Foto: F64

Ap Latvijas futbolu atkal sarosījušies spēļu rezultātu ietekmētāji, šie "melnie darboņi", diemžēl, ir bijuši un būs, bet ar viņiem ir jācīnās, sarunā ar portālu "Delfi" uzsvēra Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons.

Pagājušo pirmdien LFF paziņoja, ka uzsākusi izmeklēšanu par biedrības "Latvijas Futbola virslīga" (LFV) rīkotajā Ziemas kausa izcīņā notikušo spēli starp "Babītes" un Marijampoles "Sūduva" komandām, jo ir aizdomas, ka šajā mačā notikusi apzināta spēles rezultāta ietekmēšana. "Babīte" pārmetumus par kluba iespējamo saistību ar "netīro darbību" ir noliegusi, tomēr LFF rekomendējusi virslīgai liegt "Babītei" uz izmeklēšanas laiku dalību citos Ziemas kausa mačos.

Savukārt portāls "Sportacentrs.com" vēstīja, ka aizdomas par negodīgu rīcību esot arī "Metta/LU" mačā pret Lietuvas pirmās līgas uzvarētāju "Šilas". Spēlē ar 3:1 uzvarēja Latvijas komanda, bet Lietuvas vienība pēc neizšķirti 0:0 nospēlētā pirmā puslaika veica virkni maiņu un piedzīvoja zaudējumu. "Šilas" izslēgta no tālākas dalības Ziemas kausā, bet informācija par šo spēli nodota Lietuvas Futbola federācijai.

"Ir grupa cilvēku, kas saistīta ar spēļu ietekmēšanu. Bija laiciņš, kad bija miers, bet šobrīd atkal nav miera. Mums ir oficiāli dokumenti no attiecīgajām instancēm [par aizdomīgām spēlēm]. Skaidrs, ka es esmu tāds kā bubulis, kas viņiem neļauj mierīgi dzīvot. Un paldies [LFF ģenerālsekretāram] Jānim Mežeckim, kurš aktīvi strādā šajā cīņā un veic pareizas darbības," sacīja Indriksons, pieļaujot, ka šie cilvēki ar dažādām aktivitātēm varētu censties viņu dabūt nost no LFF prezidenta krēsla.

Daugavpils lietā atklātībā varētu izpeldēt vairāki cilvēki, par kuriem nojaušam, bet mums pret viņiem nav ko likt galdā
Guntis Indriksons, LFF prezidents

Runājot par konkrēto "Babītes" spēli, Indriksons atklāja, ka informācija par aizdomām bijusi vēl pirms mača, vēl pirms oficiālu dokumentu saņemšanas un par to bijis informēts Mežeckis. Tiesa, Mežeckis vēl dažas dienas pēc šīs spēles sacīja, ka "nekāda informāciju par aizdomīgām spēlēm Ziemas kausā nav saņemta", bet jau pēc pāris dienām LFF uzsāka izmeklēšanu.

"Šie cilvēki neliekas mierā un neliksies mierā. Tas ir arī loģiski, jo tur, kur ir problēmas ar finansēm, kur zināmā mērā valda nabadzība, tur tie procesi nav iznīdējami. Lai gan pamatīgi izravēta, šī nezāle cenšas augt. Pilnībā izravēt, droši vien, nespēsim nekad, Bet, tiklīdz "atlaidīsim kloķus", būs problēmas," skaidro Indriksons.

Pirms mēneša Valsts policija noslēdza izmeklēšanu 2014. gada nogalē uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, kurā aizdomās par Daugavpils "Daugava" komandas futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos tika aizturētas vairākas personas. Šis Latvijā ir pirmais gadījums, kad lieta saistībā ar spēļu rezultātu ietekmēšanu nonākusi prokuratūrā.

Indriksons nemācēja teikt, kāda ir virzība šajā lietā, jo arī LFF gaida no tiesībsargājošām institūcijām informāciju, kas varētu palīdzēt. Indriksons prognozē, ka šajā lietā "varētu atklātībā izpeldēt vairāki cilvēki, par kuriem nojaušam, bet mums pret viņiem nav ko likt galdā".

Daugavpils spēļu rezultātu ietekmēšanas lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām – 1966. un 1983. gadā dzimušiem vīriešiem. Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka abas personas, visticamāk, piesavinājušās "Daugavai" paredzēto naudu par dalību Eirokausos gandrīz 300 000 eiro apmērā.

2014. gada oktobrī Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošana pārvaldes (ONAP) darbinieki aizturēja astoņas personas, kuras tika turētas aizdomās par futbola spēļu rezultātu ietekmēšanu. Galvenais aizdomās turamais bija Oļegs Gavrilovs, bet starp aizturētajiem bija arī viņa meita Marija Gavrilova, viņa draudzene Marija Stepanova, Eltons Čauss, kā arī tā laika Daugavpils "Daugava" galvenais treneris Ivans Tabanovs, tehniskais direktors Jevgeņijs Klopovs un spēlētāji Aleksandrs Vlasovs un Jevgeņijs Kosmačovs. Aģentūra LETA vēstīja, ka kriminālvajāšanu lūgts sākt pret Gavrilovu un Klopovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!