Foto: LETA
Latvijas futbola čempionāta virslīgas kluba "Jelgava" galvenais treneris Dainis Kazakevičs intervijā izdevumam "Sporta Avīze" atzina, ka šosezon viņam aizdomīgas likušās trīs spēles, kurās varētu būt ietekmēts iznākums.

Kazakevičs intervijā norāda, ka totalizatoru sērga joprojām ir Latvijas futbolā, taču konkrētas spēles nenosauc, jo tam nav pierādījumu.

"Esmu sapratis, ka diemžēl mūsu valsts, ekonomika un līdz ar to arī futbols ir neaizsargāti, vāji un nabadzīgi. Futbolam līdzīgi kā bezpajumtniekam ir lielāks risks saslimt ar dažādām slimībām. Lai arī daudzi negrib to atzīt, mūsu futbolam raksturīgas daudzas negācijas, kuras sastopamas visā pasaulē," saka Kazakevičs. "Ja man būtu jānosauc fakti - cik lielā mērā totalizators ietekmē Latvijas futbolu - es to nevarētu, jo man nav nedz sarunu noklausīšanās, nedz citu iespēju. Taču gribu teikt, ka runām ir pamats, ka nav dūmu bez uguns. Latvijas čempionātā vairākas spēles tiek ietekmētas, paši futbolisti spēlē totalizatoru. Pieņemu, ka spēlē arī klubu vadītāji un ne tikai."


Kopumā šosezon "Jelgavas" trenerim radušās aizdomas par trīs spēlēm, bet "kopā ir līdz piecām spēlēm sezonā, par kurām var runāt". "Ceru, ka šis skaitlis nav lielāks. Iespējams, biežāk tās ir tikai aizdomas aizdomu pēc. Taču problēma eksistē, jo citādi par to nerunātu. Problēmas būs tik ilgi, kamēr klubos būs vāja infrastruktūra un finansiālie apstākļi. Ja mums ir situācija, ka viens vai divi cilvēki, kuri nav turīgi, uz saviem pleciem grib uzturēt virslīgas komandu, to ir grūti izdarīt."

"Vienā spēlē uzvarējām, divās - zaudējām. Vairāk arī neiedziļināšos, lai nesāktu rakt, pret kuru komandu spēlējām, kurš tiesāja. Tam nav jēgas, jo man nav pierādījumu. Ja būtu, es runātu citur un censtos panākt patiesību. Visbiežāk šādos gadījumos pierādījumu nebūs," konkrētus mačus nenosauc treneris. "Visās trijās spēlēs iespaids bija neviennozīmīgs. No malas skaties un saproti, ka kaut kas nav kārtībā, ka notiek tas, kam nav jānotiek. Dažreiz ir pat tik unikālas situācijas, ka laukumā vienas komandas ietvaros vieni ar "to" sistemātiski nodarbojas, bet citi nemaz nav lietas kursā. Ja šajās trijās spēlēs būtu uzvarējuši, varbūt es domātu, ka esam baigi labā komanda, bet es cenšos būt reālists un uzticēties tam, ko redzu. Šajās spēlēs bija vairākas lietas, kas bija aizdomīgas."

Kazakevičs uzskata, ka cīņā ar šo problēmu Latvijas Futbola federācijai (LFF) jāsadarbojas ar tiesībsargājošām iestādēm. "Teikšu tā - trijās spēlēs ar mūsu kluba piedalīšanos bija sajūta, ka vairākas lietas, kas notiek laukumā, ir iepriekš inscenētas, virzās pēc noteikta vajadzīgā scenārija. Ja "to" dara meistarīgi, to nevar pierādīt. Un nevarēs līdz brīdim, kamēr mūsu valsts tiesību sargājošās struktūras neiesaistīsies," spiests konstatēt treneris.

