Foto: DELFI

Divkārtējais Baltijas kausa ieguvējs ar Latvijas valstsvienību un FK "Liepāja" aizsargs Oskars Kļava sarunā ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) Komunikācijas nodaļu neslēpa, ka emocijas, uzzinot par atgriešanos izlases kandidātu sarakstā bijušas tikpat spēcīgas kā debijas reizē 2005. gadā.

33 gadus vecais Oskars Kļava, kurš izlasē aizvadījis 65 spēles un guvis vienus vārtus, neslēpa, ka arvien cerējis, ka vēl kādreiz saņems izsaukumu, taču šī cerība arvien gājusi mazumā. "Jā, cerību saglabāju, taču pēc pagājuša gada tā palika pavisam maziņa. Domāju, Tamazs (Pertija – FK "Liepāja" galvenais treneris) to atdzīvināja. Viņš vienmēr saka, ka vajag ticēt, ka vecums nav izšķirošs. Pērn komandai gāja slikti - pēc pirmās vietas noslīdējām uz ceturto. It kā spēle nebija tā sliktākā, taču visu nosaka rezultāts, un tas bija slikts. Tas nekas, ka sasitu golus, jo aizsargam svarīgāk mazāk ielaist, nevis sasist pretinieku vārtos. Es jau visu laiku cerēju, ka tikšu izlasē, kad bijām čempioni – pirmajā pusgadā tā cerība bija, bet tad palika arvien mazāka. Nu tā negaidīti ir atdzimusi," LFF teica Kļava.

Kļava norādīja, ka emocijas tagad nav mazākas kā 2005. gadā, kad izpelnījies pirmo izsaukumu uz Latvijas valstsvienību. "Pirmajam šo priecīgo ziņu pateicu bērnam – viņš no priekiem, ka atkal būšu izlasē, pat apraudājās. Viņam ir deviņi gadi, viņš ir vārtsargs. Protams, ka puika tagad trenējas Liepājas futbola sistēmā," atklāja aizsargs.

Pēdējo reizi Kļava Latvijas valstsvienības rindās spēlēja 2013. gadā 7. jūnijā, aizvadot visas 90 minūtes pret Bosnijas un Hercegovinas izlasi 2014. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēlē.

"Bēdīgas atmiņas – zaudējām ar 0:5, jau desmitajā minūtē komandai sarkanā kartīte un mazākums. Var teikt, tā spēle bija bez variantiem. Tas man, šķiet, bija lielākais zaudējums izlases rindās. Šādi, protams, nav tas foršākais veids, kā nospēlēt pēdējo spēli izlasē, bet tev jau nav iespējas izvēlēties," viņš turpināja.

Latvijas valstsvienībā Kļava debitēja 2005. gada 24. decembrī Taizemē pret mājinieku izlasi Taizemes karaļa kausa izcīņas spēlē: "Iznācu uz maiņu 20. minūtē (protokolā ierakstīta 19. minūte) ar Taizemi, nospēlējām 1:1. Liels uztraukums tur nesanāca, jo ceļā bijām pavadījuši vairāk par 24 stundām. Man šķiet, pēc Latvijas laika spēlējām sešos no rīta. Tās ir mazliet miglā tītas un miegainas atmiņas..."

Vienīgos vārtus Kļava iesitis Islandes izlasei 2007. gada 13. oktobrī Reikjavīkā, kad Latvija pieveica mājiniekus ar 4:2 "Euro 2008" kvalifikācijas spēlē. Kļava toreiz spēles 27. minūtē panāca izlīdzinājumu 1:1, bet vēlāk mūsējo rindās izcēlās arī Juris Laizāns un Māris Verpakovskis, kurš iesita pat divus vārtus.

Par savu lomu Latvijas valstsvienībā gaidāmajās spēlēs marta beigās pret Šveici un Gruziju Kļava nesteidza runāt, jo koncentrējas nākamajai spēlei. "Man jau vēl priekšā spēle Latvijas čempionātā," viņš bilst. "Katra nākamā spēle ir vissvarīgākā. Par izlasi domāšu pēc spēles ar FK "Jelgava", tagad tikai prieks un papildus spēks iet uz treniņu klubā. Jānospēlē labi pret FK "Jelgava", jāuzvar, tad arī viss pārējais atnāks," uzsvēra Kļava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!