Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ar blīkšķi izgāzies un kā kāršu namiņš sabrucis Eiropas bagātāko klubu projekts par Superlīgas izveidi. Otrdienas, 20. aprīļa, vakarā par iziešanu no Eiropas Superlīgas (ESL) paziņoja seši Anglijas premjerlīgas klubi, pēc kā turnīra idejas autori bija spiesti paziņot par projekta apturēšanu uz nenoteiktu laiku.

ESL ideju attīstīja "AC Milan", Londonas "Arsenal", Madrides "Atletico", Londonas "Chelsea", "Barcelona", Milānas "Inter", Turīnas "Juventus", "Liverpool", "Manchester United" un "Manchester City", "Tottenham Hotspur" un Madrides "Real". Bija plānots, ka vēl trīs klubi varētu pievienoties turnīra dibinātājiem.

Runas pa ESL izveidi aizkulisēs bija dzirdamas jau vairākus gadus. Pēdējā laikā mēnešiem ilgi klubu vadītāji aizvadījuši slepenas tikšanās, bet 18. Aprīlī klubi nāca klajā ar paziņojumu par projekta palaišanu. Bija paredzēts, ka ESL spēles risināsies nedēļas vidū, līdz ar to šis turnīrs tieši konkurētu ar UEFA Čempionu līgu.

Uzreiz pēc ESL projekta izziņošanas UEFA vēlreiz apliecināja, ka visi tās dalībnieki – gan futbolisti, gan klubi – nedrīkstēs piedalīties nekādos UEFA vai FIFA organizētajos turnīros. Arī Anglijas, Spānijas un Itālijas futbola līgas paziņoja, ka klubi nedrīkstēs spēlēt vietējos čempionātos, ja izlems par dalību ESL.

Ātri savu nostāju pauda arī līdzjutēji, nostājoties pret ESL komerciālo projektu, pēc kā turnīrs izjuka pa vīlēm. Otrdienas vakarā par aiziešanu no ESL viens pēc otra paziņoja visi seši Anglijas premjerlīgas klubi, bet idejas autori naktī paziņoja par projekta apturēšanu un "projekta pārveidošanu".

"Eiropas Superlīga ir pārliecināta, ka Eiropas futbola "status quo" ir jāmainās. Mēs piedāvājam jaunu Eiropas turnīru, jo esošā sistēma nedarbojas. Mūsu priekšlikuma mērķis ir ļaut sportam attīstīties, vienlaikus radot resursus un stabilitāti futbola piramīdai, tostarp palīdzot pārvarēt visas futbola sabiedrības finansiālās grūtības pandēmijas rezultātā. Tas arī nodrošinātu materiāli uzlabotus solidaritātes maksājumus visām futbola ieinteresētajām pusēm," teikts ESL paziņojumā.

"Lai gan par aiziešanu paziņojuši Anglijas klubi, kuri bija spiesti pieņemt šādus lēmumus izdarītā spiediena dēļ, mēs esam pārliecināti, ka mūsu priekšlikums ir pilnībā saskaņots ar Eiropas likumiem un regulējumiem, un to apliecina tiesas spriedums, kas aizsargā Superlīgu no trešo pušu iejaukšanās," uzsver ESL. "Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, mēs pārdomāsim vispiemērotākos pasākumus projekta pārveidošanai, vienmēr paturot prātā mūsu mērķus piedāvāt faniem pēc iespējas labāko pieredzi, vienlaikus uzlabojot solidaritātes maksājumus visai futbola sabiedrībai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!