Foto: Reuters/Scanpix
Kopvērtējuma līderes "Liepāja" un Rīgas "Skonto" svētdien izcīnīja drošas uzvaras Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta spēlēs.

"Liepāja" ar rezultātu 4:0 (3:0) izbraukumā sagrāva "Daugavpili".

Trīs vārtus liepājnieki guva jau pirmajā puslaikā, kad atzīmējās Dāvis Ikaunieks, Kristaps Grebis un Dmitrijs Hmizs, bet vēl reizi viesi atzīmējās otrā puslaika sākumā, vārtus gūstot Valērijam Afanasjevam.
Turpinājumā abām komandām bija daudzas labas vārtu gūšanas iespējas, tomēr tās netika izmantotas.

Abi iepriekšējie komandu savstarpējie mači šosezon bija noslēgušies ar neizšķirtu rezultātu 1:1. Zīmīgi, ka 11.jūlija cīņā Liepājā mājinieki tikai kompensācijas ceturtajā minūtē izglābās no zaudējuma.

"Liepāja" šo sezonu aizvada ļoti veiksmīgi - 17 spēlēs piedzīvots tikai viens zaudējums, bet izcīnītas deviņas uzvaras. Vienīgais zaudējums piedzīvots 24.maijā, kad Rīgā ar 0:1 piekāpās vietējai "Skonto" vienībai. Pēdējās piecās spēlēs liepājnieku klubs svinējis četras uzvaras.

Tikmēr "Daugavpils" 17 dueļos izcīnījusi tikai vienu uzvaru un piedzīvojusi astoņus zaudējumus. Vienīgais panākums šajā sezonā piedzīvots čempionāta otrajā kārtā - 21.martā -, kad ar 2:0 tika pārspēta "Metta"/"Latvijas Universitātes" vienība. Šī "Daugavpilij" gan bija tikai trešā neveiksme pēdējās astoņās cīņās.

Savukārt "Skonto" ar 3:1 (2:1) izbraukumā pārspēja Jūrmalas "Spartaku".
Jau pirmajās 15 minūtēs "Skonto" izvirzījās vadībā ar 2:0, precīzi sitot Ofosu Apijam un Vladislavam Gutkovskim, bet puslaika beigās Frančesko Vivakva samazināja deficītu. Savukārt otrajā puslaikā "Skonto" vienībā vēlreiz atzīmējās Oļegs Timofejevs.

Zīmīgi, ka Apijam šī bija pirmā spēle "Skonto" sastāvā šosezon.

Pēc šiem mačiem Ikaunieks ar 11 gūtajiem vārtiem joprojām pārliecinoši atrodas virslīgas rezultatīvāko spēlētāju galvgalī, bet viņam ar astoņiem vārtiem seko "Skonto" uzbrukuma līderis Gutkovskis.

Rīgas klubs šīs sezonas 18 mačos zaudējuši tikai trīs reizes, bet astoņās spēlēs svinējuši panākumu. Pēdējās četrās cīņās trīs reizes izcīnītas uzvaras, bet vienreiz mačs noslēdzies neizšķirti.

Savukārt "Spartaks" tikpat spēlēs izcīnījuši četras uzvaras, bet piedzīvojuši astoņus zaudējumus. Pēdējās septiņās cīņās "Spartaks" cietuši piecas neveiksmes, bet tikai vienreiz izcīnījuši uzvaru. Zīmīgi, ka Jūrmalas klubam nākamie trīs mači būs jāaizvada bez viena no saviem līderiem Edgara Gaurača, kuram par sitienu pretinieku spēlētājam piespriesta diskvalifikācija.

Šosezon abas komandas bija tikušās divas reizes. Vispirms Jūrmalā ar 1:0 uzvaru izcīnīja "Spartaks", savukārt pēc tam Rīgā ar 2:1 pārāki bija "Skonto" futbolisti.

Virslīgas kopvērtējuma līderpozīcijā ar 37 punktiem 18 mačos atrodas "Liepāja", par četriem punktiem apsteidzot "Skonto". Ar 28 punktiem un spēli rezervē trešajā vietā ierindojas "Jelgava", bet vēl par punktu mazāk ir pašreizējai čempionei "Ventspilij".

Stabilu piekto vietu ar 18 punktiem ieņem Jūramalas "Spartaks", bet "Daugavpils" ar 11 punktiem kopvērtējumā atrodama sestajā pozīcijā, savukārt tabulu ar deviņiem punktiem noslēdz "Metta"/LU.

Pēc divām aizdomīgām spēlēm vasaras sākumā no virslīgas tika izslēgta "Gulbenes" komanda, līdz ar to virslīgas sezona turpinās vien ar septiņu vienību līdzdalību. Tā kā vienība šosezon vēl nebija aizvadījusi 50% maču, nolemts, ka visi rezultāti ar "Gulbenes" piedalīšanos anulēti. Tomēr gulbenieši šo sezonu bija sākusi neveiksmīgi, astoņos mačos ciešot tikpat zaudējumu un ieņemot pēdējo - astoto - vietu turnīra tabulā.

Pēc "Gulbenes" izslēgšanas no virslīgas čempionāta organizācijas komiteja noteikusi, ka komanda, kas 2015.gada turnīrā ieņems septīto vietu, nezaudēs tiesības piedalīties 2016.gada virslīgas čempionātā. Septīto vietu ieguvusī vienība piedalīsies pārspēlēs ar komandu, kas 2015.gada "komanda.lv" Latvijas pirmās līgas čempionātā ieņems otro vietu.

Kā zināms, tāpat par piedalīšanos spēļu rezultātu sarunāšanā no Latvijas futbola izmesti četri spēlētāji - Dmitrijam Šiļukam, kurš pagājušajā sezonā spēlēja skandalozajā "Jūrmalā", un Sergejam Mišinam ("Gulbene") piemērota diskvalifikācija uz pagaidām nenoteiktu laiku, kamēr 12 mēnešu diskvalifikāciju saņēmuši Deniss Tarasovs un Artjoms Loginovs (abi iepriekš - "Metta"/"Latvijas Universitāte").

Šī sezona Latvijas virslīgā bija nodēvēta par "tīras spēles" sezonu, vēršot uzmanību uz rasismu, spēļu sarunāšanu, dopingu un simulēšanu, kam futbolā nav vietas.

Iepriekšējo reizi kāds klubs no virslīgas tika izslēgts 2009.gadā, kad par spēļu sarunāšanu diskvalificēta tika Daugavpils "Dinaburg" komanda.

Kā zināms, pagājušā gada rudenī Daugavpils "Daugava" komanda tika iepīta lielā totalizatoru skandālā, kā rezultātā policija saistībā ar spēļu sarunāšanu aizturēja astoņas ar šo klubu saistītas personas. Ilgu laiku nekas nebija zināms par Daugavpils "Daugavu", taču komanda šobrīd startē otrās līgas turnīrā. Latvijas augstākās līgas dalībnieku vidū vairs nav arī Rīgas "Daugavas", kas pirms sezonas nesaņēma licenci dalībai turnīrā, turklāt pagājušajā sezonā šis klubs arī bija saistīts ar spēļu sarunāšanu.

Virslīgas apritē vairs nav arī skandalozās "Jūrmalas", kas pērn palika pēdējā vietā, taču tika apsūdzēta spēļu sarunāšanā, bet pazīmes rāda, ka komanda ir beigusi pastāvēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!