlēja savu lomu, nospēlējām kā komanda. Vienkārši bija jānotic sev."

"Tagad tikai viss sākas, esam "iesildījušies", tagad būs īstie mači," bilda Freimanis.

Vēl viens Latvijas izlases basketbolists Žanis Peineris uzsvēra, ka Latvija pamainījusi savu spēles stilu, kas palīdzējis salauzt igauņus. "Domāju, ka svarīgākais bija tajā, ka treneri puslaika pārtraukumā izdarīja ļoti labu darbu. Mēs mainījām gan savu uzbrukumu, gan savu aizsardzību. Igauņi tam nevarēja pielāgoties un zaudēja savu pārliecību. Mēs to izmantojām, sākām spēlēt agresīvāk, realizējām savus metienus, kā arī mūs dzina uz priekšu līdzjutēji."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!