Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai (FIFA) Pasaules kausa izcīņa ļauj nopelnīt miljoniem dolāru, bet 2022. gada Pasaules kausa izcīņas objektu celtnieki pelna vienu vai divus dolārus stundā, turklāt daudzos gadījumos darbinieki paliek pat bez algas, secinājusi organizācija "Amnesty International".

"Amnesty International" ziņojumā, kas publicēts portālā "yahoo.com", aprakstīti necilvēcīgie darba apstākļi un ļaunprātīga darbinieku izmantošana Persijas līča valstī. Darbinieki, kuri strādā pie Al Bayt" stadiona celtniecības, algu neesot saņēmuši pat 11 mēnešus.

Kataras institūcijas jau gadiem ilgi izmanto viesstrādniekus, tāpēc Pasaules kausa izcīņas objektu būvēšana, izmantojot kaut ko tādu, kas robežojas ar verdzību, nav revolucionāri jaunumi. "Amnesty International" ziņojums liecina, ka, neskatoties uz solījumiem reformēt esošo sistēmu, darbinieku ekspluatācija turpinās. FIFA arī neesot iesaistījusies, lai situāciju uzlabotu.

Katara Pasaules kausa rīkošanas tiesības ieguva korupcijas ceļā, uzskatīja ASV prokurori. Pēc rīkošanas tiesību iegūšanas Katarai bija 12 gadi, lai tuksnešus pārvērstu pilsētās un uzceltu stadionus. Katarā naudas netrūkst, tāpēc tā šim projektam varēja iztērēt simtiem miljardu dolāru, vajadzēja tikai cilvēkus, kas to izdara.

Darbinieki tika meklēti nabadzīgajās valstīs – Nepālā, Indijā, Bangladešā, kā arī citās valstīs Dienvidāzijā un Āfrikā. Tika meklēti cilvēki, kuriem vajag darbu, lai pabarotu ģimenes. Katarā viņiem solīja labi atmaksātu darbu, tomēr situācija bieži pārvēršas par to, ka šie cilvēki ziedo savu dzīvi šīm kompānijām. Cilvēktiesību eksperti šādu sistēmu salīdzina ar verdzību. Imigranti dzīvo šaurās, netīrās darba nometnēs. Viņi nevar pamest darbu vai doties mājās bez atļaujas, jo viņu pases atrodas pie priekšniekiem.

Alga celtniekiem ir 200 vai 300 dolāru mēnesī, ja vien kompānijas nepārtrauc darbiniekiem maksāt. "Amnesty International" izmeklēšanā secināja, ka kompānija "Qatar Meta Coats" saviem darbiniekiem pārstāja maksāt pagājušā gada septembrī. Viņi centās sūdzēties varas iestādēm un protestēt, taču saņēma tikai tukšus solījumus. Kad "Amnesty International" uzdeva jautājumus par šo situāciju, "Qatar Meta Coats" atzina algu nemaksāšanu, skaidrojot to ar finansiālajām problēmām.

"Mums nav algas, mums nav naudas, lai vērstos tiesā, tāpēc jālūdz palīdzība draugiem, mums ir jālūdzas. Tikai Dievs zina, kas te notiek. Mēs ciešam. Ģimene prasa naudu, mums saka, lai atgriežamies mājās, jo nevēlas, lai ciešam. Dažas no kompānijām ignorē noteikumus. Katarā noteikumi nedarbojas," intervijā ""Amnesty International" teica viens no darbiniekiem.

Pasaules kausa izcīņas orgkomiteja skaidroja, ka pagājušajā vasarā uzzināja par "Qatar Meta Coats" problēmām. Organizatori meklē risinājumu, lai palīdzētu darbiniekiem. Tikai pēc tam, kad "Amnesty International" parādīja savus iegūtos secinājumus par darba apstākļiem Kataras varasiestādēm, darbinieki saņēma dažu mēnešu algu, ne visu. Pilnīgi skaidrs, ka Katarā varētu darbiniekiem maksāt pieklājīgu algu, arī ļoti turīgā FIFA ar teju trīs miljardu dolāru lielu naudas uzkrājumu varētu palīdzēt veicināt cilvēktiesību ievērošanu valstī, kas uzņems tās rīkoto turnīru.

FIFA un 2022. gada Pasaules kausa orgkomiteja janvārī publicēja "Ilgtspējības stratēģiju", kas ir pozitīvi pirmie soļi, taču tie nāk vairākus gadus par vēlu, raksta "yahoo.com".

"FIFA teju desmit gadus pēc Pasaules kausa rīkošanas tiesību piešķiršanas Katarai nespēja noformulēt savu nostāju cilvēktiesību jautājumā, lai novērstu pārkāpumus pret darbiniekiem, kuri saistīti ar turnīra objektu celtniecību," secina "Amnesty International".

Celtniecības darbu laikā Katarā aizvadīto desmit gadu laikā miruši simtiem un, iespējams, pat vairāk nekā tūkstotis darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!