Foto: F64
Latvijas U-21 futbola izlase 2019. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas cikla spēlē otrdien Liepājā ar 0:2 (0:2) zaudēja Skotijas vienaudžiem.

Latvijas U-21 futbolisti cikla pirmajās divās spēlēs cīnījās neizšķirti, bet pēc tam sekojuši trīs zaudējumi pēc kārtas.

Viesi jau spēles 16.minūtē atklāja cīņas rezultātu, kad pēc pretuzbrukuma smailē tika izvirzīts skotu uzbrucējs Olivers Bērks, kurš izgāja vienatnē pret latviešu vārtsargu Kristapu Zommeru un raidīja bumbu viņa sargātajā cietoksnī. Trīs minūtes vēlāk pēc standartsituācijas izspēles Olivers Makbērnijs ar galvu ieraidīja otro bumbu mājinieku vārtos.

Pēc nokdauna saņemšanas Latvijas jaunie futbolisti gandrīz ielaida trešos vārtus, bet Zommers, kurš pirmo reizi šajā ciklā sargāja latviešu vārtus, šoreiz glāba mājiniekus. Pirmā puslaika otrajā pusē Latvijas futbolistiem izdevās izveidot pāris bīstamas situācijas, taču bumba savu ceļu pretinieku vārtos neatrada.

Otrajā puslaikā spēles temps norimās, nevienai no komandām vārtus negūstot. Tiesa, 13 minūtes pirms pamatlaika beigām skoti norībināja Latvijas izlases vārtu pārliktni.

Abi Skotijas izlases vārtu guvēji Bērks un Makbērnijs karjeras laikā jau ir apostījuši Anglijas premjerlīgas gaisu.

Latvijas futbolisti kvalifikācijas cikla ievadā jūnijā nospēlēja neizšķirti 0:0 ar Andoru, bet trīs mēnešus vēlāk cīnījās 1:1 pret spēcīgo Ukrainu, kā arī ar 0:3 zaudēja Anglijai, kuras kandidātu sarakstā bija 13 futbolisti, kuri šovasar kļuva par U-20 Pasaules kausa ieguvējiem. Savukārt piektdien Latvijas jaunie futbolisti viesos ar 0:3 zaudēja talantīgajiem nīderlandiešiem.

Tikmēr Skotija aizvadījusi divus mačus, vispirms ar 2:0 uzveicot Nīderlandi, bet piektdien ar 1:3 tika ciests zaudējums Anglijai.

D apakšgrupā līderpozīcijā ar septiņiem punktiem trīs spēlēs atrodama Anglija, bet seši punkti ir trīs mačus aizvadījušajai Skotijai. Pa četriem punktiem ir divus un trīs mačus aizvadījušajām Ukrainai un Nīderlandei, divi punkti ir Latvijas kontā, bet viens Andorai.

Salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, Latvijas U-21 izlasei nevarēja palīdzēt šajā ciklā vienīgos vārtus guvušais uzbrucējs Roberts Uldriķis, kurš devies palīgā nacionālajai izlasei. Tikmēr kandidātu sarakstu papildināja pussargs Ņikita Juhņevičs, bet nebija aizsarga Kristera Krista Gulbja.

Latvijas U-21 futbola izlases kandidātu sarakstā tika iekļauti talantīgie pussargi Jānis Grīnbergs un Andrejs Cigaņiks, kuri atrodas Vācijas bundeslīgas kluba Gelzenkirhenes "Schalke 04" sistēmā. Tāpat ārzemēs spēlē arī vārtsargs Kristaps Zommers, kurš pārstāv Itālijas pēc spēka trešās līgas klubu "Pordenone", bet Kiprā spēlē aizsargs Antonijs Černomordijs.

Tikmēr Skotijas izlasē teju visi futbolisti spēlē vietējos klubos, taču uzbrucēji Makbērnijs un Bērks ir debitējuši Anglijas premjerlīgā. Makbērnijs Svonsī "City" sastāvā laukumā bijis piecās Anglijas premjerlīgas spēlēs, no tām trijās šosezon, taču augusta beigās viņš tika izīrēts pēc spēka pirmās līgas vienībai "Barnsley". Savukārt Bērks Vestbromvičas "Albion" rindās laukumā bijis divās cīņās. Iepriekšējā sezonā Bērks tika kronēts par Vācijas bundeslīgas vicečempionu, "Leipzig" komandai palīdzēdams 25 mačos un gūdams vienus vārtus.

Kvalifikācijas turnīrā deviņu apakšgrupu uzvarētāji izcīnīs ceļazīmes uz finālturnīru, savukārt četras labākās otro vietu ieguvējas ar labākajiem rādītājiem spēlēs pret pirmo līdz piekto vietu ieguvušajām komandām savās apakšgrupās, iekļūs izslēgšanas spēļu kārtā, kurā tiks noskaidrotas vēl divas finālturnīra dalībnieces.

Eiropas U-21 izlašu finālturnīrs 2019. gada vasarā notiks Itālijā un Sanmarīno.

Iepriekšējā Eiropas čempionāta kvalifikācijā U-21 izlasēm Latvija savā apakšgrupā palika piektā sešu komandu konkurencē, taču pēdējā spēlē sensacionāli uzvarēja Beļģijas vienaudžus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!