Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Ilggadējais Latvijas futbola izlases kapteinis Vitālijs Astafjevs trešdien oficiāli paziņoja par profesionālās spēlētāja karjeras beigšanu, informē Latvijas Futbola federācija.

Par Astafjeva iespējamo karjeras beigšanu tika runāts pēdējo nedēļu laikā, taču pats futbolists to oficiāli neapstiprināja. Tagad pirms Latvijas un Ķīnas pārbaudes spēles Ķīnā pieredzējušais futbolists paziņoja par karjeras beigšanu.

"Šī būs pēdējā spēlē izlasē, kas arī pieliks punktu manai futbolista karjerai. Esmu gatavs pabeigt karjeru, gribu palikt futbolā, gribu turpināt kā treneris, ko jau darīju visu sezonas laiku, apvienojot "Skonto" komandā spēlējošā trenera un trenera darbu,' teica Astafjevs. "Sezona bija interesanta, jau tā laikā pieņēmu lēmumu, ka būs pēdējā karjerā. Priecē, ka dzimtais klubs izcīnīja čempionu titulu un prieks, ka tādā veida pieliku punktu karjerai."

39 gadus vecais Astafjevs ir pēdējais no futbolistiem, kas vēl spēlēja Latvijas izlasē uzreiz pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Kopumā karjeras laika viņš aizvadījis 165 spēles, kas ir Eiropas rekords starp visiem valstsvienībās spēlējušajiem futbolistiem. Par Eiropas rekordistu Astafjevs kļuva pērnā gada novembrī, apsteidzot šajā rādītājā igauni Martinu Reuimu.

Futbolista karjeru Astafjevs 1990.gadā sāka vēl Rīgas "Daugavas" rindās. Vēlāk viņš spēlēja "Skonto" (četras reizes atgriezās klubā), Vīnes "Austria", "Bristol Rovers", "Admira Wacker", Kazaņas "Rubin", RFS/"Olimps" un "Ventspils". Šosezon viņš "Skonto" komandā bija arī galvenā trenera Aleksandra Starkova palīgs.

2007.gadā Astafjevs tika atzīts par Latvijas gada labāko futbolistu.

Ziņas par pieredzējušā futbolista aiziešanu no profesionālā futbola Latvijas masu medijos izskanējušas ne reiz vien, taču tās nekad nav bijušas balstītas uz paša sportista teikt. "Šīs tā saucamo "futbola speciālistu" runas par manu aiziešanu parādās no gada uz gadu, bet es tām nepievērsu uzmanību. Laikam paši gribēja, uzrakstīja, un pēc tam pie manis vēršas ar šiem jautājumiem," saka Astafjevs. "Tas ir mans individuālais lēmums, un tādus nepieņem tā – kāds uzrakstīja, es padomāju, un - jā, beidzu sportot."

Vitālijs Astafjevs ir pieredzējušākais Latvijas izlases spēlētājs, kurš valstsvienībā aizvadījis 165 spēles, kas ir Eiropas rekords, un atceras katru zīmīgāko maču. "Labi atceros pirmo spēli izlasē - tas bija 1992. gads, tikāmies ar tā brīža Eiropas čempioni Dāniju, izgāju laukumā 70. minūtē, nomainot "Daugavas" spēlētāju Popkovu. Spēle beidzās neizšķirti," atceras Astafjevs. "Arī savu 100. spēli izlasē atceros, draudzības maču ar Slovēnijas izlasi, kurā ar 1:0 uzvarējām. Atceros Eiropas čempionātu, kad neviens neticēja mūsu panākumiem, ka iekļūsim finālturnīrā, tas bija brīnums. Atceros spēli Hondurasā, jo tā bija mana rekorda spēle izlasē, un atcerēšos arī šo maču Ķīnā, jo tas būs mans pēdējais izlasē. Bet rekordi nav bijuši mans mērķis, jūtu, ka mans laiks pienācis."

Jautāts, kāds ir bijis viņa moto sportā, futbolists ir lakonisks: "Mīlestība. Mīlestība uz futbolu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!