Latvijas futbola izlase šodien viesos pārbaudes spēlē tiekas ar Gruzijas izlasi.

Cīņa Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi Borisa Paičadzes vārdā nosauktajā "Dinamo" stadionā sāksies plkst.17 pēc Latvijas laika.

Latvijas valstsvienība sestdien 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra B apakšgrupas spēlē viesos, nodemonstrējot cienīgu sniegumu, ar 0:1 zaudēja grupas līderei Šveicei, savukārt Gruzijas izlase piektdien kvalifikācijas D apakšgrupas spēlē mājās ar 1:3 zaudēja Serbijai.

Latvijas izlases rindās šajā sasaukumā atgriezies uzbrucējs Deniss Rakels, bet sākotnēji izsauktie aizsargs Oskars Kļava un pussargs Igors Kozlovs traumu dēļ nevar palīdzēt izlasei. Līdz ar to neilgi pirms došanās uz Šveici, kur tika aizvadīta treniņnometne, kandidātu sarakstu papildināja aizsargi Mārcis Ošs un Aleksandrs Solovjovs, kurš sestdien Ženēvā piedzīvoja savu debiju izlasē, kā arī uzbrucējs Ģirts Karlsons. Papildu spēlētāji aizsardzības līnijā bija nepieciešami, jo Vitālijs Maksimenko sakrāto brīdinājumu dēļ mačā pret Šveici nevarēja piedalīties, bet pret Gruziju viņš laukumā varēs doties.

Latvijas izlasei ģimenes apstākļu dēļ šajos divos mačos nevar palīdzēt Vācijas bundeslīgas komandas "Koln" uzbrucējs Artjoms Rudņevs. Tāpat salīdzinājumā ar iepriekšējo sasaukumu izlasē nav pussarga Roberta Savaļnieka, kā arī uzbrucēja Artūra Karašauska.

Abas komandas līdz šim savā starpā ir spēlējušas daudz, taču pēdējo reizi tikās 2011.gadā, kad Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē Latvija viesos uzvarēja ar 1:0. Šī paša cikla ietvaros 2010.gadā Rīgā mačs noslēdzās neizšķirti 1:1.

Kopumā Latvija ar Gruziju ir spēlējusi septiņas reizes, izcīnot trīs uzvaras, divas reizes nospēlējot neizšķirti, bet divas reizes zaudējot. Zīmīgi, ka neveiksmes tika piedzīvotas pirmajās divās savstarpējās spēlēs, kurām arī bija pārbaudes maču raksturs. Tā 1994.gadā Latvija zaudēja ar 1:3, bet vēl pēc četriem gadiem pretinieki bija pārāki ar 2:1.

Latvija ar Gruziju tikās arī 2000.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad savā laukumā uzvarēja ar 1:0, bet viesos spēlēja neizšķirti 2:2, savukārt 2008.gadā pārbaudes spēlē Latvija uzvarēja ar 3:1.

Gruzijas izlases galvenais treneris šobrīd ir pazīstamais slovāku speciālists Vladimirs Veiss, kurš amatā stājās pirms gada. Tiesa, arī Gruzijas izlase Pasaules kausa kvalifikācijā spēlē vāji, jo piecās cīņās tā pie uzvarām nav tikusi, divus mačus noslēdzot neizšķirti.

Latvijas futbola izlase šobrīd Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas 111.vietā, bet Gruzija ir 15 pozīcijas zemāk.

Latvijas futbola izlase Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra B apakšgrupā pēc pirmā apļa ar trīs punktiem ieņem piekto vietu sešu komandu konkurencē. Līdere ar maksimāli iespējamajiem 15 punktiem ir Šveice, tai ar 12 punktiem seko Portugāle. Septiņus punktus iekrājusi Ungārija, bet ar pieciem seko Fēru salas, kamēr pēdējā ir Andora, kas tikusi pie viena punkta.

Savukārt D apakšgrupā pa 11 punktiem ir Serbijai un Īrijai, pa septiņiem Velsai un Austrijai, Gruzija tikusi pie diviem punktiem, bet Moldovai ir viens punkts.

Pasaules kausa kvalifikācija atsāksies vasarā, kad Latvijas izlase 9.jūnijā uzņems pašreizējo Eiropas čempioni Portugāli.

Latvijas futbola izlases kandidāti pirms spēles ar Gruziju:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Zurich", Šveice), Pāvels Šteinbors (Gdiņas "Arka", Polija), Kaspars Ikstens ("Jelgava");

aizsargi - Kaspars Gorkšs ("Riga"), Vitālijs Jagodinskis ("Diosgyori VTK", Ungārija), Vladislavs Gabovs (Kelces "Korona", Polija), Gints Freimanis ("Jelgava"), Vitālijs Maksimenko ("Mattersburg", Austrija), Igors Tarasovs ("Giresunšpor", Turcija), Aleksandrs Solovjovs (RFS), Mārcis Ošs ("Jelgava");

pussargi - Oļegs Laizāns ("Riga"), Gļebs Kļuškins, Artis Lazdiņš (abi - "Jelgava"), Aleksejs Višņakovs (RFS), Jānis Ikaunieks (Larisas AEL, Grieķija), Dāvis Ikaunieks (Jihlavas "Vysočina", Čehija), Ivans Lukjanovs (Voroņežas "Fakel", Krievija);

uzbrucēji - Vladislavs Gutkovskis (Ņidzicas "Termalica", Polija), Valērijs Šabala ("Riga"), Deniss Rakels ("Reading", Anglija), Ģits Karlsons ("Ventspils").


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!