Foto: F64
No Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļas vadītāja amata pēc savstarpējas vienošanās aizgājis ilggadējais tās vadītājs Vadims Čerņikovs, bet par pienākumu izpildītāju iecelts Aleksandrs Anufrijevs, informē LFF prezidents Kaspars Gorkšs.

Portāla "Delfi" rīcībā esoša informācija gan liecina, ka LFF iepriekš bija apņēmusies Čerņikovu atlaist. Neoficiāli izskanējis, ka tāds solis bijis ieplānots dažādu Čerņikova pārkāpumu dēļ. 29. jūlijā publicētais LFF paziņojums gan liecina, ka abas puses nonākušas pie kādas savstarpējās vienošanās par sadarbības pārtraukšanu.

Federācijas vēstī uzsvērts, ka izmaiņas notikušas, "lai straujāk un pēc būtības uzlabotu Latvijas futbola tiesnešu darba vidi un vienlaikus strādātu pie tiesnešu segmenta attīstības."

"Delfi" pieejama arī Vadima Čerņikova atvadu vēstule kolēģiem, kurā bijušais nodaļas vadītājs krievu valodā pateicies vairākiem tiesnešiem, kā arī federācijas darbiniekiem Guntim Indriksonam, Dainim Kazakēvičam un Edgaram Pukinskam.

Publiski ūdeņus saistībā ar tiesāšanu "Optibet" Latvijas futbola virslīgā 21. jūlijā sašūpoja futbola kluba "Ventspils" prezidents Adlans Šišhanovs, kurš pēc savas komandas neizšķirti nospēlētās spēles ar "Valmiera Glass"/ViA vienību pauda nepatiku pret spēles soģiem, kā arī aicināja no amata atstādināt LFF prezidentu Kasparu Gorkšu.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecināja, ka Šišhanova darbība bijusi iepriekš plānota un tas, visticamāk, saistīts ar izmaiņām LFF Tiesnešu nodaļā, kuru jau 23. jūlijā vairs nevadīja Vadims Čerņikovs. Oficiāli par viņa aiziešanu ziņots vien 29. jūlijā.

Savukārt LFF ziņo, ka pagājušās nedēļas izskaņā jaunais Tiesnešu nodaļas vadītājs Aleksandrs Anufrijevs un “Optibet” virslīgas čempionāta galvenie tiesneši pēc LFF tiesnešu pārraudzības eksperta Alana Snoudija un LFF prezidenta Kaspara Gorkša uzaicinājuma kopīgi sprieda par to, kā efektīvāk uzlabot tiesnešu darba organizāciju.

Tiesnešu nozīmēšanas kārtībā nevar iejaukties neviena privātpersona vai klubs, tiesnešus Virslīgas, 1.līgas un Latvijas kausa spēlēm nozīmē LFF Tiesnešu komiteja un apstiprina pārraudzības eksperts Alans Snoudijs, teikts federācijas paziņojumā.

“Ikvienam mūsu futbola ģimenes loceklim svarīgi būt pārliecinātam par to, ka LFF iestājas par tiesnešu neatkarību, nodrošinot atbilstošus un drošus darba apstākļus. Tikai tad tiesneši varēs kvalitatīvi pildīt savus pienākumus, pilnveidot savas prasmes, spēs būt neatkarīgi un neietekmējami,” uzsver LFF prezidents Kaspars Gorkšs.

Ņemot vērā neseno incidentu "Optibet" Virslīgas čempionātā, kad futbola kluba pārstāvis [Adlans Šišhanovs] agresīvi ielauzās tiesnešu telpās, tiek plānots padarīt stingrāku to personu kontroli, kam ir iespēja iekļūt tiesnešu darba telpās, kā arī precizēt apsargu pienākumus pirms un pēc spēles, atklāja LFF.

Tāpat arī pašiem tiesnešiem ir jāspēj precīzi identificēt stadiona personālu (apsardzi), kurš ir atbildīgs par viņu drošību. Tiesnešu pārraudzības eksperts uzsvēra, ka par jebkuru incidentu, kas apdraud tiesnešu drošību, nekavējoties ir jāziņo Latvijas Futbola federācijas Ētikas komisijai.

“Esam arī saņēmuši pārmetumus par tiesnešu darbu, tāpat vēl 2017. gadā par tiesnešu konvencijas neievērošanu aizrādījumu izteica UEFA. Tagad, līdz ar Alana Snoudija iesaistīšanos tiesnešu pārraudzībā mēs redzam pirmos uzlabojumus un ar izmaiņām federācijas Tiesnešu nodaļas vadībā plānojam to turpināt,” stāsta Gorkšs.


(Foto no kreisās: Vadims Čerņikovs, UEFA pārstāve Natālija Kvakvaja un Alans Snoudijs)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!