FK “Rīga” 2005.gada sezonas sākumu nekādi nevarēja nosaukt par veiksmīgu, jo pirmajās trijās spēlēs tika piedzīvoti zaudējumi, komandas uzbrucēji neguva vārtus, un šis vājais sniegums bija redzams tabulā - pēdējā vieta. 30.aprīlī FK “Rīga” ar 2:0 sensacionāli uzvarēja Latvijas čempionvienību “Skonto FC”, bet tas bija tikai sākums! Nākamajā spēlē, neskatoties uz to, ka spēles gaitā FK “Rīga: atradās iedzinēju lomā ar 0:2, ar 3:2 tiek uzvarēta FK “Jūrmala”, atņemti punkti “Dinaburg”, “Olimps” un FK “Ventspils” futbolistiem. Varētu teikt, ka tagad FK “Rīga” no Pelnrušķītes ir pārvērtusies par skaistu princesi. Portāls “Delfi” uz interviju aicināja FK “Rīga” leģionāru, labās malas aizsargu, Krievijas futbolistu Maksimu Usanovu, lai spēlētājs padalītos iespaidos par Latviju, kā arī pastāstītu par savām gaitām futbola pasaulē.
Vārds:
Maksims Usanovs

Dzimšanas dati:
05.03.1985 Sanktpēterburgā.

Iepriekšējais klubs:
Sanktpēterburgas „Zenit”.

Spēlējis Krievijas jaunatnes izlasēs.

”Delfi”: Kā jūs nokļuvāt „Zenit”?

Maksims Uzanovs: Pēc trijiem gadiem jaunatnes komandā, 10 gadu vecumā nokļuvu „Zenit”, pēc tam tiku iekļauts „Zenit” dublieru komandā, parakstīju divu gadu līgumu ar šo klubu, bet tagad esmu šeit, Latvijā.

”Delfi”: Kāpēc sākāt spēlēt futbolu?

M.Usanovs: Mans tēvs bija futbolists, PSRS čempionāta bronzas medaļas laureāts „Zenit” sastāvā. Es jau no bērnības biju nometnēs, treniņos, es pat nevarēju iedomāties sevi nespēlējot futbolu. Es visu laiku mīlēju futbolu, neparko citu nedomāju kā tikai par futbolu. Man sākums bija mazliet atšķirīgs no tā, kā tas ir pārējiem futbolistiem, es pats paprasīju vecākiem, lai pieraksta mani futbola grupā.

”Delfi: Kā sadzīvoja skola un futbols, bija problēmas?

M.Usanovs: Es dzīvoju ļoti tālu no treniņlaukuma, aptuveni pusotras stundas braucienā. Parasti no treniņiem biju mājās vienpadsmitos vakarā, bet skolā to nevienam nevarēja ieskaidrot, tāpēc bija problēmas. Es mācījos no vienpadsmitiem līdz divpadsmitiem naktī, bet visu paspēju, bet pēc septītās klases, es sāku mācīties sporta klasē kopā ar komandu, jo mēs visi mācījāmies vienā klasē, kur skolotāji bija pretimnākoši.

”Delfi”: Tagad mācāties kaut kur?

M.Usanovs: Esmu iestājies universitātē, kur mācos par futbola treneri. Tagad esmu trešajā kursā.

”Delfi”: Kā jums izdodas apvienot futbolu, kuru tagad spēlējat Rīgā, ar mācībām universitātē, kura atrodas Pēterburgā?

M.Usanovs: Kad parakstīju līgumu ar „Zenit”, tika panākta vienošanās ar universitātes rektoru, ka man būs individuāls mācību grafiks. Tas ir ļoti populārs veids Krievijā, kad spēlējot futbolu tu vari iegūt augstāko izglītību. Par lekciju neapmeklēšanu mani no universitātes nevar izslēgt. Man ir sastādīts individuāls grafiks, kad man jāierodas universitātē un jāizpilda viss nepieciešamais. Domāju, ka arī tagad problēmu nebūs, jo Rīga nav tik tālu no Pēterburgas, lai es uz dienu, divām neaizbrauktu un neizpildītu uzdevumus.

