Foto: F64

Tas, ka uz Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amatu vēlas kandidēts jau piecus termiņus nostrādājušais Guntis Indriksons un apšaubāmas reputācijas populists Krišjānis Kļaviņš, nav normāli, savā publiskajā vēstulē paudis Latvijas Futbola virslīgas čempionāta izpilddirektors Emīls Latkovskis.

Kā ziņots, Latvijas futbolā šobrīd norit lielas kaislības par LFF prezidenta amata kandidātiem. Uz vēl vienu termiņu kandidēt vēlas Indriksons, bet LFF valdes sēdē vēl netika apstiprināta Kļaviņa kandidatūra, jo esot aizdomas par viņa saistību spēļu rezultātu ietekmēšanā. Lēmumu par Kļaviņa iespējām kandidēt uz šo amatu pieņems LFF disciplinārā komisija. Šo notikumu ēnā tikmēr palikusi jaunā stadiona celtniecības aizkavēšanās Kr.Barona ielā, kam vēl nav atrasts finansējums.

"Uzskatu, ka tas ir nenormāli, ka LFF prezidenta vēlēšanām nepiesakās neviens cits, izņemot kandidātu, kas jau ir nostrādājis 5 termiņus un vienu apšaubāmas reputācijas populistu, kurš pats reālu pienesumu futbola attīstībā nav devis. Vai nu futbola sabiedrība baidās, vai vienkārši 20 gadu laikā nav izveidots neviens pienācīgs un konkurētspējīgs pēcnācējs," savā vēstulē rakstīja Latkovskis.

"Lai vai kāds būtu disciplinārās komisijas lēmums attiecībā uz Kļaviņu, šis priekšvēlēšanu laiks jau ir pārvērties par farsu un nesola neko labu Latvijas futbolam nākamajos četros gados. Abu kandidātu intervijas un prezentētās programmas "Sportacentrs TV" bija bezcerīgas. Te nav scenārija, kurā, uzvarot kādam no šiem kandidātiem, būtu nodrošināts pietiekams futbola sabiedrības atbalsts un tiktu realizēts stabils un mērķtiecīgs LFF darbs nākošajā četrgadē," viņš turpināja.

Iepriekš Indriksons stāstīja, ka Kļaviņš esot izteicis piedāvājumus "atdot" spēles treneriem Viktoram Ņesterenko un Raimondam Laizānam. Tieši pēc Kļaviņa kandidatūras pieteikšanas parādījies Ņesterenko iesniegums par šo lietu.

"Ir saprotams, ka daļa futbola sabiedrības šo jauno faktu parādīšanos Kļaviņa spēļu sarunāšanas skandālā vērtē kā Gunta Indriksona un Jāņa Mežecka izmisīgu glābšanos no sakāves gaidāmajās vēlēšanās. Arī man personīgi nav saprotams, kāpēc, piemēram, Viktora Ņesterenko iesniegums parādās tikai tagad, tieši pirms vēlēšanām, un šo Kļaviņa skandālu LFF nav spējis sakārtot 11 gadus! Tomēr es kā godīgas spēles un ētikas komisijas loceklis nevaru ignorēt šo informāciju, tajā skaitā no UEFA un FIFA, un balsot pret savu pārliecību tikai tāpēc, ka kāds mani varētu nosaukt par Indriksona aizstāvi. Šeit nav runa par Indriksonu, bet par Kļaviņu," uzsvēra Latkovskis.

Kļaviņš asi izteicies gan par Indriknsonu, gan par Mežecki, gan arī par pašu Latkovski. Šonedēļ "Sportacentrs TV" Latkovskis aizvadīja diskusiju ar Kļaviņu. Lai arī sākotnēji tēma bija futbolu spēļu sarunāšana Latvijā, tomēr abi diskusijas laikā runāja arī par pašreizējo kārtību vietējā futbolā, neizvairoties viens otru dažādi apvainot.

"Sākotnēji es Kļaviņa izteikumus pret Latvijas Futbola virslīgu un mani neņēmu nopietni, taču brīdī, kad es sapratu, ka daļa futbola sabiedrības ir tik izmisusi, ka gatava reāli izskatīt pat Kļaviņu kā alternatīvu esošajam režīmam, es savu pozīciju mainīju. Diskusija vēlreiz apliecināja, ka Kļaviņš nespēj argumentēti pamatot savus izteikumus, turpinās populistiski apgalvojumi un, kas ir vissvarīgāk, Kļaviņš nav darījis pilnīgi neko, lai pats personīgi vērstos pret spēļu sarunāšanu Latvijā," rakstīja Latkovskis.

Sākotnēji Latkovskis neesot vēlējies sniegt savu nostāju pret Kļaviņu, lai arī viņš bija dzirdējis "tiešām nepieņemas lietas", tomēr viņa rīcībā neesot bijuši fakti. "Es nevēlējos riskēt nostāties pret cilvēku tikai tāpēc, ka kādam konkrētā persona ir neērta. Uzskatīju, ka, ja Kļaviņa apvainojumi LFF virzienā bija nepamatoti, tad tas bija LFF sabiedrisko attiecību nodaļas profesionalitātes un aktīvas rīcības, nevis manas dienaskārtības jautājums. Situācija mainījās, kad manā rīcībā nonāca LFF sarakste ar FIFA un UEFA. Diemžēl arī Kļaviņa atbildes publiskajā telpā man nedod pārliecību, ka runas par viņa dalību spēļu sarunāšanā būtu pilnīgi bez pamata. Vēl jo vairāk man ir pilnībā nepieņemama pozīcija, ko Kļaviņa demonstrēja attiecībā uz diskvalificēto Oļegu Gavrilovu un sarunāto spēļu problēmu Latvijā kopumā," pauda Latkovskis.

Paredzēts, ka LFF prezidenta vēlēšanas notiks aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!