Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Pagājušās sezonas Latvijas trešais spēcīgākais futbola klubs Daugavpils "Daugava" ceturtdien nespēja pārvarēt UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmo kārtu. Arī Latvijas kausa ieguvēja futbolā "Jelgava" izstājās no UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra.

Tāpat ar sagrāvi savu debiju Eirokausos beidzis Latvijas futbola klubs Rīgas "Daugava".

Slokas stadionā notikušajā spēlē Daugavpils "Daugava" cīnījās neizšķirti 1:1 (0:0) ar pagājušās sezonas Fēru salu čempionāta sestās vietas ieguvēju Leirvīkas "Vikingur Gota", divu maču summā piedzīvojot zaudējumu ar 2:3.

Spēles pirmajā puslaikā teritoriālais pārsvars piederēja Leirvīkas kluba pārstāvjiem, kas veica vairākas ļoti bīstamas iespēles soda laukumā, tomēr pie izteikti labām vārtu gūšanas iespējām netika. Savukārt "Daugavas" futbolisti viesu vārtiem spēja pietuvoties ļoti reti. Otrā puslaika ievadā vairākas reizes savu komandu glāba mājinieku vārtsargs Aleksandrs Vlasovs, bet 60.minūtē rezultātu atklāja Oļegs Žatkins, kurš burzmā pie sāncenšu vārtiem veica vāju sitienu, bumbai atrodot veļu līdz vārtu tīklam.

Pēc gūtajiem vārtiem "Daugava" tika pakļauta lielam pretinieku komandas spiedienam, nopelnot vairākas brīdinājumus un brīžiem izmisīgi sargājot savu vārtu drošību. Piecas minūtes pirms spēles beigām savu komandu atkal glāba Vlasovs, taču trīs minūtes pirms spēles beigām no vārtu priekšas 1:1 panāca Andreass Olsens. Uzreiz pēc tam no teicamas pozīcijas vārtus nespēja gūt mājinieku gruzīnu leģionārs Giorgijs Čikhradze, bet pāris sekundes vēlāk "Daugava" izniekoja vēl divas labas iespējas izcelties. Jau kompensācijas laikā par otro brīdinājumu no laukuma tika noraidīts "Daugavas" aizsargs Aleksandrs Solovjovs, bet pēdējo no daugavpiliešu iespējām neizmantoja Jevgēņijs Kosmačovs.

Pirms nedēļas abu komandu pirmajā cīņā Daugavpils klubs izbraukumā zaudēja ar 1:2.

Turnīra otrajā kārtā "Vikingur Gota", visticamāk, sacentīsies ar Norvēģijas komandu "Tromso", kas šosezon spēlē vien valsts otrajā līgā, bet vietu Eirokausos ieguva pēc godīgas spēles jeb "fair-play" ranga. Pirms atbildes spēles pret Igaunijas klubu Tartu "Santos" šī komanda, kas pagājušajā sezonā pārvarēja četras kvalifikācijas kārtas UEFA Eiropas līgā un iekļuva grupu turnīrā, iekrājusi 7:0 pārsvaru.

Daugavpils vienība vienīgā no Latvijas klubiem pirmās kārtas izlozē bija izlikto vienību vidū, sev pretim iegūstot Fēru salu kausa ieguvēju. Šis klubs dibināts 2008.gadā, bet nacionālo kausu ieguvis jau trīs reizes un šogad tika arī pie valsts Superkausa.

Līdz ar to "Vikingur Gota" UEFA Eiropas līgā startēja arī pērn, kad pirmajā kvalifikācijas kārtā pieveica Somijas komandu Turku "Inter", bet otrajā kārtā pārliecinoši piekāpās Rumānijas vienībai Ploješti "Petrolul". Šajā sezonā "Vikingur Gota" ar 26 punktiem 15 spēlēs nacionālā čempionāta kopvērtējumā ieņem trešo vietu.

Tikmēr Daugavpils "Daugava" pērn pirmoreiz piedalījās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, kad divreiz ļoti pārliecinoši kapitulēja Zviedrijas čempionei Burosas "Elfsborg". Vairākkārt ticis runāts, ka Daugavpils vienība pretlikumīgi ietekmēja šo spēļu rezultātus, bet pierādījumi tam nav rasti. Virslīgas kopvērtējumā pašlaik Daugavpils "Daugava" ar 40 punktiem 20 spēlēs atrodas trešajā vietā. Daugavpils klubs bija vienīgais no Latvijas pārstāvjiem, kas bija saglabājis reālas izredzes iekļūt nākamajā atlases kārtā.

