Foto: AP/Scanpix

Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) ceturtdien oficiāli aizliedza okupētās Krimas pussalas klubiem no 1.janvāra piedalīties Krievijas čempionātā.

"Krievijas Futbola federācija nevar organizēt mačus Krimā bez UEFA un Ukrainas piekrišanas," izteicās UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno.

Jūlija izskaņā trīs Ukrainas teritorijā, Krimā, bāzēti klubi - "Simferopol", "Sevastopol" un Jaltas "Žemčužina" - tika uzņemti Krievijas pēc spēka trešās līgas čempionātā. Par to lēma Krievijas Futbola savienība.

Visi trīs minētie klubi ir jaundibināti, bet tie reģistrēti Krievijas pilsētās Krasnodarā un Rostovā pie Donas.

Tomēr jau augustā UEFA paziņoja, ka neatzīst okupētās Krimas teritorijas klubu pievienošanu Krievijas čempionāta sistēmai.

Pēcāk Ukrainas Futbola federācijas vadība atklātā vēstulē Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai un UEFA aicināja sodīt Krievijas futbola institūcijas par šādu rīcību, kā arī paust viedokli šajā jautājumā.

Šajā sezonā Ukrainas čempionātā vairs nestartē Latvijas izlases pussarga Aleksandra Fertova iepriekš pārstāvētais "Sevastopol" klubs, kas pēc runām par tā pārcelšanos uz Krievijas čempionātu zaudēja savu ģenerālsponsoru un tika likvidēts. Tāpat likvidāciju piedzīvoja Simferopoles komanda "Tavria".

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!