Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas futbola izlase otrdien Portugāles galvaspilsētā Lisabonā pirmā puslaika beigu daļā ielaida divus vārtus un treniņspēlē ar rezultātu 0:2 (0:2) zaudēja Saūda Arābijai, kura nākamgad piedalīsies Pasaules kausa finālturnīrā.

Aleksandra Starkova trenētā komanda aizvadīja blāvu spēli, kurā pretiniekiem piederēja pārsvars. Spēles rezultātu 38. minūtē atklāja Saūda Arābijas uzbrucējs Ali Al Zakans, bet septiņas minūtes vēlāk izcēlās Mukhtars Falatahs, kurš arī ir priekšējās līnijas spēlētājs. Abi futbolisti ikdienā pārstāv Saūda Arābijas klubus.

Latvijas izlasē šajā mačā pirmo reizi laukumā devās "Liepāja/Mogo" pussargs Dmitrijs Hmizs, taču tā kā šī nebija oficiāla spēle, tad statistikā tā neparādīsies.

Pirmajā puslaikā Saūda Arābijai piederēja pārsvars, kas vainagojās ar diviem vārtiem beigu daļā. Vispiprms Al Zakans izcēlās ar precīzu sitienu no tuvas distances, bet puslaika pēdējā minūtē Falatahs izmantoja Latvijas izlases aizsargu kļūdu, soda laukuma centrā, otro reizi pārspējot Vaņinu.

Arī pēc atpūtas pārsvars bija pretiniekiem, Latvijas izlasei reti nonākot pie pretinieku vārtiem un bīstamus momentus tikpat kā neizveidojot.

Mačs norisinājās ar slēgtām durvīm un šī cīņa neskaitīsies oficiālajā statistikā.

Salīdzinājumā ar Latvijas izlases iepriekšējo spēli šoreiz pamatsastāvā bija notikušas trīs izmaiņas, no kurām viena piespiedu kārtā tika veikta pirms paša mača. Iesildīšanās laikā nelielu traumu guva Dāvis Ikaunieks, kuram bija paredzēta vieta starta vienpadsmitniekā, tāpēc viņa vietā maču iesāka Deniss Rakels. Tāpat mikrotraumu dēļ vēl pirms mača bija skaidrs, ka laukumā nevarēs doties Mārcis Ošs un Gints Freimanis.

Kā ierasts, Latvijas izlases vārtus sargāja Andris Vaņins, kurš šajā mačā pildīja arī kapteiņa pienākumus.

Tāpat laukumā pamatsastāvā devās aizsardzības līnijas spēlētāji Ņikita Koļesovs, Kaspars Dubra, Igors Tarasovs un Aleksandrs Solovjovs, vidējā līnijā darbojās Jevgēņijs Kazačoks, Dāvis Indrāns, Gļebs Kļuškins un Aleksejs Višņakovs, bet uzbrukuma līniju veidoja Deniss Rakels un Valērijs Šabala.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo spēli, kad Latvija 11. oktobrī 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla noslēdzošajā spēlē Rīgā ar 4:0 uzvarēja Andoru, pamatsastāvā nebija Vladislava Gabova, kurš šoreiz palika rezervē, kā arī argentīniešu pussarga Kristiana Damiana Torresa, kurš traumas dēļ izlases kandidātu sarakstā netika iekļauts.

Savukārt jau mača gaitā iespēja tika dota Jānim Ikauniekam, Alanam Siņeļņikovam, Robertam Savaļniekam, Ulimbaševam un Hmizam, kuri laukumā devās uz maiņu.

Latvijai šis bija pirmais mačs kopš valstsvienības ilggadējais kapteinis Kaspars Gorkšs oficiāli paziņoja par karjeras beigām izlasē. Tiesa, viņš sakrāto brīdinājumu dēļ nevarēja spēlēt jau iepriekšējā mačā.

Zīmīgi, ka Gorkšs, kurš grasās kandidēt uz LFF prezidenta amatu, pirmdien svinēja savu 36. dzimšanas dienu.

Vēl šajā sasaukumā Latvijas izlase 11. novembrī dosies arī uz Kosovu, lai divas dienas vēlāk Mitrovicā tiktos ar šīs valsts izlasi.

Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs uz pārbaudes spēlēm ar Saūda Arābijas un Kosovas izlasēm izsaucis 23 futbolistus. Pirmo izsaukumu uz valstsvienību saņēma Hmizs.

Salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, kandidātu sarakstā atgriezās savainojumus izdziedējušie pussargs Jānis Ikaunieks un uzbrucējs Deniss Rakels, kā arī aizsargs Mārcis Ošs un pussargs Alans Siņeļņikovs, bet nav Gorkša, pussargu Oļega Laizāna un Kristiana Damiana Torresa, kā arī uzbrucēju Roberta Uldriķa un Eduarda Višņakova. E.Višņakovs, tāpat kā pussargs Edgars Vardanjans, sākotnēji bija kandidātu sarakstā, taču pēc sestdien notikušajām virslīgas spēlēm veselības problēmu dēļ viņus aizstāja Ošs un Siņeļņikovs.

Latvijas valstsvienība iepriekšējos mačus aizvadīja oktobrī, kad divās noslēdzošajās 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cīņās nospēlēja 0:0 ar Fēru salām un ar 4:0 uzvarēja Andoru.

Saūda Arābija šogad piekto reizi kvalificējās Pasaules kausa izcīņai, kas nākamgad notiks Krievijā. Šī komanda 10. un 13. novembrī aizvadīs pārbaudes mačus attiecīgi pret Portugāli un Bulgāriju. Šīm cīņām izlases rindās iesaukti tikai vietējā čempionāta futbolisti.

Latvijas futbola izlases sastāvs pārbaudes spēlei pret Saūda Arābiju:

Andris Vaņins, Kaspars Dubra, Igors Tarasovs, Aleksandrs Solovjovs (Alans Siņeļņikovs, 46.min.), Ņikita Koļesovs, Jevgēņijs Kazačoks (Jānis Ikaunieks, 46.min.), Gļebs Kļuškins (Daniils Ulimbaševs, 59.min.), Dāvis Indrāns, Aleksejs Višņakovs (Roberts Savaļnieks, 72.min.), Deniss Rakels (Dmitrijs Hmizs, 72.min), Valērijs Šabala.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!