Foto: F64

Latvijas futbola izlase svētdien UEFA Nāciju līgas spēlē pret Gruziju centīsies parādīt labāku sniegumu nekā ceturtdienas mačā pret Andoru, sarunā ar žurnālistiem atzina valstsvienības pamatvārtsargs Andris Vaņins.

Kā ziņojām, Latvijas izlase jaunizveidoto UEFA Nāciju līgas turnīru iesāka, sāka savā laukumā spēlējot neizšķirti 0:0 ar grupas pastarīti Andoru. Mājiniekiem piederēja pārsvars, taču pie īsteni bīstamiem momentiem viņi netika.

"Kā vārtsargam nebija grūta spēle, jo pretinieki neveidoja momentus un labi aizsargājamies. Pietrūka pēdējās piespēles, lai uzvarētu šo spēli. Pārtraukumā treneris teica, ka nedaudz jānomierinās. Pirmajā puslaikā bija neliela panika un vienkāršās situācijās zaudējām bumbu," secināja Vaņins.

Latvija ar Andoru tikās arī 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas grupā. Kopš šīm spēlēm andoriešu spēles stils nav mainījies.

"Pats no pretinieku provokācijām necietu. Pēc katras divcīņas viņi 1-2 minūtes vāļājās uz zemes un vilcināja laiku. Zinājām viņu stilu, spēlēja tāpat kā Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā - pie rezultāta 0:0 vilcināja laiku un simulēja traumas. Nepatīkami spēlēt ar tādām komandām," uzsvēra Vaņins.

Pašlaik 38 gadus vecais Vaņins par to, ka sargās izlases vārtus, uzzinājis pāris dienas pirms mača. Klubā "Zurich" viņš šosezon piedalījies tikai Šveices kausa spēlēs.

"Patīkami, ka tieku spēlēt. Esmu noilgojies pēc spēlēšanas. Protams, neesmu spēļu ritmā, bet bija superīgi atgriezties vārtos," atzīmēja Vaņins.

Svētdien Latvija izbraukumā spēkosies pret Gruziju, kas ceturtdien pirmajā mačā viesos ar 2:0 uzvarēja Kazahstānu.

"Gruzijā būs smaga spēle. Apzināmies, ka tā ir stipra komanda un grupas favorīte. Centīsimies parādīt labāku sniegumu nekā pret Andoru. Mūsu noskaņojums būs atkarīgs no nākamajām spēlēm. Ja gūsim punktus, būs vairāk iespēju cīnīties par uzvaru grupā. UEFA Nāciju līga ir interesants turnīrs – mazajām valstīm ir iespēja kvalificēties Eiropas čempionātā. Vajag realizēt šo iespēju, viss atkarīgs no mums. Ne tikai federācija, arī paši vēlamies uzvarēt grupā. Visi gribam pacīnīties par pirmo vietu," skaidroja Vaņins.

Šveices superlīga šovasar kļuvusi par diviem Latvijas futbolistiem bagātāka – Vaņina iepriekš pārstāvētajā "Sion" tagad spēlē izlases uzbrucējs Roberts UIdriķis, bet Neišateles "Xamax" atrodams aizsargs Mārcis Ošs, kurš gan uz septembra spēlēm netika izsaukts.

"Roberts pāris reizes zvanīja, interesējās par klubu un sadzīves apstākļiem Šveicē. No Šveices superlīgas spēlētāji dodas uz labiem klubiem. Katru gadu, piemēram, "Basel" un Bernes "Young Boys" komandas pārdod spēlētājus uz futbola lielvalstu klubiem. Tā ir liela iespēja jaunajiem spēlēt augstā līmenī – vispirms parādīt sevi Šveicē un pēc 1-2 gadiem tikt labā komandā Itālijā, Francijā, Anglijā vai Vācijā," stāstīja Vaņins.

Latvijas izlases pamatvārtsargs šobrīd neizskata iespēju atgriezties virslīgā, kur pēdējo reizi spēlēja 2009. gadā.

"Gribētu palikt Šveicē, bet ja būtu piedāvājums no laba čempionāta Rietumeiropā, tad izskatītu arī šādu variantu," atklāja Vaņins.

UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, vienībām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019 .gada martā nevis šī gada septembrī. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!