Foto: LETA

Izskatīt somu speciālista Miksa Pātelainena kandidatūru Latvijas futbola izlases galvenā trenera amatam ieteica arī Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA), aģentūrai LETA sacīja Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

LFF izlases galvenā trenera amatam izvirzījusi 51 gadu veco Pātelainenu. Kā atklāja Mežeckis, izšķirošajā kārtā kārtā otrs kandidāts bija slovēnis Slaviša Stojanovičs, kurš iepriekšējā sezonā vadīja arī Latvijas klubu "Riga".

"Kā zināms, Latvijas izlases galvenā trenera amatam mums sākotnēji bija 31 pretendents, pēc tam tikām līdz pieciem kandidātiem, bet noslēgumā mums bija divas intervijas. Darba grupa nacionālās izlases galvenā trenera kandidātu atlase izvēlējās tieši somu Pātelainenu, jo viņam ir pieredze darbā ar nacionālo izlasi, turklāt viņš tajā pats arī ir spēlējis. Domāju, viņa ieraksti CV ir tieši tas, kas mums vajadzīgs," norādīja Mežeckis.

Somu speciālists kā galvenais treneris strādājis ar Somijas nacionālo izlasi (2011.-2015.), bet klubu līmenī strādājis ar komandām Somijā, Skotijā un Taizemē. Spēlētāja karjeras laikā viņš pārstāvējis dažādus Somijas, Skotijas, Anglijas un Francijas klubus, bet savas valsts izlasē aizvadījis 70 spēles.

"Kontaktējos arī ar cilvēkiem, kuri UEFA atbild par treneru apmācību. Arī viņi ieteica izskatīt Pātelainena kandidatūru. Viņš ir labs speciālists," uzskata Mežeckis.

Ar Pātelainenu esot panākta mutiska vienošanās, kas paredz noslēgt ar treneri līgumu līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020.gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

"Ir palikušas tikai dažas nianses. Viņš uz nākotni skatās ar optimismu un ir gatavs strādāt. Darbu sāks ar šodienu, jo viņš paliek Latvijā un sāk gatavoties Baltijas kausam," atklāja Mežeckis.

Darba grupu nacionālās izlases galvenā trenera kandidātu atlasei veidoja tās vadītājs un LFF prezidents Kaspars Gorkšs, kā arī locekļi Mežeckis, Māris Verpakovskis, Dainis Kazakevičs, Jurijs Andrejevs un Jānis Skredelis

Stājoties amatā, Pātelainena pirmā spēle Latvijas nacionālās izlases galvenā trenera statusā būs 2.jūnijā atjaunotajā Daugavas stadionā Rīgā, kad Baltijas kausa izcīņas ietvaros Latvija uzņems Igauniju. Pēc tam 5.jūnijā Latvijas izlasei Viļņā paredzēts otrais Baltijas kausa izcīņas mačs pret Lietuvu, bet 9.jūnijā Daugavas stadionā Rīgā pārbaudes spēlē tiks samēroti spēki ar Azerbaidžānu.

Aprīlī pēc apkaunojošā zaudējuma Gibraltāra izlasei no valstsvienības galvenā trenera amata tika atbrīvots Aleksandrs Starkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!