Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Anglijas premjerlīgas līdere Mančestras "City" otrdien UEFA Čempionu līgas futbolā astotdaļfināla pirmajā spēlē ar rezultātu 4:0 (3:0) viesos pārspēja Šveices čempioni "Basel", kamēr Totenhemas "Hotspur" atguvās pēc nokdauna mača sākumā un viesos panāca neizšķirtu 2:2 (1:2) pret Itālijas flagmani Turīnas "Juventus".

Bāzelē ar diviem gūtiem vārtiem izcēlās "City" vienības vācu pussargs Ilkajs Gindogans, kamēr Turīnā divus vārtus guva "Juventus" argentīniešu uzbrucējs Gonsalo Igvains.

Mača rezultāts Bāzelē tika atklāts 14.minūtē, kad pēc Kevina de Brujnes izpildītā stūra sitiena precīzi ar galvu sita Gindogans. Četras minūtes vēlāk "City" dubultoja savu pārsvaru, netraucēti soda laukumā Rahīma Stērlinga piespēli saņemot Bernārdu Silvam un panākot 2:0. Tiesa, ar to nebija gana, jo piecas minūtes vēlāk krietni aiz soda laukuma robežas "Basel" zaudēja bumbu, to uzreiz pa vārtiem uzsitot Serhio Agvero. "Basel" vārtsargs Tomāšs Vaclīks savlaicīgi nenoreaģēja un tikai ar skatienu pavadīja vārtos ielidojušo bumbu.

Otrā puslaika astotajā minūtē Mančestras futbolisti ieraidīja ceturto bumbu Šveices kluba cietoksnī, precīzi no tālienes sitot Gindoganam. Otrā puslaika turpinājumā "Basel" futbolistiem bija iespēja gūt kaut goda vārtus, taču "City" nosargāja rezultātu un svinēja pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 4:0.

"Basel" un Mančestras "City" Eirokausos tiekas pirmoreiz vēsturē. Mančestras komanda uzvarēja savā apakšgrupā. Līdz šim vienīgo reizi, kad tā uzvarējusi grupā un pārvarējusi "play-off" pirmo kārtu, bija 2015./16.gada sezonā, kad aizkļuva līdz pusfinālam.

Tikmēr "Basel" Eirokausos izslēgšanas fāzē pret Anglijas klubiem līdz šim guvusi vienu uzvaru un piedzīvojusi četrus zaudējumus. Zīmīgi, ka šosezon grupu turnīrā "Basel" spēja savā laukumā pārsteidzoši ar 1:0 uzvarēt otru Mančestras komandu "United".

Premjerlīgā šobrīd Mančestras "City" ir 16 punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju Mančestras "United". Savā iepriekšējā mačā Mančestras "City" sestdien ar 5:1 sagrāva 2016.gada valsts čempioni Lesteras "City", četrus vārtus gūstot Agvero, kurš kopā šosezon jau izcēlies 29 reizes.

Savukārt Šveices čempionātā "Basel" atrodas otrajā vietā, par pieciem punktiem atpaliekot no Bernes "Young Boys".

Tikmēr Turīnā notikušajā duelī mājinieki jau pēc desmit nospēlētām minūtēm bija vadībā ar 2:0. Mača otrajā minūtē bosniešu pussargs Miralems Pjaničs, izpildot soda sitienu, iecēla bumbu soda laukumā, kur to netraucēts saņēma Igvains, raidot bumbu vārtos. Septiņas minūtes vēlāk Igvains bija precīzs no 11 metru soda sitiena atzīmes. Lai gan "Hotspur" vārtsargs Igo Lorī uzminēja bumbas lidojuma virzienu, argentīnieša raidījums bija precīzs.

Desmit minūtes pirms pirmā puslaika beigām "Hotspur" laukuma vidusdaļā atbruņoja pretiniekus, uzbrukuma smailē izvirzot savu līderi Hariju Keinu. Britu uzbrucējs tika galā ar mājinieku aizsardzību un pieredzējušo vārtsargu Džanluidži Bufonu, raidot bumbu vārtos. Puslaika kompensācijas laikā Igvainam bija iespēja nokārtot "hat-trick", taču bumba pēc viņa izpildītās "pendeles" trāpīja pa vārtu pārliktni.

Līdz spēles 72.minūtei "Juventus" bija vadībā ar 2:1, bet tad "Hotspur" dāņu pussargs Kristians Ēriksens panāca neizšķirtu. Izpildot soda sitienu, dānis raidīja bumbu pa zemi garām "Juventus" futbolistu sieniņai, Bufonam šajā situācijā nespējot glābt mājiniekus no vārtu zaudējuma.

Arī "Juventus" un "Hotspur" Eirokausos tiekas pirmoreiz vēsturē, tomēr pēdējos gados komandas tikušās divas reizes pārbaudes spēlēs - 2016.gadā vasarā Austrālijā "Juventus" bija labāka ar 2:1, bet 2017.gadā Vemblija stadionā "Hotspur" svinēja panākumu ar 2:0.

"Juventus" komanda Eirokausos nav zaudējusi 27 mačos savā laukumā pēc kārtas, iepriekšējo neveiksmi ciešot 2013.gada aprīlī. Tā cenšas trešo reizi četru gadu laikā sasniegt UEFA Čempionu līgas finālu. Otrdien Turīnas vienībai pārtrūka 11 uzvaru sērija visos turnīros, turklāt iepriekšējos 16 mačos tā bija ielaidusi tikai vienus vārtus.

Tikmēr "Hotspur" komanda pēdējās deviņās spēlēs Itālijā uzvarējusi tikai reizi, kad 2011.gadā uzveica "AC Milan", bet piedzīvojusi četras neveiksmes.

Itālijas čempionātā "Juventus" šobrīd ieņem otro vietu, par punktu atpaliekot no līderes "Napoli", kamēr "Hotspur" atrodas ceturtajā vietā premjerlīgā, no Mančestras "City" atpaliekot par 20 punktiem.

Abos pāros atbildes spēles notiks pēc trim nedēļām.

Astotdaļfinālu pirmie mači notiks arī trešdien un nākamās nedēļas vidū. Pirmais centrālais mačs notiks trešdien, kad Madrides "Real" uzņems Parīzes "Saint-Germain" (PSG).

UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfināli notiks aprīlī, kamēr pusfināli - aprīļa un maija vidū. Turnīra fināls 26.maijā paredzēts Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

Iepriekšējās sezonas UEFA Čempionu līgas finālā otro gadu pēc kārtas uzvarēja Madrides "Real", kas izšķirošajā spēlē ar 4:1 sagrāva Turīnas "Juventus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!