Foto: AFP/Scanpix

Šonedēļ divu futbola grandu "Manchester United" un "Real Madrid" dueli aizēnoja galvenā tiesneša strīdīgs lēmums, par ko visu nedēļu runāja pasaules futbola sabiedrība.

Tiesneši kļūdās kā jau daudzi cilvēki ikdienā, taču cīņas karstumā futbolistiem un līdzjutējiem šie lēmumi "uzdzen asinis". Tāpēc rodas asumi spēles turpinājumā, bet līdzjutēji pēc mača asi kritizē soģu lēmumus. Pēdējos gados Čempionu līgā ir bijuši vairāki skandalozi tiesnešu lēmumi, tie negadās bieži, tomēr daudziem līdzjutējiem tie palikuši spilgtā atmiņā.

Portāls "Delfi" pēc ārzemju preses materiāliem piedāvā atskatu uz pēdējo gadu skandalozākajiem tiesnešu lēmumiem.

Aktiermākslas paraugdemonstrējums


Foto: Kadrs no video

2010.gada 28.aprīlī slavenajā "Camp Nou" stadionā Čempionu līgas pusfināla atbildes spēli aizvadīja "Barcelona" un Milānas "Inter".

Cīņas 28.minūtē "Inter" pussargs Tjagu Mota pie laukuma sānu līnijas, cenšoties nosargāt bumbu, nedaudz trāpīja "Barcelona" spēlētājam Serhio Busketam. Katalonijas kluba pussargs nokrita uz zālāja, it kā viņam būtu nežēlīgi trāpīts ar elkoni. Mača galvenais tiesnesis beļģis Franks de Blēkers "uzķērās" uz šo teātri un noraidīja Motu no laukuma.

Par laimi "Inter", tiesneša lēmums duelī nebija liktenīgs. Šajā spēlē "Barcelona" uzvarēja ar 1:0, taču pirmajā spēlē gūtā uzvara ar 3:1 ļāva "Inter" uzvarēt summā un iekļūt finālā.

Stadiona troksnis nav attaisnojums

Foto: Kadrs no video

Visās augstākā līmeņa spēlēs tribīnes praktiski vienmēr ir pārpildītas un līdzjutēju radītais troksnis nereti ir tik liels, ka nevar dzirdēt tiesnešu svilpi.

Tā arī gadījās pazīstamajam holandietim Robinam van Pērsijam, 2011.gadā spēlējot "Arsenal" rindās. Čempionu līgas astotdaļfināla atbildes spēlē pret "Barcelona" (arī "Camp Nou" stadionā, kur bija 90 000 līdzjutēju!!!) holandietis 56.minūtē nedzirdēja tiesnešu fiksēto aizmuguri, turpināja spēlēt, un aizsita garām vārtiem.

Pēc epizodes van Pērsijs saprata, ka ir fiksēta aizmugure, taču viņam bija liels šoks, tiesneša Massimo Buzakas rokās ieraugot "plāksteri". Tā van Pērsijam bija otrā dzeltenā kartiņa mačā, kas nozīmēja automātiski sarkano kartiņu un noraidījumu.

Šoreiz gan tiesneša lēmums bija liktenīgs, jo "Barcelona" iekļuva nākamajā kārtā. Pirmajā spēlē "Arsenal" uzvarēja ar 2:1, bet van Pērsija noraidījuma brīdī atbildes spēlē rezultāts bija 1:1. Pēc palikšanas vairākumā "Barcelona" guva divus vārtus, tādējādi nodrošinot arī sev panākumu divu spēļu summā.

Vēl viens lēmums spēlē ar "Barcelona" dalību


Foto: Kadrs no video

2010./2011.gada Čempionu līgā vēl viena strīdīga epizode bija spēlē ar "Barcelona" dalību.

Pusfināla pirmajā spēlē starp "Real Madrid" un "Barcelona" cīņas gaitu ļoti ietekmēja galvenā tiesneša vācieša Volfganga Štarka lēmums. Līdzīgi kā šīs nedēļas skandalozajā spēlē, arī 2011.gada 27.aprīlī madridiešu aizsargs Pepe diezgan asi nospēlēja pret Dani Alvesu. Tomēr tik nozīmīgā brīdī Štarkam bija pietiekami drosmes, lai parādītu Pepem uzreiz sarkano kartiņu.

Diemžēl, arī sājā duelī tiesneša lēmums iespaidoja ne tikai šīs spēles, bet arī kopējo rezultātu. Pēc noraidījuma "Barcelona" guva divus vārtus (abus Lionels Mesi), bet atbildes spēle "Camp Nou" stadionā noslēdzās neizšķirti 1:1. Tādējādi divu maču summā uzvarēja "Barca", iekļūstot finālā.

Drogbā divi pārkāpumi


Foto: AFP/Scanpix

Savdabīgajā Čempionu līgas topā iekļuvis arī Didjē Drogbā, kurš 2005.gadā "Chelsea" rindās izpelnījās divas dzeltenās kartiņas vienā no mačiem pret... "Barcelona".

