Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) centusies sazināties ar Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) ļoti svarīgās liecības par Krievijas atbalstīto dopinga programmu sniegušo Grigoriju Rodčenkovu.

Intervijā aģentūrai "Associated Press" (AP), Rodčenkova advokāts atzinis, ka viņa klientam ir informācija, kas varētu interesēt FIFA, tomēr norādījusi, ka pasaules futbola pārraudzītāji nav centušies ar krievu kontaktēties.

Kā zināms, šogad tieši Krievijā, kas tiek vainota valsts sponsorētas dopinga programmas realizēšanā, notiks Pasaules kausa finālturnīrs futbolā.

Tikmēr FIFA pārstāvji aģentūrai AFP norādījuši, ka centušies ar Rodčenkovu sazināties caur Pasaules antidopinga aģentūru (WADA), saņemot informāciju, ka viņš nav pieejams. Tagad FIFA gaidot janvāra vidu, kad būs pieejami WADA atkārtoti veikti dopinga analīžu rezultāti.

"Process vēl turpinās un FIFA kontaktēsies ar Rodčenkova kungu caur norunātajiem kanāliem, kad būs īstais brīdis," pauduši FIFA pārstāvji.

Rodčenkovs bija Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) direktors, bet 2016.gadā pēc divu amatpersonu nāves aizbēga uz ASV, jo baidījās par savu dzīvību. Rodčenkovs ir FBI liecinieku aizsardzības programmā, jo izmeklētājiem sniedzis ļoti plašu informāciju par dopinga programmu 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs.

Kopš tā laika daudzi Krievijas sportisti tikuši diskvalificēti no 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, tāpat šai valstij aizliegts piedalīties arī februārī gaidāmajā Phjončhanas Olimpiādē.

Iepriekš izskanējis, ka Rodčenkovam ir informācija arī par dopingu Krievijas futbolā, tomēr FIFA prezidents Džanni Infantīno decembrī vien norādīja, ka līdz šim visas Krievijas sportistiem veiktās analīzes bijušas negatīvas.

"Ja futbolā būtu nopietnas problēmas ar dopingu, tas pašlaik jau būtu zināms. Tas ir gan saistībā ar Krieviju, gan citām valstīm," Infantīno teica pirms decembra sākumā Maskavā notikušās Pasaules kausa apakšgrupu turnīra izlozes.

Kā ziņots, SOK nesen piesprieda mūža diskvalifikāciju bijušajam Krievijas sporta ministram Vitālijam Mutko, kurš pēc tam atkāpās no Krievijas Futbola savienības (RFS) prezidenta amata un arī Pasaules kausa izcīņas orgkomitejas vadītāja posteņa. Mutko ir arī Krievijas vicepremjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!