Foto: PantherMedia/Scanpix

Futbola līdzjutēju neētiskā rīcība piespiedusi Eiropas Futbola federāciju asociācijai (UEFA) piešķirt Ungārijas izlasei liegumu nākamās trīs spēles aizvadīt fanu piepildītā stadionā.

UEFA iepriekš sāka izmeklēšanu lietā, kas saistīta ar Ungārijas fanu darbībām grupu turnīra laikā Budapeštā un Minhenē. Līdzjutēji spēļu laikā izkāruši plakātus, kas diskriminē LGBTQ kopienas pārstāvjus, kā arī mēģinājuši skaļi attēlot mērkaķu kliedzienus, tādējādi paužot savu nostāju pret citu rasu pārstāvjiem.

Ungārijas valstsvienība pirmās divas grupu turnīra spēles pret Portugāli un Franciju aizvadīja Budapeštā, bet pēdējā pret Vāciju tika aizvadīta Minhenē.

Jau pēc diviem pirmajiem dueļiem UEFA nozīmēja Ētikas un disciplināro lietu inspektoru izmeklēt līdzjutēju darbības stadionā. Fani ālējušies arī mačā pret Vāciju, tāpēc izmeklēšanā iekļauta arī spēle Minhenē.

Izmeklēšanas gaitā UEFA secināja, ka fanu rīcība bijusi diskriminējoša un aizvainojoša, tāpēc Ungārijas futbola izlasei nākamie trīs mājas mači būs jāaizvada tukšā stadionā. Tikmēr Ungārijas Futbola federācijai soda naudā nāksies maksāt 100 000 eiro.

Tāpat Ungārijas izlasei šajās spēlēs stadionā būs jāizvieto izkārtnes ar uzrakstu "Equal game".

UEFA noteiktās sankcijas nav spēkā 2022. gada Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā.

Pirms Vācijas un Ungārijas spēles mājinieki piedāvāja "Allianz" stadiona ārējo fasādi izgaismot LGBQT kopienai raksturīgajā varavīksnes krāsā, bet UEFA šo ieceri neatbalstīja, norādot, ka tā ir politiski neatkarīga organizācija.

Ungārijas izlasei Eiropas čempionāta finālturnīrā neizdevās iekļūt "play-off".

Fināls starp Anglijas un Itālijas izlasēm gaidāms svētdien.

2021. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11. jūlijam norisināsies 11 Eiropas pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966. gada Pasaules kausa fināls un 1996. gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!