Foto: F64

Ja Latvijas basketbola izlase Eiropas čempionātā uzvarēs pirmo spēli pret Bosniju un Hercegovinu, tad valstsvienībai šajā turnīrā ir cerības uz brīnumu, intervijā portālam "Delfi" izteicās Latvijas basketbola leģenda Valdis Valters.

Latvijas izlase trešdien pulksten 15:30 aizvadīs pirmo Eiropas čempionāta spēli. Pirmie pretinieki Latvijai ir labi pazīstamie bosnieši, ar kuriem valstsvienība spēkojās Eiropas čempionāta kvalifikācijā pagājušajā vasarā.

"Mačs pret bosniešiem ir svarīgākā spēle. Ja mēs uzvarēsim pirmo spēli, tad varam cerēt uz kaut kādu brīnumu. Zaudēsim pirmo spēli, domāju, ka čempionāts būs beidzies. Domāju, ka mūsu "klienti" būs Maķedonija, Bosnija un Hecegovina, kā arī Melnkalne," sacīja Valters, kurš arī nosauca lietas, kas latviešu basketbolistiem jādara, lai izcīnītu uzvaras. "Agresīva spēle aizsardzībā, presings visas 40 minūtes, aizsardzības maiņas no zonas uz cilvēks-cilvēku, spēlēt arī ar saucamo "double team" aizsardzību. Tādai aizsardzībai ir vajadzīga ļoti laba fiziskā sagatavotība un spēlētāju rotācija. Tas viss mums it kā ir. Tās komandas, kas spēlēs tradicionālo Dienvidslāvijas basketbolu - izspēlēšanu līdz stabilam metienam - bojās šo mūsu ritmu.

Valters arī uzskata, ka Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis ir izvēlējies savas piekoptās spēles stilam piemērotāko sastāvu. Viņa vadītajā komandā neiederētos tāds centra spēlētājs kā Kaspars Kambala, tomēr Biedriņš gan būtu noderējis.

"Sastāvs ir tāds, kāds tas ir, un labāks tas arī nevarēja būt, jo Bagatskis tādu izvēlējās. No vienas puses laba, bet no otras puses vāja pozīcija ir aizsargi - visi četri ir tā sauktie "combo" aizsargi, kuri var spēlēt par saspēles vadītājiem un uzbrūkošajiem aizsargiem. Nav izteikta saspēles vadītāja, un mūsu aizsargiem piespēle nav spēcīgā puse. Līdz ar to laukumā var atrasties divi vienādā stilā spēlējošie basketbolisti, kuri var mainīties vietām. Tas var būt pluss, ja treneris māk to izmantot," uzskata leģendārais basketbolists. "Vājā vieta ir centra spēlētāji. Mēs ļoti maz punktus gūsim groza apakšā viens pret vienu, un līdz ar to punkti būs jāgūst no spēles. Visas pretinieku komandas, kuriem būs labi garie spēlētāji, visu laiku spēlēs uz groza apakšu, līdz ar to Latvijas aizsargiem vajadzēs iet palīgā garajiem, kas pretiniekiem dos brīvus tālmetienus. Tas ir liels mīnus."

"Vieglie uzbrucēji mums var spēlēt arī spēka uzbrucēja pozīcijās. Tas arī ir liels pluss, jo pretiniekiem ceturtie numuri ir gari un neveikli, ko varēs izmantot. Kopumā viss atdursies vienā lietā - metienu precizitātē no distances. Pat aizsardzība nebūs tik svarīga. Ja neies metieni, tad uzvarēt nebūs iespēju."

Latvijas izlasē šajā Eiropas čempionātā nespēlēs divi labākie latviešu centra spēlētāji - Kambala un Biedriņš. Tomēr Valtera prāt Kambala neiederētos Bagatska spēles zīmējumā, jo viņa komandās nekad nav bijis dominējošs centrs: "Ja treneris ir Bagatskis, tad ar Kambalu Latvijai nebūtu vieglāk, jo viņš tādu basketbolu nemāk spēlēt. Viņam ir cita taktika. Ja komandā ir tāds spēlētājs, kā Kambala, tad ir jābūt citai nostājai. Tas, ka Bagatskis nav paņēmis Kambalu, iespējams, ir pareizs lēmums. Tāpat viņu neizmantotu. Savukārt man patiktu, ja komandā spēlētu Biedriņš, kurš varētu bloķēt metienus un cīnīties aizsardzībā. Mums nav tādu spēlētāju. Kaspars [Bērziņš] ātri sapelna piezīmes un izkrīt ārā."

