Foto: Reuters/Scanpix

Šveices prokuratūra, izmeklējot Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) korupcijas skandālu, pārbaudīs vismaz 53 jaunus aizdomīgus darījumus, kas saistīti ar 2018. un 2022. gada Pasaules kausa rīkošanas tiesību piešķiršanu.

Kā speciālā preses konferencē paziņoja Šveices ģenerālprokurors Mihaels Laubers, lietā pagaidām figurē 53 "aizdomīgi bankas darījumi". Pēc viņa vārdiem, izmeklēšana, diemžēl, var ievilkties gadiem, jo iegūts liels daudzums informācijas, kas ir jāpārbauda.

"Pagaidām būs formālas sarunas ar personām, kuru vārdi figurē lietā. Tas neizslēdz iespēju, ka tiks uzklausīti arī FIFA prezidents [Zeps Blaters] un/ vai ģenerālsekretārs [Žeroms Valke]. Izmeklēšana ir diezgan komplicēta un tās izmērs ir ievērojams. Prokuratūra no datoriem ir ieguvusi datus jau apmēram deviņus terabaitu apmērā," skaidro Laubers, liekot saprast, ka tūlītēja slēdziena un vainīgo ātra paziņošana nav gaidāma. Laubers skaidro, ka tagad lietai tiks pieaicināti klāt atbilstoša līmeņa, pieredzējuši prokurori, īpaši IT tehnoloģiju pārzinātāji un citi visaugstākā līmeņa speciālisti.

Lebērs atklāja, ka pirms tam izmeklētājiem bija aizdomas par 104 banku darījumiem, bet tagad zināmi jauni 53 aizdomīgi darījumi, kas varētu liecināt par korupciju organizācijā.

Šveices ģenerālprokurors vēlreiz uzsvēra, ka šī ir atsevišķa lieta un tai nav sakara ar ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklēšanu, tāpēc lietā iegūtie pierādījumi uzreiz netiks nodoti ASV kolēģu rīcībā, taču informācijas apmaiņa notiks, ja būs tāda nepieciešamība.

"Atkārtoju, ka lietas apmēri ir milzīgi un komplicēti. Futbola pasaulei jābūt pacietīgai. Runājot futbola vārdiem, izmeklēšana prasīs vairāk par 90 minūtēm," piebilda Laubers, gan drošinot visus, kas Šveices prokuratūrā šobrīd šī ir vissvarīgākā lieta un tai ir piesaistīti vislielākie resursi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!