Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas spēcīgākie futbola klubi plāno paši rīkot Latvijas virslīgas čempionātu un tādēļ domā dibināt no Latvijas Futbola federācijas (LFF) neatkarīgu organizāciju.

Iniciatīvu rīkot pašiem savu turnīru izteica LFF, bet šo ideju ir atbalstījuši visi virslīgas klubi "Skonto", "Ventspils", "Liepājas metalurgs", Daugavpils "Daugava", "Jūrmala VV", "Jelgava", Rēzeknes "Blāzma", JFK "Olimps"/RFS, "FC Jūrmala" un "FB-Gulbene 2005".

Pirmdien "Skonto" stadionā astoņu virslīgas klubu pārstāvji tikās Rīgā, lai pārrunātu tālāku virslīgas attīstību. Visi izteica vēlmi organizēt atsevišķu, no Latvijas Futbola federācijas (LFF) neatkarīgu juridisku organizāciju, kas rīkos futbola līgas turnīru. Tiesa, starp organizācijas līdzdibinātājiem būs arī LFF, taču balsu vairākums piederēs klubiem. Uz tikšanos nebija ieradušies "Liepājas metalurga" un Daugavpils "Daugava" pārstāvji, taču arī šīs komandas ir atbalstījušas jauno ideju.

Klubu pārstāvji izteica savas vēlmes un ierosinājumus, bet 7.janvārī paredzēta tikšanās ar LFF, kuras laikā tiks pārrunāta sacensību tālāka norise.

Kā norādīja "Skonto" direktors Andrejs Baharevs, "šobrīd ir īstais laiks, lai līga sāktu pelnīt un tas būtu komercprojekts". "Ar šo gribam nostiprināt klubu pozīcijas un attīstīt virslīgas zīmola atpazīstamību ne tikai Latvijā, bet arī ārpus valsts robežām. Līdz šim ar to centās nodarboties LFF, bet tagad paši klubi ir gatavi tam, lai paši rīkotu sacensības."

"Šāda struktūra tiek veidota futbola attīstības nolūkos un nekādā gadījumā nebūs pretrunā ar LFF politiku, bet tieši otrādi – to atbalstīs," piebilda Baharevs.

Baharevs norādīja, ka gandrīz visā pasaulē spēcīgāko līgu sacensības rīko no federācijas neatkarīga organizācijai, kurai ir tiesības rīkot nacionālo čempionātu. Tieši šādu statusu plāno iegūt arī jaunveidojamā organizācija.

Līdz 7.janvārim klubi izvirzīs jau konkrētus mērķus, sagatavos visus priekšlikumus, par ko arī informēs LFF. Tiek domāts arī par sacensību īpašu nosaukumu un attiecīgu logotipu, ar ko sacensības būs atpazīstamas.

Atbalstu jaunām vēsmām futbolā izteicis arī LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis. "Izskatās, ka tagad varētu būt īstais brīdis, lai sarosītos. Kā zināms, nākamgad vairs nebūs "LMT Virslīgas", tāpēc klubiem pašiem un LFF jādomā par virslīgas organizēšanu. Kamēr nebūs ģenerālsponsora, klubiem piedāvājām maksāt dalības maksu. Otrs variants ir šī profesionālā līga, kuru rīko paši klubi."

Mežeckis uzsvēra, ka šī ir LFF iniciatīva, lai kaut ko mainītu futbola dzīvē, lai celtu interesi par futbolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!