Foto: RIA Novosti/Scanpix

Savos pēdējos mačos pirms dalības UEFA Eiropas līgā piektdien grūtas uzvaras Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionātā guva Jūrmalas "Spartaks" un "Jelgava".

"Spartaks" ar 1:0 (0:0) izbraukumā pieveica "Daugavpils" komandu. Kaut jūrmalnieki neaizvadīja pārāk pārliecinošu maču, vienīgos vārtus guva tieši viesi, kad 82.minūtē izcēlās no pašas vārtu priekšas. Atlikušajā laikā daugavpiliešiem bija divas labas iespējas panākt neizšķirtu, tomēr rezultāts vairs nemainījās.

Šis "Spartaka" komandai bija pirmais panākums virslīgā četru spēļu laikā, bet 2.jūlijā Jūrmalas vienība debitēs Eirokausos, UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā izbraukumā tiekoties ar Melnkalnes klubu Podgoricas "Budučnost".

Šajā mačā "Spartaka" pieteikumā debitēja pagājušā gada Latvijas labākais futbolists Aleksandrs Koliņko, tomēr laukumā pieredzējušais vārtsargs vēl neizgāja.

Tikmēr "Daugavpils" komanda šobrīd nepiedzīvo labākos laikus, jo šosezon vienīgo uzvaru guvusi vien 21.martā, nākamajās astoņās spēlēs paliekot bez panākumiem.

Šīs abas komandas savā starpā tikās 4.maijā, Kauguros abām vienībām cīnoties neizšķirti 1:1.

Vēl vienā mačā piektdien "Jelgava" ar 1:0 (0:0) ļoti dramatiski panāca uzvaru pār pastarīti "Metta"/"Latvijas Universitāte". Šajā duelī vienīgie vārti tika gūti pašā kompensācijas laika izskaņā, kad pēc stūra sitiena ar galvu izcēlās Gļebs Kļuškins.

Arī "Jelgavai" - tāpat kā "Spartakam" - šis bija pirmais panākums četru maču laikā, tikmēr "Metta"/LU salīdzinoši nesen guva pirmo uzvaru šosezon, kad ar 2:1 pieveica "Daugavpili".

Jelgavnieki UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā tiksies ar Lovečas "Litex" vienību no Bulgārijas, pirmo spēli nākamajā ceturtdienā aizvadot savā laukumā.

Šīs virslīgas kārtas izspēle noslēgsies svētdien, kad centrālajā cīņā "Skonto" savā laukumā spēlēs ar "Ventspili".

Virslīgas kopvērtējuma līderpozīcijā ar 21 punktu desmit spēlēs atrodas "Liepāja", kurai divus punktus zaudē deviņus mačus aizvadījusī "Ventspils". 17 punkti ir Rīgas "Skonto", kas arī nospēlējusi deviņas cīņas.

Līderu trijniekam ar attiecīgi 14 un 13 punktiem seko "Jelgava" un "Spartaks". Vēl "Daugavpils" ar sešiem punktiem kopvērtējumā atrodama sestajā pozīcijā, bet tabulu ar četriem punktiem noslēdz "Metta"/LU.

Kā zināms, pēc divām aizdomīgām spēlēm šī mēneša sākumā no virslīgas tika izslēgta "Gulbenes" komanda, līdz ar to virslīgas sezona turpinās vien ar septiņu vienību līdzdalību. Tā kā vienība šosezon vēl nebija aizvadījusi 50% maču, nolemts, ka visi rezultāti ar "Gulbenes" piedalīšanos anulēti. Tomēr gulbenieši šo sezonu bija sākusi neveiksmīgi, astoņos mačos ciešot tikpat zaudējumu un ieņemot pēdējo - astoto - vietu turnīra tabulā.

Pēc "Gulbenes" izslēgšanas no virslīgas čempionāta organizācijas komiteja noteikusi, ka komanda, kas 2015.gada turnīrā ieņems septīto vietu, nezaudēs tiesības piedalīties 2016.gada virslīgas čempionātā. Septīto vietu ieguvusī vienība piedalīsies pārspēlēs ar komandu, kas 2015.gada "komanda.lv" Latvijas pirmās līgas čempionātā ieņems otro vietu.

Kā zināms, tāpat par piedalīšanos spēļu rezultātu sarunāšanā no Latvijas futbola izmesti četri spēlētāji - Dmitrijam Šiļukam, kurš pagājušajā sezonā spēlēja skandalozajā "Jūrmalā", un Sergejam Mišinam ("Gulbene") piemērota diskvalifikācija uz pagaidām nenoteiktu laiku, kamēr 12 mēnešu diskvalifikāciju saņēmuši Deniss Tarasovs un Artjoms Loginovs (abi iepriekš - "Metta/Latvijas Universitāte").

Šī sezona Latvijas virslīgā bija nodēvēta par "tīras spēles" sezonu, vēršot uzmanību uz rasismu, spēļu sarunāšanu, dopingu un simulēšanu, kam futbolā nav vietas.

Iepriekšējo reizi kāds klubs no virslīgas tika izslēgts 2009. gadā, kad par spēļu sarunāšanu diskvalificēta tika Daugavpils "Dinaburg" komanda.

Kā zināms, pagājušā gada rudenī Daugavpils "Daugava" komanda tika iepīta lielā totalizatoru skandālā, kā rezultātā policija saistībā ar spēļu sarunāšanu aizturēja astoņas ar šo klubu saistītas personas. Ilgu laiku nekas nebija zināms par Daugavpils "Daugavu", taču komanda šobrīd startē otrās līgas turnīrā. Latvijas augstākās līgas dalībnieku vidū vairs nav arī Rīgas "Daugavas", kas pirms sezonas nesaņēma licenci dalībai turnīrā, turklāt pagājušajā sezonā šis klubs arī bija saistīts ar spēļu sarunāšanu.

Virslīgas apritē vairs nav arī skandalozās "Jūrmalas", kas pērn palika pēdējā vietā, taču tika apsūdzēta spēļu sarunāšanā, bet pazīmes rāda, ka komanda ir beigusi pastāvēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!