”Delfi”: Kā treneri attiecas pret šādu braukāšanu uz Pēterburgu?

M.Usanovs: Kad spēlēju “Skonto” [Maksimam ir divu gadu līgums ar “Skonto FC” R.S.], komandas vadība teica, ka tas ir labi, jo viņi atbalsta to, ka futbolisti mācās un iegūst izglītību.

”Delfi”: Kāpēc nepalikāt „Zenit” sastāvā?

M.Usanovs: Lieta tāda, ka pēc vecuma es vairs nevaru spēlēt dublieru komandā, un perspektīva tikt pamatsastāva man nebija, un to arī apstiprināja komandas galvenais treneris.

”Delfi”: Nenožēlojat to, ka neizdevās nostiprināties „Zenit” sastāvā?

M.Usanovs: Šobrīd, nē, jo ja būtu palicis Pēterburgā, tad nespēlētu nekur, jo šobrīd „Zenit” dublieros spēlē tikai viens spēlētājs manā vecumā, pārējie ir jaunāki. Bet sēdēt tālā rezervē es arī nevēlos. Ja tu divus gadus esi spēlējis dublieru sastāvā, tas ir maksimums, jo starp pamatsastāvu un dublieriem ir ļoti liels „tukšums”. Šeit es spēlēju, trenējos, krāju pieredzi, tāpēc nenožēloju, ka esmu šeit ieradies.

”Delfi”: Kā jūs domājat, pēc Latvijas futbolā aizvadītā laika, jums būs iespēja nokļūt „Zenit” pamatsastāvā?

M.Usanovs: Šobrīd es par to nedomāju. Ierodoties šeit, es zināju, ka „Zenit” sastāvā man nebūs iespēja uzkrāt to pieredzi, ko es varu iegūt šeit, Latvijā, bet pēc tam - tad jau redzēs.

”Delfi”: Vai jums patīk Latvijā?

M.Usanovs: Man šeit patīk, skaista valsts, Rīga ir skaista pilsēta, Latvijas virslīgā spēlē labi klubi, gan FK “Rīga”, gan “Skonto”, un mans uzdevums šobrīd šeit ir strādāt, trenēties, jo šeit ir ļoti labi treniņapstākļi, šeit viss ir tendēts uz to, lai tu spētu labi trenēties, spēlēt un progresēt.

”Delfi”: Kā jūs vērtējat „Zenit” sniegumu šosezon?

M.Usanovs: Komanda šogad ļoti labi iesāka sezonu, bet arī pagājušajā sezonā viņi labi iesāka sezonu, bet beigās palika tikai ceturtā vietā. Ja viņi šādā līmenī spēlēs visu sezonu, tad viņiem ir iespēja kļūt par čempioniem, bet es domāju, ka tas būs ļoti grūti.

”Delfi”: Jūs esat arī spēlējis Krievijas jaunatnes izlasēs?

M.Usanovs: Jā, mani periodiski izsauca uz izlasi. Pirmo reizi mani uz izlasi uzaicināja, tad kad tā tikai sāka savu izveidi, pie trenera Ruslana Kuzņecova. Biju divās, trijās treniņnometnēs, pēc tam mani aicināja uz turnīru Itālijā, bet „Zenit” sporta skolas direktors mani un vēl divus spēlētājus neatlaida uz šo turnīru diemžēl. Pēc tam mūs uz izlasi vairs neaicināja, līdz brīdim, kad parakstīju līgumu ar „Zenit” dublieriem. Sazvanīju izlases treneri un patecu, ka man vairs nav saistību ar „Zenit” sporta skolu, tagad esmu futbolists „Zenit” dublieros un viņš man pateica – “Malacis, paldies, ka pazvanīji, bet šobrīd man izlase jau ir nokomplektēta Granatkina turnīram, bet es obligāti tevi izsaukšu februāri”. Pēc jaunā gada, kad pirms izbraukšanas uz šo turnīru treniņā traumu guva divi aizsargi, izsauca mani, un tur es nospēlēju labi, un saņēmu uzaicinājumus uz vēl dažiem turnīriem.

