Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdes sēdē ceturtdien, 20. oktobrī, lēma tālāk virzīt Latvijas futbola infrastruktūras attīstības koncepcijas uzdevumus 2016.-2020. gada periodam, kas paredz arī ""Daugavas" stadiona Rīgā atbilstības UEFA ceturtās kategorijas prasībām veicināšanu".

Šogad otro reizi jau izgāzās LFF centieni realizēt jauna futbola stadiona būvniecību Rīgā, Barona ielā, bijušā LU stadiona teritorijā. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šogad aktīvi virzīja "Daugavas" stadiona rekonstrukciju, kuras pirmā kārta jāpabeidz līdz 2018. gadam, lai tur varētu risināties Dziesmu un deju svētki. Jau sākotnēji šajā projektā nebija paredzēts UEFA prasībām atbilstošs futbola stadions, jo LFF bija plānojusi celt Barona ielas stadionu jeb "Futbola mājas".

Tikai tad, kad sākās neskaidrības par "Futbola māju" tālāko virzību, LFF aktīvāk sāka runāt par iespējamo spēlēšanu "Daugavas" stadionā. Tomēr līdzšinējās pārrunas ar IZM un "Daugavas" stadiona pārstāvjiem par iespējamām izmaiņām projektā un stadiona rekonstrukciju FIFA prasībām bijušas nesekmīgas. Tagad LFF valdes sēdē nolemts šo jautājumu turpināt "bīdīt" un veicināt ideju par nepieciešamo prasību izpildi, jo tādējādi Latvijas izlase augstākā līmeņa mačus varētu spēlēt "Daugavas" stadionā.

Lai gan vēl nesen pēc "Futbola māju" projekta izgāšanās LFF prezidents Guntis Indriksons bija pārliecināts, ka izdosies būvēt jaunu stadionu kādā citā teritorijā un par šo ideju bijušas sarunas Rīgas domē, LFF valdē vairs netika apspriests jautājums par jauna stadiona būvniecību vai kāda cita stadiona rekonstrukciju. Tādējādi joprojām ir "miglā tīta" Latvijas izlases spēlēšana savās mājās pēc pāris gadiem. Zināms, ka pašreizējā 2018. gada Pasaules kausa atlases turnīra mājas spēles valstsvienība vēl varēs aizvadīt "Skonto" stadionā, bet par tālāku tās spēlēšanu šajā stadionā ir neskaidrības. "Skonto" stadionā ir nepieciešams veikt uzlabojumus, jo tas vairs neatbilst visām augstākajām prasībām, turklāt tā īpašnieku pārstāvji vairākkārt ir teikuši LFF, ka stadionu varētu arī nojaukt.

Ceturtdien notikušajā LFF valdes sēdē Infrastruktūras un reģionālās attīstības komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Žuks valdei prezentēja Latvijas futbola infrastruktūras attīstības koncepciju 2016.-2020. gadam. Turpmāko četru gadu Latvijas futbola infrastruktūras attīstības koncepcija paredz vairāku jaunu mākslīgā seguma futbola laukumu būvniecību, taču jaunu dabīgā seguma laukumu būvniecība nav plānota. Tomēr plānā ir iekļauts punkts "Esošo dabīgā zāliena futbola laukumu kvalitātes uzlabošana un jaunu laukumu izveides veicināšana". Vēl Žuka prezentētā koncepcija paredz mākslīgā seguma nomaiņu esošajos laukumos, bet Latvijas virslīgas klubu mājas spēļu vietas pilnveidot, atbilstoši UEFA otrās kategorijas prasībām. Tāpat koncepcija paredz "jautājuma virzīšanu par stadiona nacionālās izlases un klubu starptautisko spēļu aizvadīšanai nepieciešamību" un "esošo un jaunu stadionu infrastruktūras pilnveidošana".

Kā norāda LFF, organizācijas "valde nobalsoja par no šiem uzdevumiem izrietošas futbola infrastruktūras attīstības programmas virzīšanu 2017./2018. gada periodam, kuras pirmais etaps paredz jaunu 60x40 metru un 105x68 metru futbola laukumu būvniecību, kā arī laukumu kopšanas tehnikas iegādi kopējā izmaksu apjomā līdz 1,4 miljoniem eiro".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!