Bijušais basketbola treneris arī izteicās, ka Latvijai spēlēs pret Balkānu komandām būs liels spiediens.

"Spiediens būs liels, jo bijušās Dienvidslāvijas komandas jutīsies kā mājās. Svarīgi būs arī pēdējo sekunžu metieni. Es domāju, ka daudzas spēles būs līdzīgas," izteicās Valters. "Parasti šos metienus izdara līderi. Latvijas izlasē izšķirošos metienus varētu izpildīt Jānis Strēlnieks, bet viņš nav stabils. Kurš uzņemsies iniciatīvu? Tas ir svarīgs jautājums."

Tāpat Valdis Valters izteica kritiku Latvijas Basketbola savienībai (LBS), kas nav izvirzījusi mērķi valstsvienībai. Viņš uzskata, ka tas ir izdarīts tādēļ, lai LBS vadība varētu nosargāt savus amatus.

"Mēs zinām, kas vada to federāciju. To dara ģenerālsekretārs Edgars Šneps, kuram nebūs viegla dzīve, ja komanda zaudēs visās piecās spēlēs. Viņš saprot, ja tiks uzstādīti lieli mērķi, tad vainos viņu. Gadījumā, ja būs slikts starts, tad komandu vainot nevarēs. Kāda komanda ir, tāda ir. Favorīti mēs neesam un bukmeikeru prognozes pierāda, ka esam pastarīši. Lietuvā no mums neviens vispār neko negaidīja, un labi nospēlējām. Šobrīd līdzjutēji gaida kādu uzvaru un kaut ko vairāk."

"Pēc iepriekšējā Eiropas čempionāta Bagatskis teica, ka šī komanda ir jāiespēlē. Nākamais būšot šīs komandas čempionāts. Viņš gan pats neatceras, ka to ir teicis, bet es atceros. Tagad viņam prasa, kāds ir uzdevums, bet Bagatskis atbild - neizgāzties un nospēlēt labi. Tas mani nedaudz biedē, jo viņš netic savai komandai," turpināja bijušais basketbolists. "Bet Dairs Bertāns intervijā pasaka, ka komandas mērķis ir "play-off". Tā ir cita runa. Trenerim un spēlētājiem ir dažādi mērķi. Vismaz publiski. Vajag stingri noskaņot komandu, braukt un spēlēt ar lieliem mērķiem. Ja mēs uzvarēsim vienu spēli, tad uzdevums būs izpildīts? Es gribētu no vadības puses radīt lielāku ticību līdzjutējos, ka komanda kaut ko var."

Valdis Valters pieskārās arī Latvijas basketbola sāpīgajai tēmai - pārlieku lielai izklaidei: "Basketbolisti tāpat "tusē" pa klubiem, nekas tur nav mainījies. Tikai mazāk prese par to raksta. Šie spēlētāji nav tik ekstravaganti kā Kristaps [Valters] un Kaspars [Kambala], kuri smuki parunājas presē un kaut kādus mēslus pataisa."

"Eurobasket 2013" finālā spēlēs Francija un Spānija, taču tikpat labi "izšaut" varētu kāda no Balkānu valstīm, uzskata Valters. Savukārt par turnīra vērtīgāko spēlētāju kļūs franču līderis Tonijs Pārkers."

Latvijas izlase pretinieki apakšgrupu turnīrā būs bez Bosnija un Hercegovina, Serbija, Melnkalne, Maķedonija un Lietuva.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:
Jānis Strēlnieks (Kijevas "Budiveļņik", Ukraina), Armands Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Jānis Blūms ("Astana", Kazahstāna), Dairis Bertāns (Bilbao "Uxue", Spānija), Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Jānis Bērziņš (visi - "VEF Rīga"), Mārtiņš Meiers (Veisenfelsas "Mitteldeutscher", Vācija), Mareks Mejeris ("Fuenlabrada", Spānija), Rolands Freimanis (Južnijas "Himik", Ukraina), Andrejs Šeļakovs, Rihards Kuksiks (abi bez kluba).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!