Astotdaļfināla pirmajā spēlē 23.februārī Barselonā Drogbā sarkano kartiņu izpelnījās no diezgan skandalozā tiesneša Andersa Friska. Jau spēles 16.minūtē Drogbā saņēma brīdinājumu, pēc daudzu uzskatītā, strīdīgā epizodē, bet otrajā puslaikā saņēma otro "plāksteri". 56.minūtē Drogbā leca pēc bumbas, bet saskrējās ar "Barcelona" vārtu vīru Viktoru Valdesu, saņemot brīdinājumu.

Noraidījuma brīdī "Chelsea" bija vadībā ar 1:0, bet "Barcelona" vēlāk guva divus vārtus un uzvarēja pirmo maču ar 2:1. Atbildes spēlē bez Drogba "Chelsea" savā laukumā uzvarēja ar 4:2 un tika nākamajā kārtā.

Neredzamais vārtu guvums


Foto: F64

Pēc 2005.gadā Čempionu līgas pusfināla starp "Liverpool" un "Chelsea" britu futbola aprindās kļuva populārs teiciens "ghost goal" - vārti, kurus neviens nav redzējis, gluži kā spokus.

Abu britu komandu principiālā dueļa pirmais mačs "Chelsea" mājvietā "Stamford Bridge" stadionā noslēdzās bez vārtu guvuma. Savukārt otrajā spēlē dueļa likteni izšķīra vieni gūtie vārti, par kuru fiksēšanu joprojām ir strīdi. Jau spēles ceturtajā minūtē Luiss Garsija ar galvu raidīja bumbu vārtos, bet to no līnijas (vai jau aiz līnijas) izsita "Chelsea" aizsargs Viljams Galā.

Spēles galvenais tiesnesis Ļubošs Mihels, lai gan nebija tiešā vārtu tuvumā, nolēma, ka bumba pilnībā ir bijusi pāri vārtu līnijai. "Liverpool" iekļuva finālā, kurā fantastiskā cīņā pieveica "AC Milan", bet "Chelsea" galvenais treneris Žozē Mourinju vārtu guvumu nosauca par "ghost goal".

Noteikumi nepakļaujas "fair play" principiem


Foto: AFP/Scanpix

Šajā sezonā notikušais Norvēģijā varbūt pat mazāk attiecas uz galveno tiesnesi Entoniju Gutjē, bet vairāk uz futbola noteikumiem kopumā.

Pērnā gada 20. novembrī Čempionu līgas spēli Dānijā starp "Nordsjaelland" un Doņeckas "Šahtar" aizēnoja Luisa Adrianu strīdīgi gūtie vārti. Dāņi negaidīti mačā izvirzījās vadībā 24.minūtē, bet pēc divām minūtēm Adrianu guva savus pirmos no trijiem vārtiem mačā, panākot izlīdzinājumu 1:1. Bumba atradās "Šahtar" laukuma pusē, kad tiesnesis apstādināja maču, lai pēc sadursmes varētu sniegt palīdzību futbolistiem.

Spēli vajadzēja atsākt ar "strīdus bumbu", bet pēc visiem "fair play" principiem "Šahtar" atdeva bumbu dāņiem, aizsitot to uz pretinieku laukuma pusi. Taču Adrianu tobrīd neizprata notikušo un aši uztvēra bumbu, vienatnē izgāja pret vārtsargu un guva vārtus. Lai gan "Šahtar" uzbrucējs pārkāpa visus godīgas spēles principus, tiesnesis Gutjē vārtu guvumu bija spiests fiksēt.

"Šahtar" spēlē uzvarēja ar 5:2, bet Adrianu pēc notikušā saņēma vienas spēles diskvalifikāciju par "fair play" principu neievērošanu.

Kuru rādīt – sarkano vai dzelteno?


Foto: AFP/Scanpix

Šonedēļ notikušais liek aizdomāties futbolistiem un tiesnešiem, jo lēmums patiešām ir strīdīgs.

No tiesnešu un noteikumu puses - vai tiešām futbolista pārkāpums ir "sausi" jātraktē pēc noteikumu grāmatas vai tomēr vajag vērtēt pēc notikušā? Savukārt futbolistiem varbūt jāsaprot, ka nejaušība un nevēlēšanās rupji nospēlēt nemazina soda bardzību (tā teikt, "likuma nezināšana neatbrīvo no soda").

Atgādinām, ka otrdien "Manchester United" un "Real Madrid" dueli lielā mērā izšķīra tiesneša Cunejta Čakira lēmums. 56.minūtē mančestriešu pussargs Nani, neredzot pretinieku, lēcienā ļoti bīstami nospēlēja ar kāju, par ko mača galvenais tiesnesis parādīja Nani sarkano kartiņu, kas izraisīja sašutumu Mančestras stadionā.

Pēc palikšanas vairākumā "Real Madrid" ātri no 0:1 panāca 2:1, kas komandai deva arī uzvaru divu spēļu summā un iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!