Foto: Reuters/Scanpix/LETA
2022. gada Pasaules kausa futbolā stadionu celtniecības darbos Katarā bojā gājuši apmēram 1400 Nepālas iedzīvotāju, šokējošos skaitļus atklājusi Vācijas telesabiedrība WDR.

Plānots, ka Katarā spēles notiks piecos vai astoņos stadionos. Lielākā daļa no astoņiem stadioniem būs jauni, bet pārējos notiek ievērojami rekonstrukcijas darbi. Ik pa laikam medijos bijušas publikācijas par sliktajiem darba apstākļiem un letāliem gadījumiem stadionu celtniecības gaitā, bet WDR atklātie skaitļi šokējuši pasauli.

WDR savā pētnieciskās žurnālistikas raidījumā "Trapped in Qatar" ("Iesprostoti Katarā") rādīja bīstamos darba un necilvēcīgos sadzīves apstākļus, ar kādiem ikdienā saskaras strādnieki.

"Nav noslēpums, ka daudzi Nepālas strādnieki pēdējos gados gājuši bojā Katarā. Nevaram pateikt, cik konkrēti cilvēku zaudējuši dzīvības. Varu apliecināt, ka (Nepālas) vadība ir noraizējusies par šo faktu," WDR norādījis Nepālas Darba ministrijas pārstāvis Narajans Regmi.

Pēc Nepālas valdības oficiālajiem datiem, dažādos incidentos un negadījumos katru gadu bojā iet aptuveni 110 nepāliešu.

Lai gan Nepālas un Kataras noslēgtā vienošanās paredz strādniekiem instruktāžu un konkrētu norāžu saņemšanu pirms došanās strādāt, Nepālas cilvēktiesību aktīvists un jurists Baruns Ghimirs norāda, ka darbiniekiem nav nodrošināti droši darba apstākļi. Ghimira rīcībā esošā informācija liecina, ka katru dienu no Nepālas labākos dzīves meklējumos un darbā uz Persijas līča valstīm dodas apmēram 1300 nepāliešu.

Pasaules kausa celtniecības darbos iesaistītajiem ne tikai neesot nodrošināti normāli sadzīves un darba apstākļi, bet tiem nav arī nekādu sociālo garantiju. Tapat darbiniekiem laicīgi netiek maksāta alga, netiek sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība vai tā sniegta ar krietnu novēlošanos. Bojā gājušo strādnieku radinieki apstiprinājuši WDR, ka no Dohas nav saņēmuši kompensācijas par notikušo. Lai gan darba apstākļi Katarā nav tie spīdošākie un pastāv dažādi riski, Nepālas iedzīvotājus tas neattur no došanās labākas dzīves meklējumos.

"Mums ir ziņojumi par daudziem gadījumiem, kad Nepālas strādnieki iet bojā stadionu celtniecībā vai citos darbos, saistībā ar Kataras stadionu būvniecību. Cenšamies rosināt lietas pret darba devējiem, bet tas ir sarežģīti, jo strādnieku rekrutēšanā iesaistīta sarežģīta dažādu brokeru ķēde," konstatē Ghimirs.

Starptautiskajā arodbiedrību konfederācija (ITUC) savā ziņojumā 2014. gadā norādīja, ka līdz Pasaules kausa sākumam bojā gājušo skaits varētu sasniegt 4000. Prognozes tika izteiktas, balstoties uz Nepālas un Indijas vēstniecību sniegtajiem datiem pēdējos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!