Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ceturtdien turpinājis procesuālas darbības, izmeklējot Latvijas futbola čempionvienībā "Riga FC" izmaksātās "aplokšņu algas", kā arī aizturot kluba izpilddirektoru Romānu Lajuku, ziņo televīzijas kanāls TV3. Pats Lajuks sarunā ar portālu "Delfi" uzsvēra, ka nav bijis aizturēts.

Jau ziņots, ka trešdienas vakarā VID veicis kratīšanas ne tikai kriminālprocesā iesaistītā futbola kluba "Riga" telpās, bet arī personu dzīves vietās. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Procesuālās darbības turpinājušās arī ceturtdien, bet kopumā veiktas jau sešas kratīšanas Rīgā un Rīgas reģionā.

"Mums ir pamatotas aizdomas par to, ka klubs no spēlētāju radiniekiem īrēja nekustamos īpašumus gan Rīgā, gan visā Latvijas teritorijā par ļoti ievērojami augstākām cenām, kādas ir tirgū pašreiz," raidījumam "TV3 Ziņas" skaidro VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Trim personām šajā lietā piemērots statuss "persona, pret kuru sākts kriminālprocess". Tie ir kluba ģenerāldirektors Aleksandrs Proņins, sporta direktors Aleksandrs Romašins un izpilddirektors Romāns Lajuks, kurš ticis arī aizturēts, liecina raidījuma "TV3 Ziņas" rīcībā esoša neoficiāla informācija.

Lajuks sarunā ar portālu "Delfi" atzina, ka ceturtdien bijis policijas telpās saistībā ar šo lietu. Tomēr kluba pārstāvis uzsvēra, ka nav bijis aizturēts.

"Darba līgumi ar spēlētājiem tika noslēgti par 1000-1400 eiro, bet ir spēlētāji, kas papildus "uz rokas" saņēma – sākot no 1000 līdz pat 10 000 eiro mēnesī," TV3 norāda VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors.

Taujāts par Podiņa izteikumiem, Lajuks noliedza šādas prakses piekopšanu "Riga FC" klubā.

Romāns Lajuks vairākkārt ticis atzīts par Latvijas labāko futbola tiesnesi. Arbitra karjeras gaitā Lajuks tiesājis Eiropas čempionāta un Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru spēles, kā arī vadījis UEFA Kausa mačus.

Pēc tiesneša karjeras Lajuks pildījis Daugavpils "Daugava" kluba ģenerāldirektora lomu, kā arī bijis vienības "Gulbene" prezidents. Valsts policija, kad Lajuks amatu jau bija pametis, 2014. gadā aizturēja astoņus "Daugavas" pārstāvjus saistībā ar spēļu rezultātu sarunāšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Savukārt futbola klubu "Gulbene" funkcionārs atstāja 2015. gada 23. aprīlī, liecina datu bāze "lursoft.lv". Tā gada 3. jūnijā vienība tika izslēgta no Latvijas futbola virslīgas spēļu sarunāšanas dēļ.

Divu mēnešu laikā šī ir jau trešā reize, kad VID veic kratīšanu Latvijas futbola aprindās. Aprīļa vidū VID ieradās Latvijas Futbola federācijas (LFF) telpās. Savukārt saistībā ar aizdomām par aplokšņu algu izmaksu 2018. un 2019. gadā VID maijā veica kratīšanu FK "Ventspils" telpās.

"Riga FC" ir aizvadīto divu sezonu Latvijas čempionu, kā arī 2018. gada Latvijas kausa ieguvēji. Pagājušajā sezonā Rīgas klubs atzīstami startēja arī UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā, "play-off" kārtā piekāpjoties "Kobenhavn" vienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!