”Delfi”: Ko jums deva šīs spēles izlasē?

M.Usanovs: Priekš manis spēles izlasē un spēles klubā bija “divas dažādas pasaules”. Spēles izlasē dod lielāku pieredzi, mainās treniņapstākļi, cilvēki, kas ir tev apkārt, tas bija ļoti labs laiks priekš manis. Atbraucot uz klubu pēc spēlēm izlases sastāvā, es jutos kā no jauna piedzimis. Esmu ļoti pateicīgs izlases treneriem, „Zenit” kluba vadībai, par to, ka atļāva man braukt uz izlases spēlēm, jo tā ir ļoti laba skola, dod papildus pārliecību par saviem spēkiem, jo tu spēlē pret citu valstu labākajiem vienaudžiem.

Kā jūs nokļuvāt šeit, Latvijā?

M.Usanovs: Latvijā es ierados, jo mani uz pārbaudes laiku uzaicināja “Skonto”. Ar “Skonto” biju turnīrā Taškentā, bet pēc tam atgriezos Pēterburgā. Pēcāk Latvijā ierados atkārtoti un parakstīju līgumu uz trim gadiem ar “Skonto”, kurš mani šogad izīrēja FK “Rīga”.

”Delfi”: Kāda, jūuprāt ir atšķirība starp šiem diviem Latvijas klubiem?

M.Usanovs: “Skonto” ir izcils klubs, kurš ir izcīnījis četrpadsmit čempionu titulus pēc kārtas. Man patīk abi klubi, jo abos klubos viss ir ļoti augstā līmenī.

”Delfi”: Kāds ir jūsu iespaids par Latvijas virslīgu? M.Usanovs: Līmenis ir ļoti labs, katra komanda spēlē atšķirīgu futbolu. Liepājas komandai ir ļoti spēcīga vidējā līnija, kurā spēlē lietuvietis Darijus Miceika, ar kuru es kopā spēlēju „Zenit” dublieros. Nekad nevarējām iedomāties, ka pēc gada mēs spēlēsim viens pret otru, bet tā nu ir sanācis. Ar Miceiku man ir ļoti labas attiecības jau kopš „Zenit” laikiem, mēs visu laiku viens otram palīdzam psiholoģiski, atbalstam viens otru. Kad es ierados no turnīra Taškentā, es satiku viņu un kopā braucām uz „Zenit” bāzi skriet krosu, jo es nezināju, ka viņš spēlēs Latvijā.

”Delfi”: Kā jūtaties Latvijā?

M.Usanovs: Latvijā es nejūtu nekādu diskomfortu, jo zināju dažus cilvēkus no Latvijas pirms ierašanās [komandas biedrus Aleksandru Bogdanovu, Juri Žigajevu M.U.]. Vēl FHK “Liepājas metalurga” komandā uz pārbaudes laiku bija ieradies „Zenit” vārtsargs Sergejs Ivanovs, bet tikai treneriem zināmu iemeslu dēļ viņš nepalika Latvijā.

”Delfi”: Kā jūs raksturotu FK “Rīga” galveno treneri Ēriku Grigjanu?

M.Usanovs: Ļoti labs speciālists, draudzīgs, komunikabls cilvēks. Komandā visi viņu ciena.

”Delfi”: Ko jūs darāt Rīga brīvajā laikā?

M.Usanovs: Man nav tik daudz brīvā laika Rīgā, jo pēc spēles nākamajā dienā mums ir viegls kross, bet pēc tam sanāk kaut kur aiziet, uz kino, piemēram.

