Foto: F64

Nedaudz negaidītu zaudējumu pirmajā UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas mačā ceturtdien piedzīvoja Latvijas klubs Daugavpils "Daugava", kas ar 1:2 (0:1) atzina pagājušās sezonas Farēru salu čempionāta sestās vietas ieguvēju Leirvīkas "Vikingur Gota" pārspēku.

Arī Latvijas futbola klubs Rīgas "Daugava" ceturtdien piedzīvoja graujošu zaudējumu UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas pirmajā spēlē, ar 0:5 (0:1) izbraukumā piekāpjoties pazīstamajam Skotijas klubam "Aberdeen".

Līdz ar to zaudējumus Eiropas līgas pirmās kārtas mačos ceturtdien cietuši visi trīs Latvijas klubi.

Daugavpils "Daugavas" un "Vikingur Gota" spēlē vienīgos vārtus Latvijas komandas labā otrajā puslaikā guva pussargs Ēriks Kokins.

Mača sākumā lielāks pārsvars piederēja Daugavpils komandai, taču tas nerealizējās vārtu guvumā - gluži pretēji, jo 23.minūtē mājiniekus vadībā izvirzīja Finurs Justinusens. Turpmākajās minūtēs Latvijas vienība centās atgūt zaudētos vārtus, taču līdz puslaika pārtraukumam tas neizdevās,

Daugavpils "Daugava" turpināja aktīvu spēli arī pēc puslaika pārtraukuma, kas vainagojās panākumiem dueļa 56.minūtē, kad rezultātu izlīdzināja Kokins. Tiesa, viesu prieki nebija ilgi, jo jau pēc trim minūtēm Farēru salu klubam vadību atjaunoja Andreass Olsens.

Pēc zaudētajiem vārtiem Latvijas vienība centās atspēlēties, taču tās futbolistu sitieni lielākoties bija vārtiem secen.

Mača gaitā Daugavpils pa sāncenšu vārtiem izdarīja 13 sitienus, no kuriem četri bija vārtu taisnstūrī. Savukārt "Vikingur Gota" viesu vārtsarga Aleksandra Vlasova modrību traucēja desmit reizes, sešus sitienus raidot vārtu četrstūrī.

Tieši Daugavpils vienība vienīgā no Latvijas klubiem pirmās kārtas izlozē bija izlikto vienību vidū, sev pretim iegūstot Farēru salu kausa ieguvēju. Šis klubs dibināts 2008.gadā, bet nacionālo kausu ieguvis jau trīs reizes un šogad tika arī pie valsts Superkausa.

Līdz ar to "Vikingur Gota" UEFA Eiropas līgā startēja arī pērn, kad pirmajā kvalifikācijas kārtā uzveica Somijas komandu Turku "Inter", bet otrajā kārtā pārliecinoši piekāpās Rumānijas vienībai Ploješti "Petrolul".

Šajā sezonā "Vikingur Gota" ar 26 punktiem 15 spēlēs pašlaik nacionālā čempionāta kopvērtējumā ieņem trešo vietu.

Tikmēr Daugavpils "Daugava" pērn pirmoreiz piedalījās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, kad divreiz ļoti pārliecinoši kapitulēja Zviedrijas čempionei Burosas "Elfsborg". Vairākkārt ticis runāts, ka Daugavpils vienība pretlikumīgi ietekmēja šo spēļu rezultātus, bet pierādījumi tam nav rasti. Virslīgas kopvērtējumā pašlaik Daugavpils "Daugava" ar 37 punktiem 19 spēlēs atrodas trešajā vietā.

Savukārt Rīgas "Daugavas" un "Aberdeen" mača gaitā no laukuma tika noraidīti Rīgas "Daugava" futbolisti Vitālijs Zils un lietuvietis Aurims Kučis.

Praktiski visu mača gaitu pārsvars piederēja mājiniekiem, kuri savās rokās bija pārņēmuši spēles iniciatīvu. "Aberdeen" komandai lieliska iespēja atklāt rezultātu bija dueļa 15.minūtē, taču Berija Robsona izpildīto 11 metru soda sitienu atvairīja rīdzinieku vārtsargs lietuviešu vārtsargs Emīlijs Zubs, taču 33.minūtē mājiniekiem izdevās atklāt rezultātu, jo vārtus guva Šeilums Logans.

Pirmajā puslaikā Skotijas vienībai par spīti vairākām iespējām vairs neizdevās gūt vārtus, taču to viņi izdarīja četras minūtes pēc pārtraukuma beigām, izceļoties Nialam Makdžilam, bet vēl trīs minūtes vēlāk 11 metru soda sitienu realizēja rezultatīvais īru uzbrucējs Edams Rūnijs.

Dažas minūtes vēlāk otro dzelteno kartīti nopelnīja rīdzinieku uzbrucējs Zils, atstājot Latvijas komandu mazākumā. "Aberdeen" pārsvars pieauga, kas vainagojās ar ceturtajiem vārtiem, kurus 73.minūtē guva Džonatans Heiss. Dueļa 81.minūtē otro dzelteno kartīti pamanījās nopelnīt arī rīdzinieku spēlētājs Kučis.