"Ir divi ceļi. Jābūt apņēmības pilniem ar to cīnīties. Man bija saruna ar federācijas vadību. Kopumā dzirdēju vēlēšanos cīnīties, taču šobrīd visi soļi ir uzmanīgi un pasīvi. Tas lielā mērā ir saistīts ar plašu rezonansi ieguvušo iepriekšējo gadījumu - "Dinaburg" lietu, kad ļoti daudzi, gan žurnālisti, gan sabiedrībā, jautāja - kā tad jūs izslēdzāt komandu bez pietiekamas pierādījumu bāzes," atgādina Kazakevičs. "Zināma taisnība viņiem bija. Ja bāze būtu pietiekami spēcīga, federācija droši vien šajā lietā varētu aiziet līdz galam. Taču, ja gribam sakārtot futbola vidi un attīstīties, tas ir jādara. Skatītājs nenāks uz iepriekš sarunātām spēlēm."

"Pasaulē totalizatoru un spēļu ietekmēšanas problēma ir milzīga. Taču ir pietiekami daudz valstu, kurās tiesībsargājošās iestādes ir gatavas iesaistīties. Lai arī mūsu federāciju par daudzām lietām kritizēju, saprotu, ka tā bez nopietna valsts atbalsta šo problēmu nerisinās. Vienmēr jau var atrunāties, ka valstij ir daudz nopietnākas problēmas, ko risināt. Nenoliedzu, tas tā ir un vienmēr būs, bet, ja mēs gribam futbolu sakārtot, jāsāk pašiem ar sevi. Pirmais solis - reglamentā jābūt prasībai, ka visi klubi, kas startē virslīgā, kompetentām iestādēm atklāj budžetus, parāda, no kurienes nāk līdzekļi. Pieļauju, ka puse komandu nemaz nevarētu virslīgā startēt," teica Kazakevičs.

Kazakevičs neslēpj, ka klubu budžetu atklāšana varētu sagraut Latvijas futbola struktūra, taču tad arī tiks sperti soļi, lai sakārtotu futbolu. "Cilvēki, kuriem nav iespējams futbolu uzturēt citādi, viņi izvēlas lietas, kas man nav pieņemamas. Uzskatu - ja nevari uzturēt futbola komandu, tad darbojies jaunatnes futbolā vai spēlē pirmajā vai otrajā līgā. Federācijai būtu neatlaidīgi jārunā ar tiesībsargājošām iestādēm, ar cilvēkiem, kuri to var ietekmēt, lai būtu kustība pozitīvajā virzienā.. Cilvēki, kuri ietekmē spēles, nav muļķi. Neviens klaji bumbu savos vārtos taču nesitīs. Spēle tiks ietekmēta tā, kā vajag. It īpaši, ja ir runa par divām spēkos līdzīgām komandām."

Treneris norāda, ka katram klubam ir arī jārūpējas par savu reputāciju, kā arī sabiedrībai vairāk jāiesaistās cīņā pret totalizatoru ietekmi. "Medijiem ir jānāk palīgā - jāiztirzā, jāizspriež katrs aizdomīgais gadījums. Citādi ietekmes mehānismu ir maz. Katram jāsāk pašam ar sevi. Ja Jelgavas klubā būs kāds spēlētājs, par kuru man būs aizdomas, ka nav tīrs, viņš jau nākamajā dienā klubā vairs nebūs. Atlasot spēlētājus, mums ļoti svarīga ir arī reputācija. "

Tomēr Kazakevičs piebilst, ka "vienā dienā to nevar mainīt". "Ir jāsakārto ekonomika, futbola vide, klubu organizatoriskā un finansiālā puse. Tikai tad to var pārvarēt. Es nedzīvoju rožainās cerībās, ka tagad pieslēgsies tiesībsargājošie orgāni un uzreiz visus vainīgos sasēdinās cietumā. Tā ir futbola sociālā problēma. Trakākais, ka citreiz apsēdies tribīnēs, un puse stadiona runā par spēles ietekmēšanu, nevis futbolu - par skaisti gūtiem vārtiem vai kombinācijām. Vairāk runā par skandāliem un totalizatoriem, jo tas daudzus saista. Daudzi uz futbolu nāk tikai totalizatoru dēļ. Bez tā, protams, arī nevar iztikt, jo līdzjutējiem tā ir futbola sastāvdaļa - viņi liek likmes un uzkurina interesi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!