Foto: AP/Scanpix
Pasaules augstākā līmeņa klubu futbolā tiek tērētas milzīgas naudas summas, tomēr ne vienmēr tas atmaksājas. Bieži gadās, ka futbolists laukumā neattaisno cerības un komandai no viņa nākas atbrīvoties.

Portāls "Delfi", izmantojot ārvalstu medijus, apkopoja vairākus finansiāli neveiksmīgākos darījumus mūsdienu futbolā, kas klubiem izmaksāja desmitiem miljonus.

Madrides “Real” neveiksmīgā loze ar Kakā


Foto: AFP/Scanpix

Brazīliešu uzbrūkošā tipa pussargs Kakā no "AC Milan" spāņu spēcīgajam klubam Madrides "Real" pievienojās par 65 miljoniem eiro, bet pēc tam Milānā pēc četriem gadiem viņš atgriezās kā brīvais aģents.

Kā absolūtu izgāšanos šo darījumu nevar nosaukt, tomēr futbola sekotājiem ir skaidrs, ka viņš dažādu iemeslu dēļ nespēlēja atbilstoši summai, kas par viņu tika samaksāta. Kakā sniegumu ietekmēja traumas, kā arī viņa attieksme laukumā vairs nebija tik laba. Kad Kakā laiks Madridē gāja uz beigām, neviens spēcīgs klubs par viņu nevēlējās maksāt, tāpēc viņš atgriezās "AC Milan" kā brīvais aģents. Savu otro futbola jaunību brazīlietis tā arī nepiedzīvoja.


“Chelsea” fiasko ar Toresa iegādi


Foto: AFP/Scanpix

Londonas "Chelsea" spāņu uzbrucēju Fernando Toresu no "Liverpool" iegādājās par 58,5 miljoniem eiro, bet vēlāk viņu uz "AC Milan" pārdeva vien par trim miljoniem. Līdz ar to "Chelsea" šis darījums izmaksāja 55,5 miljonus.

Toresa sniegumā kritums bija vērojams vēl "Liverpool" laikā, tomēr to varēja norakstīt arī uz komandas vājo sniegumu. "Chelsea" dāsni samaksāja par spāņu uzbrucēju, taču viņš vārtus guva vidēji reizi mēnesī. Toress zaudēja vārtu gūšanas garšu un pārliecību. Tajā pašā laikā UEFA Čempionu līgā viņš "golus" sita regulāri, tomēr, kad "Chelsea" galvenā trenera amatā atgriezās Žozē Mourinju, viņš saprata, ka spānis nebūs starp komandas vadošajiem spēlētājiem.


Spīdeklis vienā komandā


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Spāni Gaisku Mendjetu Romas "Lazio" no "Valencia" iegādājās par 48 miljoniem eiro, taču trīs sezonas vēlāk viņš tika pārdots "Middlesbrough" klubam par pieciem miljoniem.

Futbolists savas karjeras pirmajā daļā "spīdēja" spāņu klubā "Valencia", bet pēc iespaidīgā darījuma viņš nespēja turpināt spēlēt šādā līmenī. Mendjetas sniegums bija blāvs un komanda neko nopietnu nespēja uzvarēt. Pussargs pēc pāris īres darījumiem pārcēlās uz Angliju.

“Chelsea” komandā “noriet” arī Sevčenko


Foto: EPA/LETA

Londonas "Chelsea" par ukraiņu futbolistu Andriju Sevčenko samaksāja 43,3 miljonus eiro, taču taustāmu labumu no viņa neieguva.

"AC Milan" uzbrukuma līderis un, iespējams, labākais futbolists bijušās PSRS teritorijā "Chelsea" komandai pievienojās ar lielām cerībām, tomēr Anglijas futbols viņam nebija piemērots. Mourinju nespēja viņam atrast vietu laukumā, pārējie uzbrucēji viņu izkonkurēja, tāpēc pēc trim sezonām tika pieņemts lēmums viņu izīrēt atpakaļ uz "AC Milan". Pēc tam viņš kā brīvais aģents atgriezās Kijevas "Dinamo".


Barselonā divtik savu vērtību zaudējušais Ibrahimovičs


Foto: AP/Scanpix

"Barcelona" par zviedru zvaigzni Zlatanu Ibrahimoviču Milānas "Inter" komandai samaksāja 69,5 miljonus eiro, bet pēc gada viņš atgriezās Itālijā, "AC Milan" komandā, kas par viņu samaksāja 30 miljonus.

Ibrahimovičs aizvien ir viens no labākajiem Eiropas futbolistiem, tomēr "Barcelona" komandā viņam nebija īstā vieta. Zviedrijas izlases uzbrucējam neizdevās saspēlēties ar Lionelu Mesi, bija konflikti ar galveno treneri Hosepu Gvardiolu. "Barcelona" vajadzēja vārtu guvēju un tā riskēja ar Ibrahimoviču. Tas neatmaksājās.

"AC Milan" komandā viņš atkal varēja spēlēt kā pašam tīk, bet šobrīd viņš ir Parīzes "Saint-Germain" galvenais spēlētājs. 


Vēl viena “Barcelona” neveiksme ar uzbrucējiem


Foto: Reuters/Scanpix

"Barcelona" pēc neveiksmīgā mēģinājuma ar Ibrahimoviču piesaistīja Davidu Vilju, par viņu "Valencia" komandai samaksājot 40 miljonus eiro. Pēc trim gadiem viņš uz Madrides "Atletico" pārgāja par 2,1 miljonu.

Vēl viens spēlētājs, kuram laukumā īsti neizdevās atrast kopīgu valodu ar Lionelu Mesi. "Valencia" laikā viņš bija visproduktīvākais spāņu uzbrucējs, viens no Spānijas valstsvienības līderiem, taču specifiskais spēles stils, pretinieku presings, traumas un augstās prasības viņam izrādījās par smagu. "Atletico" komandā viņš nedaudz atguvās, tomēr tad devās peļņā uz ASV.

Liela nauda par talantu neattaisno


Foto: AFP/Scanpix

Par 19 gadus veco argentīnieti Havjēru Saviolu "Barcelona" samaksāja 35,9 miljonus eiro, bet komandu viņš pameta kā brīvais aģents.

2000.gadā Saviola tika uzskatīts par īstu brīnumbērnu, tāpēc "Barcelona" 2001.gadā par viņu samaksāja iespaidīgu naudas summu. Pilnā mērā uz sevi liktās cerības viņš neattaisnoja, jo jau pēc pāris gadiem bija skaidrs, ka Saviola nekļūs par augstākā līmeņa zvaigzni, jo galvenajā komandā viņš "krita ārā" no spēles. Argentīnieti izīrēja, bet vēlāk viņš kā brīvais aģents pievienojās Madrides "Real". Madridieši ar viņu vismaz kaut ko nopelnīja, pārdodot Saviolu par pieciem miljoniem Lisabonas "Benfica". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!