Arī šīgada Latvijas kausa ieguvēja futbolā "Jelgava" ceturtdien izstājās no UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra, arī pirmās kārtas atbildes spēlē atzīstot pazīstamās Norvēģijas vienības Tronheimas "Rosenborg" pārākumu. Savā laukumā notikušajā spēlē jelgavnieki piedzīvoja zaudējumu ar 0:2 (0:1), divu maču summā ciešot sagrāvi ar 0:6.

Lai arī viesi visas spēles garumā pārliecinoši kontrolēja laukumā notiekošo, "Jelgavas" vārtu rāmī bumba lidoja vien četras reizes. Vispirms 30.minūtē izcēlās Mike Jensens, bet 73.minūtē 2:0 panāca Mikels Diskeruds, kurš šovasar bija ASV izlases pieteikumā dalībai Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Visas spēles garumā mājinieki tā arī neveica nevienu precīzu sitienu pa "Rosenborg" vārtiem, izdarot divus neprecīzus raidījumus.

"Jelgavai" šajā kārtā tika ielozēta pēc ranga pati spēcīgākā komanda. "Rosenborg" futbolisti Norvēģijas čempionātā uzvarējuši 22 reizes, bet pērn palika otrajā vietā, par vienu punktu piekāpjoties Drammenes "Stromsgodset".

Šajā sezonā "Rosenborg" ar 26 punktiem 14 mačos ieņem trešo vietu, bet Pasaules kausā piedalījās divi tās futbolisti - ļoti sekmīgu sniegumu rādījušajā Kostarikas izlasē pamatsastāva aizsargs ir Kristiāns Gamvoa, bet ASV izlasē cīnījās pussargs Diskeruds. Pagājušajā sezonā "Rosenborg" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas otrajā kārtā divu spēļu summā zaudēja Skotijas vienībai Pērtas "St.Johnstone".

Tikmēr "Jelgava" UEFA Eiropas līgā spēlēja otro reizi vēsturē. Debijas reizē tā 2010.gadā cienīgā cīņā piekāpās citai Norvēģijas vienībai "Molde". Latvijas čempionātā "Jelgava" ar 35 punktiem 20 ieņem ceturto vietu. Zemgales vienība nav zaudējusi jau desmit virslīgas cīņās pēc kārtas, iepriekšējo neveiksmi ciešot 14.maijā. Pateicoties "Rosenborg" spēkam, "Jelgavas" pāris otrajā kārtā jau bija izlikto duetu vidū, un tā uzvarētāji - Tronheimas kluba pārstāvji - nākamajā posmā sacentīsies ar Lietuvas kausa finālistiem Gargždu "Banga" vai Īrijas kausa ieguvējiem Slaigo "Rovers".

Savukārt Rīgas "Daugava" atbildes mačā savā laukumā ceturtdien ar rezultātu 0:3 (0:0) zaudēja labi zināmajai Skotijas komandai "Aberdeen", divu spēļu summā ciešot bezierunu sagrāvi ar 0:8.

Viesi visus trīs vārtus guva jau spēles pirmajā puslaikā, kad 22., 40. un 45.minūtē precīzs bija īrs Edams Rūnijs. Viesi trīs vārtus guva pat neskatoties uz to, ka mača gaitā vārtu rāmī izdarīja tikai piecus precīzus sitienus. "Daugavas" komanda atbildēja ar trim sitieniem vārtu rāmī.

Laukuma saimnieku sākumsastāvā cīņā devās tikai trīs Latvijas futbolisti - vārtsargs Jānis Krūmiņš, aizsargs Deniss Kačanovs un uzbrucējs Kristaps Blanks -, bet vēlāk uz maiņu spēlē iesaistījās arī Raivis Vītolnieks un Edgars Kārkliņš.

Uz šo maču tika gaidīti ierodamies līdz 1500 viesu komandas līdzjutēju, taču tā vietā uz spēli ieradās ap 300 skotu. "Aberdeen" bija viena no potenciāli spēcīgākajām komandām, ko sev pretī varēja iegūt Rīgas "Daugava". Kaut šis klubs vienmēr bijis Skotijas vadošo vienību Glāzgovas "Celtics" un "Rangers" ēnā, tas tāpat četras reizes triumfējis nacionālajā čempionātā un septiņas reizes ieguvis Skotijas kausu.


Iepriekšējā sezonā "Aberdeen" izcīnīja trešo vietu, no vicečempioniem "Motherwell" atpaliekot vien par diviem punktiem. Jaunā Skotijas čempionāta sezona sāksies vien augustā. Iepriekšējo reizi Eirokausos "Aberdeen" spēlēja 2009.gadā, kad UEFA Eiropas līgas trešajā kvalifikācijas kārtā pārliecinoši zaudēja Čehijas vienībai Olomoucas "Sigma".

Tikmēr Latvijas čempionvienība "Ventspils" šosezon piedalīsies UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā, otrajā kārtā sacenšoties ar Zviedrijas spēcīgāko komandu "Malme".

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!