Galarezultāts šai spēlei tika uzstādīts kompensācijas laikā, kad savus otros vārtus guva Rūnijs.

Šajā mačā Rīgas komandas sastāvā debitēja tās jaunieguvums ēģiptiešu centra aizsargs Nabils Mamdū Abdelaziss, kurš iznāca uz maiņu 58.minūtē.
"Aberdeen" bija viena no potenciāli spēcīgākajām komandām, ko sev pretī varēja iegūt Rīgas "Daugava". Kaut šis klubs vienmēr bijis Skotijas vadošo vienību Glāzgovas "Celtics" un "Rangers" ēnā, tas tāpat četras reizes triumfējis nacionālajā čempionātā un septiņas reizes ieguvis Skotijas kausu.

Iepriekšējā sezonā, kas noslēdzās maija pirmajā pusē, "Aberdeen" izcīnīja trešo vietu, no vicečempioniem "Motherwell" atpaliekot vien par diviem punktiem. Jaunā Skotijas čempionāta sezona sāksies vien augustā, tāpēc tas šī brīža Latvijas čempionāta septītajai spēcīgākajai komandai sniegs nelielas priekšrocības. Līdz šim "Aberdeen" vienība ir aizvadījusi trīs pārbaudes spēles.

Iepriekšējo reizi Eirokausos "Aberdeen" spēlēja 2009.gadā, kad UEFA Eiropas līgas trešajā kvalifikācijas kārtā pārliecinoši zaudēja Čehijas vienībai Olomoucas "Sigma".

Jau vēstīts, ka ceturtdien zaudējumu pirmajā Eiropas līgas kvalifikācijas pirmās kārtas mačā piedzīvoja "Jelgava", kas izbraukumā ar 0:4 (0:2) piekāpās pazīstamajai Norvēģijas vienībai Tronheimas "Rosenborg".

Ceturtdien savu Eiropas līgas pirmās kvalifikācijas kārtas pirmo maču aizvada arī šī turnīra debitante Rīgas "Daugava", kam Skotijā jāspēkojas pret vietējo "Aberdeen".

Kā zināms, Latvijas vicečempioniem "Skonto" nenomaksāto parādu dēļ tika liegts piedalīties gaidāmās sezonas Eirokausos, tāpēc viņu vietā debiju UEFA Eiropas līgā piedzīvo Rīgas "Daugava", kas šo sezonu neaizvada pārāk sekmīgi un pašlaik virslīgā ar 20 punktiem 19 spēlēs atrodas vien septītajā vietā.

Nākamajā kārtā iekļūs komandas, kas uzvarēs divu spēļu summā. Atbildes mači 10.jūlijā risināsies Rīgā, Jelgavā un Slokā, kur savu cīņu aizvadīs Daugavpils "Daugava".

Tāpat jau notikusi arī UEFA Eiropas līgas otrās kārtas izloze, kurā spēles tiks aizvadītas 17. un 24.jūlijā. Arī šajā kārtā vissekmīgākā izloze trāpījās Daugavpils "Daugavai". Ja Latgales vienība pieveiks Farēru salu klubu, tā otrajā kārtā sacentīsies ar Igaunijas kausa finālistiem Tartu "Santos", kas spēlē vien valsts trešajā divīzijā, vai Norvēģijas komandu "Tromso", kas šosezon spēlē vien valsts otrajā līgā, bet vietu Eirokausos ieguva pēc godīgas spēles jeb "fair-play" ranga. Tiesa pagājušajā sezonā, neskatoties uz neveiksmīgu sniegumu nacionālajā čempionātā, "Tromso" pārvarēja četras kvalifikācijas kārtas UEFA Eiropas līgā un iekļuva grupu turnīrā.

Pateicoties "Rosenborg" spēkam, "Jelgavas" pāris otrajā kārtā jau bija izlikto duetu vidū un tā uzvarētāji nākamajā posmā sacentīsies ar Lietuvas kausa finālistiem Gargždu "Banga" vai Īrijas kausa ieguvējiem Slaigo "Rovers". Savukārt Rīgas "Daugava" pirmās kārtas pārvarēšanas gadījumā tiksies ar Nīderlandes septīto spēcīgāko komandu "Groningen", kas uzvarēja nacionālajās pārspēlēs par vietu Eirokausos.

UEFA Eiropas līgas pamatturnīram automātiski kvalificējušās vien septiņas komandas, bet visas pārējās tiks noskaidrotas četrās kvalifikācijas kārtās.

Sacensību fināls 2015.gada 27.maijā notiks Varšavā.

Tikmēr Latvijas čempionvienība "Ventspils" šosezon piedalīsies UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā, otrajā kārtā sacenšoties ar Zviedrijas spēcīgāko komandu "Malme".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!