”Delfi”: Šobrīd Krievijas izlasei ir jauns treneris, kāds ir jūsu viedoklis par Sjominu?

M.Usanovs: Protams, tagad izlasei ir gaidāms psiholoģisks pacēlums, jo jauns treneris, jauna taktika. Tā ir vienmēr pēc tam, kad komandai ir jauns treneris. Dod Dievs, tikai to, ka tas ir uz labo pusi, un Krievijas izlase aizbrauks uz Vāciju. Vienmēr ir ļoti patīkami, ja Krievijas izlase spēlē augstā līmenī, tas dod lielisku stimulu progresēt Krievijas futbolam kopumā.

”Delfi”: Šobrīd Krievijas čempionātā arvien vairāk parādās leģionāri, bet jaunie spēlētāji sēž rezervē. Kāds ir jūsu viedoklis šajā sakarā?

M.Usanovs: Nezinu, ja tāds klubs kā Maskavas „Dinamo”, kurš ir iztērējis milzu naudu portugāļu iegādei, zaudē „Zenit” klubam, kura finansiālās iespējas ir krasi zemākas, tad tiešām grūti teikt, kas ir labāk. Šobrīd ļoti labu iespaidu uz mani atstāj CSKA komanda, kura ir komplektēta ar ļoti spēcīgiem spēlētājiem kā Vagners Lavs, Ivica Oličs, Karvaliju, tas ir liels spēks Krievijas futbolam. CSKA ir ļoti laba, sabalansēta komanda. Tomēr tas ir ļoti liels mīnuss priekš jaunajiem futbolistiem, jo viņiem vajag atbrīvot vietu leģionāriem, un tāpēc daudzi talantīgākie Krievijas futbolisti spēlē pirmajā līgā, vai beidz spēlēt futbolu. Es pazīstu 1986.gadā dzimušo CSKA jauniešu komandu, kur bija ļoti spēcīga, bet tāpēc, ka CSKA ir liela konkurence, viņiem vajadzēja meklēt citu klubu, vai spēlēt dublieros, vienīgi Samodins nostiprinājās pamatsastāvā. Šeit galvenais ir nenolaist rokas un cīnīties.

”Delfi”: Cik ilgi, jūsuprāt, Starkovs noturēsies pie „Spartak” stūres?

M.Usanovs: Šobrīd „Spartak” ir ļoti laba komanda, ar labu sastāvu. Laba komanda, labs treneris, taču Krievijā viss ir iespējams...

”Delfi”: Latvija spēlēs ar Krieviju Pasaules čempionāta atlases turnīra ietvaros, kā jūsuprāt, beigsies šīs spēles?

M.Usanovs: Latvija ir komanda, kura var spēlēt labi, un ja viņai tas izdosies, tad Krievijas izlasei vajadzēs cīnīties visas 90 minūtes. Varu pateikt to, ka stadions būs pārpildīts, un arī Sjomins [Krievijas izlases galvenais treneris R.S.] nevēlas debitēt ar zaudējumu.

”Delfi”: Jūsu novēlējums faniem un komandas biedriem...

M.Usanovs: Lai FK „Rīga” kolektīvs paliek tāds kāds viņš ir, jo mikroklimats komandā ir ļoti labs un atmosfēra ir draudzīga.

Faniem - lai nāk uz futbolu, jo visiem futbolistiem ir patīkamāk, kad tribīnes ir pārpildītas, jo futbolists spēlē ne tikai priekš sevis, bet arī skatītājiem!

”Delfi”: Kuru vietu, jūsuprāt, ieņems FK „Rīga” sezonas beigās?

M.Usanovs: „Rīga” varētu palikt ceturtajā vietā!

Materiālu sagatavoja Rihards Saulenbergs

Paldies, raksta tapšanā „Junisports” korespondentei Ritai Kažei!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!